Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

Julkisten terveyspalveluiden priorisointi.

Aloittaja Alien Weird, 26.10.09 - klo:15:28

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Alien Weird

Lääketiede on kehittynyt.
On kehitetty uusia kalliita lääkkeitä jotka tehoavat tauteihin joita ei ole voitu ennen parantaa. Lääkkeiden kehityskustannukset ovat lääkkeiden hinnoissa. On kehitetty uusia kalliita menetelmiä. Kalleus johtuu hoitoihin kuluvasta ajasta ja niihin tarvittavista laitteista. On kehitetty uusia kalliita laitteita joissa on usein patentit, provikat menevät laitteiden kehittäjille.

Kaikki tämä merkitsee sitä että ihmisiä voidaan hoitaa entistä paremmin. Yhä useammat paranevat tai saavat ainakin lievitystä vaivoihinsa tai eivät ainakaan kuole yhtä nopeasti kuin ennen.

Tämä kaikki merkitsee kuitenkin sitä että julkisissa tervydenhoitopalveluissa kulut vain lisääntyvät, vaikka samalla yritetäänkin toimintaa tehostaa ja rationalisoida niin että kallista ihmistyövoimaa tarvittaisiin yhä vähemmän. Niistä ihmisistä jotka alalla toimivat otetaan yhä enemmän hyötyä irti yhä lyhyemmässä ajassa.

Silti terveydenhoidon kustannukset vain lisäänyvät. Tämä kaikki käy veronmaksajien kukkarolle. Kaikki eivät sitäpaitsi käytä julkisia palveluita vaan käyttävät yksityisiä lääkäripalveluita, vaikka he joutuvat maksamaan enemmän ja maksamaan ylimääräiset kustannukset  omasta pussistaan.

Lääkärit vaativat nyt että jotta saataisiin määrärahat riittämään hoitoja pitäisi priorisoida. Se tarkoittaa sitä että kaikille potilaille ei automaattisesti tehdä kaikkea mahdollista heidän parantamisekseen, vaan julkisissa terveuspalveluissa asetettaisiin jotkut potilaat tai jotkut sairaudet etuoikeutettuun asemaan. Kaikkia ei enää tehtäisi mikä on mahdollista tehdä potilaiden parantamiseksi  jotta rahat säästyisivät sellaisiin tapauksiin joita pidettäisiin välttämättömämpinä hoitaa kuin muita tapauksia.

Nyt lääkärit vaativat että valtiovallan pitäisi laatia joku laki tai ohje jonka mukaan läkärit voisivat toimia, ettei lääkärien tervitsisi priorisoida potilaitaan ja sairaustapauksia itse.

Minä en lähtisi tällaista priorisointia tekemään, kuten eivät lääkäritkän näköjään halua. Minkähänlainen kansalaistoimikunta se olisi joka tämän priorisoinnin pystyisi puolueettomasti tekemään?

Mietin tässä että mitä ihmisiä siihen toimikuntaan tulisi valita?  Ainakin siellä pitäisi olla jukisten terveyspalveluiden käyttäjien edustajat, siis ne jotka priorisoidaan. Myöskin pitäisi olla homman kustantajat, eli siis veronmaksajat, edustettuina. En uskalla edes ajatella lopputulosta. Nämä ihmiset pääsevät todella päättämään ihmisten elämästä ja kuolemasta.



.

mrsFox

Hui kamalaa.. että joku/ jotkut päättäisivät toisten elämänkysymyksistä sairastapauksissa. Vaikka toisaalta päättäähän niistä joku nytkin. Kiusaus suosia jotakuta henkilökohtaisin perustein voisi olla suuri turmeltuneille, mutta myös inhimillisyytensä säilyttäneille.

On se kallista. Jo pelkät seurantakäynnit ja poli- maksut ovat hintavia, saati sitten pitkäaikaissairaiden hoito niine käynteineen ja hoitotomenpiteineen. Nythän on noissa vuotuisissa hoitokuluissa jonkinlainen maksukatto, tietty raja jonka jälkeen hoito on maksuton. En muista paljostako puhutaan, mutta köyhälle aika paljosta omavastuuta koskien. Tarkoittaisiko tuo avauksessa mainittu mahdollinen muutos sitä, että ensin maksat omavastuuseen asti hoidosta ja sen jälkeen et saa hoitoa enää ollenkaan maksamatta  ::) ? Jos ei ole varaa maksaa, et saa hoitoa ollenkaan. Summa summarum: vakuutuksistasi maksetaan, jos sinulla on ollut varaa vakuutuksiin?

Alien Weird

Lainaus käyttäjältä: mrsFox - 28.10.09 - klo:08:26
Hui kamalaa.. että joku/ jotkut päättäisivät toisten elämänkysymyksistä sairastapauksissa. Vaikka toisaalta päättäähän niistä joku nytkin. Kiusaus suosia jotakuta henkilökohtaisin perustein voisi olla suuri turmeltuneille, mutta myös inhimillisyytensä säilyttäneille.

