Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

Ilmiö nimeltä Kiina.

Aloittaja karpalo, 28.11.11 - klo:15:54

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

karpalo

Lainaus käyttäjältä: Aprilli - 28.11.11 - klo:18:22
Eikö Samsung valmisteta Etelä-Koreassa?

Sony ja Panasonic Japanissa? Tai mistä senkin tietää, missä ne lopulta tehdään.

Seilaahan ne laivatkin ties minkä lipun alla.

Katsoisinkin, että Kiina ilmiö on koko Aasian laajuinen.

Mikähän siihen on Euroopan vastaveto, jää nähtäväksi, nyt kun Berlusconikin on kaputt, heh vaan!

Patu

Jos ihmiset rupeaa eettisiksi, ottavat kantaa ihmisoikeuksiin ja ilmastonmuutokseen, kysyvät Tiibetin kohtalosta - miten käy silloin Kiinan?
Kiinan etu on kun ihmiset ovat ahneita, itsekkäitä, vähät välittävät moraalista ja ympäristöstä.

Kiinan rannikkoalueet on teollista, kaupunkeja, siellä on sähköt ja puhelimet. Syvällä maaseudulla ei ole. Sieltä voi tulla Kiinalle vaikeuksia.

karpalo

#12
Niimpäs, niin Kiinassa samoin kuin Venäjällä, liian nokkela ei sovi olla voi joutua veroviranomaisten kanssa tekemisiin (Hodorkovski)


Juttua Aamuleehdestä:

Veikko Vuorikoski

Kiinalainen taiteilija ja toisinajattelija Ai Weiwei on kuin vanhan sanonnan harakka tervatulla katolla: jos nokka irtoaa, niin pyrstö tarttuu ja päinvastoin.

Kiinan kommunistihallintoa arvostellut Ai Weiwei pidätettiin viime huhtikuussa liki kolmeksi kuukaudeksi. Valtiollisten viestimien mukaan häntä epäiltiin veronkierrosta.

Vähän aikaa sitten Kiinan veroviranomaiset mätkäisivät Ai Weiweille yli 1,7 miljoonan euron arvoiset verot ja sakkomaksut. Eräpäivä on ensi viikolla.

Menestyneellekin taiteilijalle 1,7 miljoonaa euroa on iso raha. Mutta kun hätä on suurin, on apuakin lähellä: tähän mennessä jo noin 20 000 kiinalaista on lahjoittanut hänelle rahaa liki puolet mätkysummasta.

Rahaa on toimitettu Ai Weiweille monin tavoin, niin sähköisesti, kirjeitse kuin jopa taittelemalla seteleitä liidokeiksi, jotka on lennätetty taiteilijan kotitalon muurien yli.

Kiinalaisten halu auttaa viranomaisten silmätikuksi joutunutta toisinajattelijaa on merkille pantava ilmiö.

Kiinan johto on pyrkinyt pitämään kansalaiset kurissa roikottamalla rikastumisen porkkanaa heidän nenänsä edessä siinä toivossa, että he unohtavat vapaus- ja demokratiavaatimukset.

Kaiken varalta viranomaisilla on käytössään laaja valvonta- ja rangaistuskoneisto, jonka rattaisiin Ai Weiweikin on joutunut.

Ai Weiwein auttajat ovat periaatteessa samassa asemassa, kun he tukevat rahallisesti toisinajattelijaa. Vaikka 20 000 ihmistä on vain murto-osa Kiinan väestöstä, se on merkki, että joitain ihmisiä kiinnostaa muukin kuin rikastuminen.

Ai Weiwei on nyt vaikean valinnan edessä. Jos hän aikoo maksaa mätkyt, siihen voi nyt löytyä rahaa. Avustusrahojen käyttö sisältää kuitenkin riskin, että Ai Weiweitä voidaan syyttää laittomasta rahankeruusta.

Maksun jälkeen hän saa oikeuden tehdä verovalituksen ylemmille viranomaisille. Voi kuitenkin epäillä, ettei valituksella ole Kiinan oloissa juurikaan menestymisen mahdollisuuksia.

Lisäksi maksaminen voitaisiin tulkita tunnustukseksi, että Ai Weiwei on todella rikkonut verosääntöjä ja että hänen pidätyksensä oli oikeutettu.

Jättämällä mätkyt maksamatta Ai Weiwei kiistäisi syyllisyytensä veronkiertoon. Mutta samalla hän antaisi viranomaisille verukkeen jatkaa prosessia häntä vastaan.

