Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

Tiibetin kivikkoinen tie itsenäisyyteen

Aloittaja aladoobi, 21.03.08 - klo:18:15

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

aladoobi

Olen saanut viestin kaukaa tuntemaltani Mairalta, joka tietämäni mukaan on ollut pitkällä matkalla Intiassa. Hän kirjoittaa Tiibetistä ja sen kohtaloista. Tässä on kokonaisuudessaan tämä viesti.

LainaaMaailmassa käy usein niin että jos on jonkun puolesta niin on automattisesti jotakin vastaan. Näin ei tarvitse olla. Buddhalainen, rauhanomainen, tiibetiläinen Tiibet on myös kiinalaisten edun mukainen.

Omasta mielestäni Tiibetin henkinen perintö, tiede ja taide, sen olemus, asenne, sen maisemat ja luonto ovat koko maailman kalleinta omaisuutta, joka murenee ja nuhraantuu pala palalta.  World Heritage-tasoinen kulttuuri ei säilyttämisen siten että kaikkein pyhimmät hartaudenharjoittamispaikat muutetaan sisäänpääsymaksullisiksi museoiksi, joiden käytävillä kopistelevat ärtyneet aivopestyt konekiväärein varustetut sotapoliisit, kuten viimeksi Potalan Palatsissa ja Jokhangin temppelissä. Buddhalaisten opettajien ja munkkien määrää rajoitetaan ja parittajien sekä prostituoitujen määrää lisätään. Hiljaisuutta halveksutaan ja kovaääniset pauhaavat kiinalaista nykymusiikkia ja markkinahömppää  joka kaupan edustalla. Tiibet on tehty niin halvaksi että se ei kelpaa edes asekauppiaille. Buddhalaisia väkivallattomuuden hyveitä väheksytään.

On ollut murheellista kokea Tiibetin köyhyys ja alennustila 3 matkamme aikana viime vuosina.  Vaikka ulkoinen vauraus on kasvanut nopeasti  ja nuoret jo opettelevat kiinankielen, tiibetiläisten kasvoilta heijastui Amerikan tai Australian alkuperäisväestön tuhoa muistuttava tulevaisuus, ainutlaatuisen kansallisen omaleimaisuuden ja itsetunnon rappeutuminen ja tuho. Ei auta vaikka joskus tulevaisuudessa pyydettäisiin anteeksi. Voiko tämän päivän tilanteessa vailla omaa kulttuuriaan, yleistä sivistystä ja uudenlaisia kansalaistaitoja jääneen menetetyn sukupolven jälkeläisiltä odottaa että he kuuntelisivat HP Dalai-laman vetoomuksia rauhasta ja keskitiestä? Eiväthän he ole koskaan tunteneet hänen läsnäoloaan. Uusi maailmanjärjestys lienee antanut heille uudet kiihkeät toimintamallit.

Olen hyvin murheellinen ja toivon että kaikki joilla on vähänkin valtaa käyttäisivät sitä tai omia verkostojaan hyväksi jotta tilanteesta leviäisi oikeata tietoa ja että se jollain ihmeellä saataisiin kääntymään paremmaksi.

Vilpittömästi,
Maira

Itse olen vilpittömästi Tiibetin itsenäistymisen kannalla ja juuri nyt se voidaan saattaa uutisten valokeilaan.
Vanha Tiibet ei ollut kaikille mikään onnela. Jos ajatellaan vaikkapa Baltian maitten itsenäistymistä ja miten verettömästi sekin on käynyt, niin mikä sitten estäis Tiibetin itsenäistymisen Kiinasta? Jostakin olen kuullut vihjauksen, että Tiibetissä on yllättäviä luonnonvaroja. Tiibetiä voisi ehkä verrata Bhutaniin, joka on buddhalainen vuoristovaltio. Siellä Bhutanissa kuningas on myös korkea-arvoinen buddhalainen hengenmies. 70-luvulla Bhutanin prinssi otti saman tien aviopuolisoiksi neljä sisarta. Jos olisi ottanut yhden, niin muut olisivat tulleet kateellisiksi ja kun se nyt ei ollut rahasta kiinni. - Länsimaiset valtiovierailut ovat olleet hieman hämmentäviä tilaisuuksia. Suomeen ei Bhutanin kuningasta kumminkaan ole kutsuttu.  :cry:
Näin on näppylät, siten on sienet

Indigo

Hei Aladoobi, minäkin olen suruissani Tiibetin puolesta ja olisin sen itsenäisyydenkin kannalla. Miten olisi parasta toimia? Se on todella vaikea kysymys. Mistä tahansa tavasta voi seurata raakaa kansanmurhaa. En osaa vastata.

