Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

Kuvankäsittelyketju

Aloittaja Aakku, 20.12.07 - klo:00:45

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Aakku

Keräillään tähän tietoja ja kokemuksia kuvien käsittelystä kotikoneilla. Mielummin ilmaisia, jolloin ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi, eikä turvautua piratismiin, vaikka sekin on helppoa :)

Sellainen, alkujaan Linuxille tehty, kuin Gimp [GNU Image Manipulation Program] on saatavilla myös Windowsille ja Mac OS X:lle - ja tietysti täysin ilmaiseksi :

http://gimp.org/ <- on Gimp:n pääsivu ja Win-latauksen saa täältä :

http://gimp.org/windows/

Itselläni tuo on, koska se tulee Ubuntu- ja Debian-Linuxien mukana ... ilmeisesti muissakin distroissa se on vakiokalustona.

Käyttö on jonkinverran erilaista kuin vaikkapa Paintshop Pron [piraattiversion :lol:], mutta logiikka selviää kyllä hetken käytön jälkeen. Ohjelmistolle on myös suomenkieliset ohjesivut :

http://gimp-suomi.org/

THL tiedottaa

No, hyvä ettei ammattimaisesta kuvankäsittelystä. Ihan jo pelästyin...

:D

.
Ei noista muiden puheista kannata välittää.

rapevainaa

Lainaus käyttäjältä: "Aakku"- ja tietysti täysin ilmaiseksi :

http://gimp.org/ <- on Gimp:n pääsivu ja Win-latauksen saa täältä :

http://gimp.org/windows//

No niin, latasin sen heti aamutuimaan ja aloin kokeilla tarpeisiini. Tavoitteena oli pienetää kuvan pikselimäärä niin että se sopii foorumikuviksi.  5 M:stä 24 kilobittiin se pieneni vaikka kuvasta ei enää saanut selvää.

Aikaa hurahti 1/2 tuntia. Mitään kunnollista ei syntynyt.  Tästä tuli mieleen että vaikka olisi kuinka ilmainen, noitten ohjelmien kanssa tulee tuherrettua niin paljon että saa se maksaakin kunhan toimii kohtuullisesti. Paljon nyt rahaa niihin heittää.  

Jo kauan sitten ohjelmat muuttuivat niin monipuolisiksi että ilman opaskirjaa niistä ei selviä. En edes muista milloin ostin
Freehandin. Se oli aika vekkuli jos sen kanssa olisi tehnyt hommia. Opiskelijaversio ei maksanut hirveesti.

30 päivän vapaa kokeilu
http://www.moonsoft.fi/products/000081.aspx

Opiskelijaversiot

http://www.moonsoft.fi/search/basic.aspx?q=student+edition

.



.

Eugen

"Aye, caramba!"

Aakku

Lainaus käyttäjältä: "se"No, hyvä ettei ammattimaisesta kuvankäsittelystä. Ihan jo pelästyin...

:D

Ei nyt sentään ammattimaista :) Sellaiset ohjelmat jos haluaa kotikoneeseen, on turvauduttava Pirate Bayn palveluihin :roll: Maksavat tolkuttomasti ja täällä ammattimaisesti käsitteleviä sinun lisäksesi on vain Indiaani, joka käsittääkseni käyttää työnantajansa hankkimia ohjelmistoja ... Mäkkien mukanatulevista grafiikkaohjelmista en tiedä ...

Lainaus käyttäjältä: "Rape"No niin, latasin sen heti aamutuimaan ja aloin kokeilla tarpeisiini. Tavoitteena oli pienetää kuvan pikselimäärä niin että se sopii foorumikuviksi.  5 M:stä 24 kilobittiin se pieneni vaikka kuvasta ei enää saanut selvää.

Taisit pienentää liikaa - joku sellainen leveydeltään 800-850 pikseliä mahtuu vielä foorumisoftan raameihin, eikä levitä näkymää - jos kuvan leveys on raameja suurempi, se karkaa ylileveäksi. Niin ja katsojan yhteyden nopeus/hitaus vaikuttaa, miten pitkään pitää odotella. Omassani downlink on jotain megan luokkaa, mutta ne nopeudet ovat teoreettisia, eikä käytännössä koskaan pääse lähellekään - viimeyönä tosin nykäisin tietokannan varmuuskopion ja parhaimmillaan siirrossa näytti yli 4 megan siirtonopeutta, mitä hieman ihmettelin.