Kiinan johto on kieltämättä keksinyt ovelan keinon kiusallisen kriitikon vaientamiseksi – sitä on erittäin vaikea kiertää.


Siinä on samaa henkeä kuin amerikkalaisen kirjailijan Joseph Hellerin kirjassa Me sotasankarit kuvatussa säännössä, joka tunnetaan englanninkielisellä nimellään Catch 22.

Säännön mukaan taistelulentäjä saisi vapautuksen lennoilta vain sillä perusteella, että hän todistaisi olevansa mielisairas.

Mutta koska pyrkiminen pois hengenvaarallisesta tehtävästä on järkevää, anomalla vapautusta lentäjä todistaisi olevansa terve, joten vapautukselle ei ole perustetta.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Onhan Kiinan johdolla vaikeita tehtäviä, kuitenkin pitäisi yhteiskuntarauha säilyttää. Mitkään Tienanmen aukion protesti v.1989 tapaan eivät ole toivottavia.

Siksi keskusjohdossa on näkemystä, että Kiinan keskiluokkakin vaurastuisi, annettaisiin sitä porkkanaa.

Maaseudulta tulee valtavia määriä köyhää työntekijää, oppivat vaatimaan parempia oloja ja palkkoja:

Hesarin juttua:

Foxconnin työntekijät valittavat uupumusta 60 tunnin työviikkojen vuoksi. Yhtiön työntekijät torkkuivat tauolla Foxconnin tehtaan ulkopuolella Chengdussa.

Applen suosittuja iPad-taulutietokoneita, Nokian kännyköitä ja paljon muuta suomalaiskuluttajien ostamaa elektroniikkaa valmistetaan Kiinassa länsimaisittain mitaten karuissa työoloissa.

Taiwanilainen yritysjätti Foxconn on elektroniikka-alalla tätä nykyä yksi vaikutusvaltaisimpia yhtiöitä. Foxconnin tehtailla sadat tuhannet kiinalaiset työntekijät tekevät pitkää ja uuvuttavaa työpäivää.

HS:n toimittaja vieraili Foxconnin tehtaalla Chengdussa.


Työvuorojen aikana ei saa puhua työtoverien kanssa. Hommia tehdään seisten. Rangaistuskeinona käytetään seisottamista asennossa sekä työvirheistä kertovien tunnustuskirjeiden kirjoittamista ja niiden ääneen lausumista.

"Seisontarangaistukseen joutuu, jos on esimerkiksi puhunut tai nauranut kovaäänisesti", kertoo yhtiön Chengdun tehtaan tuotantolinjalla työskentelevä mies.

Foxconnin työoloista nousi viime vuonna kohu, kun ainakin 13 yhtiön työntekijää teki itsemurhan. Arvostelijoiden mukaan osa tapauksista johtui yhtiön äärimmäisen ankarasta ja sotilaallisesta työkulttuurista.

Joidenkin tehdasalueiden asuinrakennuksiin onkin asennettu verkkoja, jotteivät työntekijät tekisi itsemurhaa ikkunasta hyppäämällä.


Foxconnin tuotteet muodostavat yhtiön itsensä mukaan viisi prosenttia Kiinan viennistä dollarimääräisesti laskettuna.

Yhtiöllä on yksin Kiinassa palkkalistoillaan miljoona työntekijää, suunnilleen saman verran kuin Suomessa asukkaita pääkaupunkiseudulla. Tarkoitus on palkata tänä vuonna 400 000 työntekijää lisää.

Tehdastyöläisen tyypillinen kuukausipalkka on 200 euroa. Tämä on huomattavasti enemmän kuin mitä kouluttamattomilla kiinalaisilla on mahdollista ansaita maaseudulla.

:::::::::::::::::::::::

Foxconn on puolustautunut työoloja koskevalta kritiikiltä muun muassa sanomalla, että muualla Kiinassa työolot ovat usein vielä kurjemmat. ????

Jos näin on, niin vaikeuksia tulee yhteiskunnallisesti, taikka sitten kustannustaso, hinnat ja palkat alkavat kohoamaan reippaammin.