Indigo

Tiistai

Vaikea asia, tämä. Äänestin eilen viimeistä vaihtoehtoa, koska muuta ei voi tehdä.
Helsingin Sanomissa on artikkeli tänään.. lainaan kokonaan -  eihän se ole muuta kuin mainosta Hesarille ;)
http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Nyt+on+aika+painostaa+Kiinaa/1135234981433
Lainaa
VIERASKYNÄ
Nyt on aika painostaa Kiinaa
Julkaistu: 0:00
frank johansson

Kiinan hallitus käyttää kovia keinoja vaientaakseen politiikkansa arvostelijoita: se nujertaa väkivaltaisesti Tiibetin mielenosoitukset ja rajoittaa aiheesta raportoivien viestinten toimintaa.

Muiden maiden ei tietenkään tule hyväksyä näitä ihmisoikeusloukkauksia; asiasta näyttää vallitsevan laaja kansainvälinen yksimielisyys.

Viime viikkoina on keskusteltu siitä, miten Kiinan ihmisoikeusloukkauksiin tulisi puuttua Pekingin olympialaisten lähestyessä. Yksinkertaistaen nähdään vain kaksi vaihtoehtoa: joko unohdetaan loukkaukset ja pidetään kisat tai tuomitaan loukkaukset boikotoimalla kisoja.

Viime viikkoina on keskusteltu siitä, miten Kiinan ihmisoikeusloukkauksiin tulisi puuttua Pekingin olympialaisten lähestyessä. Yksinkertaistaen nähdään vain kaksi vaihtoehtoa: joko unohdetaan loukkaukset ja pidetään kisat tai tuomitaan loukkaukset boikotoimalla kisoja. Koska itsenäisyyttä he eivät tule koskaan saamaan, heillä on luonnonrikkauksia, joista Kiina ei aio luopua kun pakon edessä. Sitä pakkoa ei tule mistään.

Amnesty International ei tässä tilanteessa usko boikotin tehoon saada aikaan muutoksia Kiinassa. Boikotoinnin sijaan on tarjolla lukuisia muita vaihtoehtoja painostaa Kiinaa pidättäytymään ihmisoikeusloukkauksista. Näitä kaikkia Suomen hallituksen tulee käyttää.

Suomen ja EU:n tulee heti vaatia, että Kiina sallii rauhanomaiset mielenosoitukset ja perustuslakinsa mukaisesti takaa, että ilmaisun-, kokoontumis- ja yhdistymisvapaus toteutuvat. Rauhanomaisesti mieltään osoittaneet ja mielivaltaisesti pidätetyt on vapautettava. Kiinan tulee kutsua maahan YK:n ihmisoikeustarkkailijoita, jotka tuottaisivat puolueettoman selvityksen Tiibetin viimeviikkoisista tapahtumista.

Ulkoministeriön on myös varmistettava, että kansalais- ja poliittiset oikeudet ja niihin Kiinassa nyt näkyvästi kohdistuvat rajoitteet ovat keskeisellä sijalla EU:n ja Kiinan ihmisoikeusdialogissa toukokuussa.

Lisäksi Suomen suurlähettiläs Pekingissä voi omalla toiminnallaan ratkaisevasti auttaa kiinalaisia ihmisoikeuksien puolustajia.

Suurlähettilään tulee tarkkaan seurata muun muassa ihmisoikeusaktivisti Hu Jian oikeudenkäyntiä ja tukea näkyvästi hänen vaimoaan Zeng Jinyania, jota pidetään kotiarestissa pariskunnan alle puolivuotiaan lapsen kanssa.