On se kallista. Jo pelkät seurantakäynnit ja poli- maksut ovat hintavia, saati sitten pitkäaikaissairaiden hoito niine käynteineen ja hoitotomenpiteineen. Nythän on noissa vuotuisissa hoitokuluissa jonkinlainen maksukatto, tietty raja jonka jälkeen hoito on maksuton. En muista paljostako puhutaan, mutta köyhälle aika paljosta omavastuuta koskien. Tarkoittaisiko tuo avauksessa mainittu mahdollinen muutos sitä, että ensin maksat omavastuuseen asti hoidosta ja sen jälkeen et saa hoitoa enää ollenkaan maksamatta  ::) ? Jos ei ole varaa maksaa, et saa hoitoa ollenkaan. Summa summarum: vakuutuksistasi maksetaan, jos sinulla on ollut varaa vakuutuksiin?

Puhut maksukatosta siinä mielessä että paljonko yksityisen potilaan tulee itse maksaa hoidostaan. Kun raja saavutetaan niin siinä tapauksessa yhteiskunta siis tulee apun ja maksaa loput. Sille summalle mitä yhteiskunnan odotetaan pulittavan ei sensijaan ole mitään kattoa, eikä siitä katosta puhuta, se on tabu. Yhdelläkään politikolla ei näytä olevan kanttia mennä sanomaan että joku tällainen katto pitäisi olla, tai että pitäisi olla joku tapa priorisoida tapaukset niin että lääkäri tietää mihin rajallisiet terveydenhoidon määrärahat laitetaan.  Näin tässä hiljattain asiaa koskevan ajankohtaisohjelman jossa oli politikkoja puhumassa asiasta, yksi niistä oli lääkäri. Ohjelmasta ei jäänyt mitään muta käteen kuin se miten politikot kiersivät itse aiheen koskematta siihen sormenpäälläkään. Nojoo, se nyt olikin odotettavissa, tietenkin.

Käytännössä tietenkin on niin että terveydenhoidon määrärahat ovat rajalliset, käytännössä lääkärit joutuvat priorisoimaan. Tämä priorisointi näkyy mm. jonoissa, joissa niissäkään yhteiskunta ei halunnut ottaa vastuuta vaan määräsi yksinkertaisesti jonot poistettaviksi.  Tällainen määräys on yhtä helppo antaa kuin antaa palvelijalle määräys mennä ostaman torilta ruokaa antamatta mukaan rahaa tai edes luottokorttia. Tietenkin palvelija voi omasta pussistaan ottaa rahat ja ostaa ruokaa mutta sekään ei riitä kovin pitkälle, mutta muuten ei tällaista määräystä ole mahdollista toteuttaa. 

Itse olen nuo julkisten terveyspalveluiden ja sairaaloiden jonot ja muut priorisoinnit jo monta kertaa nähnyt läpikäynyt julkisia terveyspalveluita käyttäessäni.  Parhaimmillaan olen odottanut sairaalassa leikkausta viikon, kun aina kun minun vuoroni olisi ollut niin on joku muu priorisoitu minun edelleni. En väitä että tämä priorisointi olisi tehty väärin tai oikein perustein mutta se on vain esimerkki siitä että priorisointia oikeasti jota joka päivä tapahtuu.

Lääkärit ovat aivan oikeassa siinä että haluavat jonkinlaista yhteiskunnan kannaottoa, ohjeita tai lainsäädäntöä, oman päätöksentekonsa pohjaksi.  Tilanne on siinä mielessä uusi ja erilainen että tehokkaita ja kalliita hoitoja on tosiaan saatavilla ja niille olisi käyttöä enemmän kuin mihin määrärahat riittävät. Lääkärit haluavat ohjeita siitä kuka on oikeutettu näihin kalliisiin hoitoihin kun kaikille niitä ei kuitenkaan voida tarjota.

Asiaa olisi minulla lisääkin tästä aiheesta, mutta armahdan (mahdolliset)  lukijani ja jätän tämän nyt tähän tällä kertaa.


.

THL tiedottaa

.
Joo.

Jokaisen terveyskeskuksen seinällä on isoilla kirjaimilla plakaatti, jossa lukee, että esimerkiksi pienet lapset otetaan ensisijaisesti hoidettaviksi.

Priorisointia tehdään kaiken aikaa.

Lääkärit nyt vain haluavat, että tähän priorisointiin saataisiin aikaiseksi selvät sävelet.
Jonkun poliittisen elimen, ryhmän, vaikkapa eduskunnan on otettava tästä priorisoinnista vastuu.