Mielenkiintoista seurattavaa. Kiinassa oliskin ammattiyhdistysliikkeellä paljon tekemistä.




risto

Lainaus käyttäjältä: Patu - 28.11.11 - klo:20:18
Jos ihmiset rupeaa eettisiksi, ottavat kantaa ihmisoikeuksiin ja ilmastonmuutokseen, kysyvät Tiibetin kohtalosta - miten käy silloin Kiinan?

kun ensin mietit kuinka vanha on Kiina valtakuntana.  Sitten menet neuvomaan niitä miten ollaan  eettisesti. Sen jälkeen alat odotteleen että ne tulee pyytään anteeksi.

risto

.
Meidän vanhemmat lähtivät 12 v aikuisten töihin. 4 luokkaa kansakoulua ja menoksi.
Ei siinä etiikkaa kukaan kysellyt. Eikä kyselty työoloja.

karpalo

#15
Lainaus käyttäjältä: Rrrape - 28.11.11 - klo:21:48
.
Meidän vanhemmat lähtivät 12 v aikuisten töihin. 4 luokkaa kansakoulua ja menoksi.
Ei siinä etiikkaa kukaan kysellyt. Eikä kyselty työoloja.

Niinpä niin, jos mietitään asiaa tuolta kantilta, niin Kiinassa ollaan jokunen aika sitten vasta lähdetty töihin laajemmassa mittakaavassa esim maaseuduilta. ollaan siirtymässä jatkuvasti teollistumis/tuotanto yhteiskuntaan.

Prosessi on edelleen voimakkaasti kasvavaa.

Meillä sensijaan on taantuma menossa. Teolliset työpaikat vähenevät, väestö ikääntyy, eläkeläisten osuus kasvaa, kova paikka poliitikoille saada kansantuote pysymään hanskassa.

Patu

Lainaus käyttäjältä: Rrrape - 28.11.11 - klo:21:45
Lainaus käyttäjältä: Patu - 28.11.11 - klo:20:18
Jos ihmiset rupeaa eettisiksi, ottavat kantaa ihmisoikeuksiin ja ilmastonmuutokseen, kysyvät Tiibetin kohtalosta - miten käy silloin Kiinan?

kun ensin mietit kuinka vanha on Kiina valtakuntana.  Sitten menet neuvomaan niitä miten ollaan  eettisesti. Sen jälkeen alat odotteleen että ne tulee pyytään anteeksi.

Ihan noin, mutta tarkoitin kyllä asiakkaita länsimaissa, kiinalaisia tuotteita ostavia.
Sellaisia kuin sinä.
............hm
Unohda koko juttu.

THL tiedottaa

Entä minä? Entä minä? Entä minä?
Ei minua saa unohtaa.
Pitääkö minunkin unohtaa koko juttu?

Ei noista muiden puheista kannata välittää.

karpalo

Lainaus käyttäjältä: THL tiedottaa - 29.11.11 - klo:09:09
Entä minä? Entä minä? Entä minä?
Ei minua saa unohtaa.
Pitääkö minunkin unohtaa koko juttu?


Ethän sinä mitään unohda, olet aivot, rekisteröit kaiken olennaisen.

risto

#19
Lainaus käyttäjältä: Courier - 29.11.11 - klo:08:39

Teolliset työpaikat vähenevät, väestö ikääntyy, eläkeläisten osuus kasvaa, kova paikka poliitikoille saada kansantuote pysymään hanskassa.

Britanniassa tämä tapahtui 30 v aikaisemmin kuin Suomessa.

Suomi söi metsäteollisuuden markkinat muilta mailta dumppaamalla tavarat halvalla länteen. Sitten devalvoitiin ja sitten dumpattiin.

Kiina dumppaa tavaraa halvalla ja valtaa markkinoita "voitto tai kuolema" periaatteella.
Esim lainsääntöä ei laiteta häiritsemään työoloja tai palkkausta.

Ruikutus siitä, että Kiina tekee mitä tekee, ei auta ketään.
Suomi on kokenut saman eikä siitä ole hirveäsi aikaa.

.katsotaan vaikka Egyptiä. Tuskin on näköpiirissä että esim. Egypti tekisi Kiinat omassa taloudessaan.

Ja sitten Intia. Kolmas osa Intiasta elää köyhyysrajan alapuolella. Köyhyysraja on 38  sentin  päiväansio heidän määrittelynsä mukaan. Sinne vaan pitämään etiikan luentoja.

Muistatte kun Gandhi teki matkan rannikolle. Englanti oli kieltänyt Intialaisia tekemästä suolaa merivedestä.  VITTUUN ETIIKKA!


Pikavastaus

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 356 päivään.
Jollet ole varma, että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta, kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Varmistus:
Ole hyvä ja jätä tämä laatikko tyhjäksi:

Oikotiet: paina ALT+S lähettääksesi viestin tai ALT+P esikatsellaksesi sitä