Kiinalaisten kansalaisaktiivien mukaan vauva tarvitsee pikaisesti kalsiumpitoista äidinmaidonkorviketta. Suomen suurlähettiläällä Pekingissä on mahdollisuus vaikuttaa myös tällaisessa tilanteessa, ja hänen toimintansa olisi linjassa EU:n omien ohjeiden kanssa siitä, miten ihmisoikeuksien puolustajien suojelua kolmansissa maissa on edistettävä.

Kisoja hakiessaan Kiinan hallitus lupasi Kansainväliselle olympiakomitealle KOK:lle, että se edistää erityisesti sananvapautta. Siksi myös KOK:n – ja Suomen olympiakomitean sen jäsenenä – tulee nyt osaltaan pitää huolta siitä, että annetut lupaukset toteutuvat, ja vaatia, että Tiibet avataan toimittajille, kiinalaisten toimittajien työtä ei sensuroida ja sananvapaus taataan.

Amnestyn lista ihmisoikeusloukkauksista Kiinassa on pitkä. Sensuurin lisäksi Kiina rajoittaa yhteiskunnallisten epäkohtien arvostelijoiden toimintaa häirinnällä, painostuksella ja kotiarestilla.

Poliisi voi Kiinassa mielivaltaisesti panna ihmisen neljäksi vuodeksi pakkotyöhön ilman syytteitä, oikeudenkäyntiä ja tehokasta valitusmahdollisuutta. Näillä niin sanotuilla hallinnollisilla pidätyksillä on muun muassa siivottu Pekingin katuja ihmisistä, jotka ovat menettäneet kotinsa kisarakennushankkeiden jalkoihin.

Kiina on myös maailman ahkerin teloittaja. Valtio tappaa eri arvioiden mukaan vuosittain 1 000–8 000 ihmistä, yli kymmenen kertaa enemmän kuin muu maailma yhteensä.

Jotta todella voitaisiin sanoa olympialaisten vaikuttavan parantavasti Kiinan ihmisoikeustilanteeseen, vaaditaan suuria muutoksia. Kaikkien yllä mainittujen loukkausten lopettaminen ei tapahdu hetkessä. Juuri nyt Kiina on kuitenkin herkempi kuulemaan muun maailman ääntä kuin ehkä koskaan aiemmin.

Kovista toimistaan huolimatta tuleva kisaisäntä tahtoo varmasti jättää myönteisen kuvan itsestään ja kisoistaan. Muutosta ei tapahdu, elleivät muiden maiden hallitukset, Suomen hallitus näiden joukossa, käytä tilaisuutta hyväkseen.


Kirjoittaja on Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja.


Samaa mieltä siitä, että mahdollisuus vaikuttaa jotenkin on painostus. Mutta miten se voi onnistua kun kaikilla on oma lehmä ojassa Kiinassa??? Todella ainut mahdollisuus on neuvotella asiasta. Tibetille pitäisi riittää autonomia.

Kiina on valtavan iso maa (yli miljardi!) eikä se ole tottunut kuuntelemaan kenenkään neuvoja ja tai ottamaan huomioon painostuksia. Kauppassaarron voi unohtaa saman tien...

Ainut tämänhetkinen mahdollisuus olisi boikotoida olympialaisia, mutta sen pitäisi tapahtua laajalla rintamalla ja ainakin tärkeimpien maiden pitäisi siihen osallistua. Muuta mahdollisuuta en näe. Ja veikkaan, että tibetiläiset ovat havainneet ajankohdan olevan otollinen. Tähän mennessä mielenosoitukset ovat menneet maailmalla uutisissa sivumainintoina ja unohtuneet heti teeman vaihduttua.. nyt on toisin.


Muitakin kansoja on, jotka halajavat omaa valtiota ja elävät open air vankilassa.. mutta muilla ei ole syytä harjoittaa mitään painostusta, kun ei ole omia intressejä siellä.

PS.
Suomen suurlähettiläs ei kyllä voi vaikuttaa ratkaisevasti mihinkään Kiinassa (poistin hymiön, liian vakava juttu..)

Aakku

Äänestin "Kiinan pitäisi edes neuvotella asiasta Dalai Laman kanssa" -jotensakin tuntuu, että nykytilanteessa se on ainoa realistinen vaihtoehto. Ensimmäinen askel.