LainaaAikaa hurahti 1/2 tuntia. Mitään kunnollista ei syntynyt.  Tästä tuli mieleen että vaikka olisi kuinka ilmainen, noitten ohjelmien kanssa tulee tuherrettua niin paljon että saa se maksaakin kunhan toimii kohtuullisesti. Paljon nyt rahaa niihin heittää.

Ööh - aikaa, mihin ... lataukseen ? Kokeilin justiinsa yhden ison kuvan pienennystä hyvin pieneksi Gimp:llä ja siinä ehtii hät'hätää päästää "ping"-tyyppisen naukupierun :D Tuossa oikealla on läjä romppuja ja siitä löytyy myös työnantajan omaisuutta oleva Adobe Photoshop - se on tosin Win-versio, mutta voisi kokeilla juuri päivitetyllä Winellä ... tai hakea jonkin cross-platform lisukkeen. Toistaiseksi olen pärjäillyt Gimp:llä - erilaiset yksinkertaiset kaaviotyyppiset syntyvät KolourPaint-nimisellä ... vastannee lähinnä Windowsin Paint:ia. K-kirjain viittaa KDE-työpöytään [graafiseen], mutta pelaa myös Gnome-työpöydällä, joka on minun silmilleni mieluisampi.

LainaaJo kauan sitten ohjelmat muuttuivat niin monipuolisiksi että ilman opaskirjaa niistä ei selviä. En edes muista milloin ostin
Freehandin. Se oli aika vekkuli jos sen kanssa olisi tehnyt hommia. Opiskelijaversio ei maksanut hirveesti.

30 päivän vapaa kokeilu
http://www.moonsoft.fi/products/000081.aspx

Opiskelijaversiot

http://www.moonsoft.fi/search/basic.aspx?q=student+edition

Tuo on totta melkein jokaikisessä ohjelmassa - OpenOfficessa on hyvät helpit, josta voi kysyä jos ja kun menee sormi suuhun jonkun erikoisemman jutun kanssa. Win-ohjelmiin sen 30 päivän umpeuduttua saa yleensä rekisteröinnin suoritettua mm. astalavistan palvelimelta, joskin palomuurit ja virussuojaukset on syytä olla kunnossa, koska sinne ovat uploudanneet kaikenlaista tihutyösälää myös riiviöt. Toiseksi on oltava erämieshenkeä, koska silmille pölähtelee runsaasti rietta-alan materiaalia ... pitävät näillä mainoksilla palvelinten talouden kunnossa :P Oma henkeni on senverran karaistunut, etten moisista hätkähdä. Pystyn katsomaan punastelematta vaikka millaisia luontokuvia.

Huomasin pikaisella hakukoneistuksella, että Gimp:stä on myös ohjesivusto suomeksi netissä, nimenomaan Win-versiolle, vaikka samat pätevät niin Linux- kuin Mäkkiversioillekin [ohjelma lienee tismalleen sama ja ainoastaan rajapinta käyttikseen on erilainen] :

http://www.joutsi.com/gimp.html

Sivulla tosin lukee :

Tiedote 14.12.2007: valitettavasti suuresta kävijämäärästä huolimatta aikani menee nykyään niin täysin kaupallisiin ATK-projekteihin, että sivuston päivitys ei ole enää mahdollista. Joitakin pieniä oppaita voi joskus ehkä ilmestyä mutta muuten oppaiden ajankohtaisuutta ei voida taata. Oppaat voivat kuitenkin peruskäytössä olla vielä hyödyllisiä, josta syystä ne pysyvät sivuillani sen aikaa kun siellä käy järkevän verran kävijöitä, kenties jopa vuosien ajan.

Myös näiden avoimen puolen pioneerien pitää hommata leipänsä jollaintapaa :D

P.S. Tuossa linkissä kannattaa tsekata sivulla oleva linkki : "Tärkeää asetuksista: miksi sinun GIMP-ohjelmasi näyttää erilaiselta kuin minun?"