Rahat (veromarkat) eivät riitä kaikkeen tarjolla olevaan hoitoon. Tämä sen vuoksi, kun hoidot ovat aina vain aiempaa kalliimpia.

Sellaista on esitetty moneltakin taholta, että prisorisoidaan hoidot niiden vaikuttavuuden mukaan.
Eli sellaisista hoidoista luovutaan, joiden vaikuttavuudesta ei ole mitään näyttöä.



Ei noista muiden puheista kannata välittää.

mrsFox

AW, kirjuuttele vaan, ei tässä kukaan armahdusta tarvitse.

Suomessa syntyy maailman terveimpiä lapsia ja mitä heistä sitten aikuisina tuleekaan..

Ilmeisesti tuo priorisointi on käytännössä sitä, että hoidetaan ne jotka kannattaa hoitaa. Mikä sinällään on oikein järkevää kun eivät ne verorahat tosiaan riitä kaikkien kaikkiin hoitoihin, kun pitää niitä silmäätekeviäkin välillä verorahoilla kestitä ja kulttuurielämyksiä heille tarjota. Urheillakaan ei enää voi missä tahansa sääolosuhteissa, vaan parhaat mahdolliset olosuhteet urheilun harrastamiseen on luotava keinotekoisesti -maksoi mitä maksoi. Ketuttaa taas.

rapevainaa

.
Oliko se niin, että viimeisenä 4 elinvuotenaan ihminen käyttää yli 80% terveydenhoidon menoista.
Mites tossa sitten priorisoit? Eli saattohoitoa kunnialliseen loppuun asti.

mrsFox

Aihetta sivuten julkisiin palveluihin suunnatuista varoista.

Tuore käytännön kokemus saatiin tässä aamusella, kun terveydenhoitaja perui huomisen neuvolakäyntimme. Sairastapausten vuoksi kaikki huomisen ajat joudutaan perumaan, koska molemmat terveydenhoitajat ovat poissa. Neuvola on kokonaan kiinni, kun he eivät saa sijaisia. Niitä joko ei ole reservissä, tai ei saa palkata.

Tämän päivän terveydenhoitajat käyttävät soittelemalla asiakkaille peruutuksista, ja ottamalla vastaan siinä samalla mahdollisimman monta kävijää. Ensi viikko alkaa vähintään yhtä kiireesti, sillä perutut ajat on annettava piakkoin muilta päiviltä..

Eugen

Muistan, kun olin muutama vuosi sitten terveyskeskuksessa asioimassa, siellä oli kaksi mustalaisämmä käytävällä (ilman jonotusnumeroa) kerjäämässä aspiriinia, kun toisella oli kuulemma niin kauhee krapula. Sitten on nuoria äiteeitä, jotka juoksee näyttämässä joka vaipan aiheuttaman näpyn vauvan perseessä lääkärillä....
"Aye, caramba!"

mrsFox

Kirjoitat ihan asiaa, Eugen; vähimmilleen supistettuja terveyspalveluita kuormittavat myös turhat kävijät. Milloin he ovat juuri kuvaamiesi kaltaisia, tai sitten vaikkapa vain yksinäisiä vanhuksia, jotka hakevat terveyspalveluista sosiaalisia kontakteja. Olen itse muutaman kerran havainnut tuota, että vanhukset eivät edes kärsi mistään sairaudesta mutta silti menevät terveysasemille, ihan vain saadakseen seurustella.
Tavalliset nuhat ja nuhakuumeet voi hoitaa kotona, ei sellainen ole hengenvaarallista vaan lähtee kotihoidolla ja sairastamalla. Nykyihmiset eivät osaa edes omia märkäpaiseitaan/ -rakkuloitaan puhkaista. Tässä vinkki, jos joku ei ole kokeillut:

Pese kätesi. Steriloi neula polttamalla ja pyyhi se desinfiointiaineella. Pyyhi sitten hoidettava ihoalue laajalti desinfiointiaineella. Tee neulalla reikä puhkaistavan paiseen viereen terveen ihon puolelta paiseeseen/ rakkulaan ja purista bakteerinen aines pois reiän kautta. Desinfioi iho jälkeen ja tee toimenpide tarvittaessa uudelleen myöhemmin.
Meidän lapsilla on milloin sormissa, milloin varpaissa kynsivalleissa mätää kun tonkivat kaikkea likaista tai tikkuisia puita. Hyvin ovat kyllä antaneet äidin hoitaa, ja viimeistään toisena päivänä homma on kondiksessa  :)

Pikavastaus

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 356 päivään.
Jollet ole varma, että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta, kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Varmistus:
Ole hyvä ja jätä tämä laatikko tyhjäksi:

Oikotiet: paina ALT+S lähettääksesi viestin tai ALT+P esikatsellaksesi sitä