Dalai Lama on itsekin sanonut, että älkää boikotoiko olympialaisia, joten pitämällä Tiibetiä ja ihmisoikeuskysymyksiä poliittisella tasolla esillä aina kisoihin asti ja sen jälkeenkin, henkisesti painostetaan Kiinaa ja se saattaisi olla tehokas keino.

Sinällään Tiibetille kuuluu itsenäisyys - Tiibetille kävi kuten Virolle, Liettualle ja Latvialle ... Iso valloitti pienet. Itsenäisyys heillekin tuli - neuvottelujen, reilujen, jälkeen autonomia ja sitten aikanaan täysi itsenäisyys. Vaikeaa, muttei mahdotonta - pallo on nyt Kiinalla.

Kun näitä ihmisoikeusrikkomuksia pidetään esillä, älköön unohdettako myöskään Tshetseniaa ja Irakia ... nämä ovat jo vaikeampia kysymyksiä kun molemmissa öljy sanelee maahan tunkeutuneen vihollisen politiikan ...

Tiistai

Jossain uutisissa mainittiin, että Tibetissä on luonnonrikkauksia.. eivät kyllä maininneet mitä. Siksi varmaan Kiina ei halua luopua siitä eikä myöskään siksi, kun siitä seuraisi dominoefekti,  muutkin kansat haluavat omilleen ja vapaaksi. Niitä riittää siellä!

Sama juttu Venäjällä..


aladoobi

Minä en tiedä mitä pitäisi tehdä. Kiina on aina ollut hyvin ehdoton tässä asiassa, nimenomaan siinä, että he ovat tehneet aikanaan oikein Tiibetin valloituksessa. Minä en tiedä onko Tiibetissä ollut orjuutta, mutta joku kiinalainen on sellaistakin esittänyt. - Itselläni on matkakirja jossa on joitakin asioita vanhasta Tiibetistä, siitä voin asioita yrittää selvittää.
  Tiibetin luonnonrikkauksista ei ole liioin tarkkaa tietoa. Varmaankin harvinaisia metalleja, joita tarvitaan erikoisterästen valmistamiseen. Himalajan vuoristo on syntynyt mannerlaattojen reunojen törmätessä ja taipuessa ylöspäin. - Kone-osakeyhtiön Tiibetin seikkailuista en ole kuullut niistäkään vielä mitään. Jotakin ohjelmaa ollaan tekemässä Herlineistä. Harald Herlin perusti Kone-osakeyhtiön viimevuosisadan alussa.
  Isoäitini aikanaan oli sitä mieltä, että lamalaisia munkkeja oli liian paljon vanhassa Tiibetissä ja käytännön työt olivat naisten harteilla. En tiedä onko tämäkään totta, mutta lamalaisia munkkeja on ollut enemmistö miesten ikäluokasta - jättivätkö he sitten kokonaan käytännön työt ryhtyessään munkiksi, sitä tiedä.
Näin on näppylät, siten on sienet

Tiistai

Piti katsoa, miksi Kiina ei halua luopua Tibetistä, koska autonomia heillä näkyy jo olevan. Google taas kerran avuksi:

http://www.10thnpc.org.cn/english/tibet-english/zirzy.htm
LainaaMinerals

There are more than 70 known mineral types in the Tibet Autonomous Region. Total reserves of 26 of these have been determined, with 12 ranking among the top five in China at a provincial level. They include chromite, with the highest deposits in China. The people's government of the Tibet Autonomous Region is now building up the Norbusa Chromite Mine in southern Tibet.

Of the non-ferrous and rare metals, the prospective lithium deposits in Tibet are among the highest in the world, and the region serves as China's lithium production base. Prospective copper reserves rank second in China.

Of the non-metallic ores, boron boasts the largest reserves. Distributed widely in the autonomous region, it ranks third in China in proven reserves. In addition, magnetite used as supplementary material for the metallurgical industry ranks third in China in proven reserves. Barite and arsenic, coveted by the chemical industry, occupy third and fourth place respectively in China in terms of reserves. Reserves of gypsum and pottery clay, widely used in the building industry, rank second and fifth in China. Muscovite indispensable for the national defense and electronic industries occupy the fourth place in China in reserves.

There is new discovery with regard to the reserves of energy ores. Peat's proven reserves reach more than 8 million tons, ranking fourth in China.



Toinenkin linkki http://china.org.cn/english/zhuanti/tibet%20facts/163899.htm

LainaaMineral Resources

More than 100 kinds of minerals have so far been discovered in Tibet, of which 36 have proven reserves, with those of 11 kinds ranking among the top five in China. They are chromium, industrial crystal, corundum, high-temperature geotherm, copper, volcanic ash, magnesite, boron, native sulphur, mica and arsenic. Other important minerals having good prospects for development include kaolin, gypsum, peat, crystal graphite, antimony, bolognian stone, gold, silver, molybdenum, pyrite, lead, zinc, cobalt, lithium and sylvine.

Of the minerals with proven reserves, chromium leads the country in its reserves. Chromium iron deposits cover a total area of 2,500 square km. Luobusha Mine in the Shannan Prefecture has become a development base of chromium iron in the region.

In 1999, a new mineral—natural lithium carbonate—was first discovered in Chabyer salt lake at the elevation of 4,400 meters. The lake is now not only the largest lithium mine in China but also one of the three largest salt lakes in the world. It makes Tibet the No.1 area in the world in terms of prospect lithium reserves.


Tämän perusteella Tibet ei koskaan pääse itsenäisyyteen  :?

ville

Onkos Tiibetin autonominen alue eri maantieteellisesti kuin Tiibet? Siis autonominen alue olisi luuloni mukaan pienempi. Ja autonomisuuden laita taitaa olla vähän niin ja näin.

Dalai Lama lienee vaatinut juuri autonomisuutta, ei itsenäisyyttä.

Tiistai

Aladoobi kirjoitti samanaikaisesti, en huomannut kuin nyt vasta.

Aika monessa uskonnossa miehet alkavat pohtimaan uskonnonasioita ja arjen askareet jäävät naisten ja maallisten  miesten asiaksi :)  Juutalaisillakin siitä on tullut kinaa, kun heidän ei tarvitse tehdä töitä eikä edes käydä armeijaa, vaikka naisillekin se on pakollinen juttu.

Niin, kun siellä on noita tuiki tärkeitä rikkauksia, Kiina ei tule vapaaehtoisesti antamaan Tibetille itsenäisyyttä.

Yhtä vähän kuin Turkki suo kurdeille (siellä on turkkilaisten öljy!). Palestiinalaisten itsenäisyys on kiven alla, ei öljyn takia, vaan siksi kun se maatilkku on luvattu juutalaisille, Jumalan taholta. Sitä ennen heitä karkoitettiin hyvin terroristisin metoodein. Israel kuuluisi kansainvälisen oikeusistuimeen eteen, mutta voittaja sanelee säännöt. Samoin miehitettyjen alueiden systemaattinen asuttaminen on kansainvälisen lain vastaista.

Toissaviikolla serbialainen kenraali tuomittiin juuri tuosta, ihmisten karkoittamisesta ja verilöylyistä.

THL tiedottaa

Lainaus käyttäjältä: "ville"Onkos Tiibetin autonominen alue eri maantieteellisesti kuin Tiibet? Siis autonominen alue olisi luuloni mukaan pienempi. Ja autonomisuuden laita taitaa olla vähän niin ja näin.

Dalai Lama lienee vaatinut juuri autonomisuutta, ei itsenäisyyttä.

Ainakin on näin uutisoitu, että D. Lama tavoittelee vain autonomiaa. Tiedä sitten mikä tässäkin asiassa on totuus...

Tämä D. Lama on jo sen verran kauan ollut ulokomailla Tiibetistä, että eikö nyt olisi aika kääntyä jonkun muun kuin hänen puoleensa? Kaipa siellä Tiibetissä on montakin yhteisöä, jotka voivat valita jonkin iskuryhmän edustamaan tiibetiläisiä Kiinan kanssa käytävissä neuvotteluissa?

Koska Tiibetissä viimeksi on pidetty vaalit? (Tarkoitan demokraattisia vaaleja...)

.
Ei noista muiden puheista kannata välittää.

Pikavastaus

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 356 päivään.
Jollet ole varma, että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta, kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Varmistus:
Ole hyvä ja jätä tämä laatikko tyhjäksi:

Oikotiet: paina ALT+S lähettääksesi viestin tai ALT+P esikatsellaksesi sitä