Lisäys : Huomasin, että Linuxiin on saatavilla KOffice, jossa on lisukkeena Krita-niminen grafiikkaosio :

http://linuxreviews.org/news/2005/06/23_00_koffice/


rapevainaa

Lainaus käyttäjältä: "Aakku"[jos ja kun menee sormi suuhun jonkun erikoisemman jutun kanssa. /

Näissä ohjelmissa on sellaisia ominaisuuksia, joista ei edes tiedä jos ei lue kirjaa.
MInä en ole sellainen joka tietää ohjelmat ominaisuudet etukäteen :P


Ai mihin aika meni? - Ihmettelyyn? Kuka nyt karamellin 5 sekuntiin syö?

.

ville

grafiikka-ammattilaiset tuntuvat olevan vähän hienohelmaista porukkaa. Nyrpistelevät nenäänsä tämmöisellekin ohjelmistolle kuin tuo Gimp, joka on kuitenkin jokseenkin paljon kehittyneempi ohjelmisto kuin monet ilmaisohjelmat, joita olen omassa työssäni käyttänyt. Tulee nykyään tarvittua tosi vähän mitään maksullisia palveluja.

Löytyyhän sille Gimpille paksu manuaali monella kielellä: http://www.gimp.org/docs/ Tuostahan voi oppia venäjää.

Aakku

Lainaus käyttäjältä: "Rape"Näissä ohjelmissa on sellaisia ominaisuuksia, joista ei edes tiedä jos ei lue kirjaa.
MInä en ole sellainen joka tietää ohjelmat ominaisuudet etukäteen :P

Ai mihin aika meni? - Ihmettelyyn? Kuka nyt karamellin 5 sekuntiin syö?

Jonkunverran ohjelmiston kotisivulla yleensä kerrotaan ominaisuuksista, mutta noin käytännössä ohjelmiston käyttö on vain itsekseen opeteltava. Siihen ihmettelyynhän se aika minullakin menee uuden ohjelmiston kanssa, alussa.

Lainaus käyttäjältä: "ville"grafiikka-ammattilaiset tuntuvat olevan vähän hienohelmaista porukkaa. Nyrpistelevät nenäänsä tämmöisellekin ohjelmistolle kuin tuo Gimp, joka on kuitenkin jokseenkin paljon kehittyneempi ohjelmisto kuin monet ilmaisohjelmat, joita olen omassa työssäni käyttänyt. Tulee nykyään tarvittua tosi vähän mitään maksullisia palveluja.

Gimp on aika niepakka, etenkin kotikäyttöön - kyllähän sillä saa aikaan kaikenlaista ... kun kokeilee ja opettelee. Onhan monissa ohjelmistoissa opaskirjat - sellaiset tiiliskivet, joiden kanssa alussa saa suhrata pitkään ja hartaasti, ennenkuin oppii peruslogiikan. Hmmm... eihän mitään osaa, ennenkuin opettelee - jos se opiskeluvaihe on kynnyskysymys, ei kannata aloitella mitään uusia juttuja :P

LainaaLöytyyhän sille Gimpille paksu manuaali monella kielellä: http://www.gimp.org/docs/ Tuostahan voi oppia venäjää.

Vaikuttaa hyvältä - pannaan kirjanmerkkeihin :) Ei tarvitse kaikkea kokeilemalla ... tosin pieleen menneen kokeilun voi aina perua ja palata lähtöruutuun.

rapevainaa

Lainaus käyttäjältä: "Aakku"Siihen ihmettelyynhän se aika minullakin menee uuden ohjelmiston kanssa, alussa..

Öh. Ostin joskus mustavalkovalokuvien tekovehkeet. Alussa tuli muistaakseni 50 kuva illassa. Sitten ostin valonmittauslaitetteen että saan valaistuksen nopeasti kphalleen. Kuukauden päästä synttyi vain pari kuva tunnissa. Laatuhan siinä vaan parani.

Aakku

Lainaus käyttäjältä: "Rape"Öh. Ostin joskus mustavalkovalokuvien tekovehkeet. Alussa tuli muistaakseni 50 kuva illassa. Sitten ostin valonmittauslaitetteen että saan valaistuksen nopeasti kphalleen. Kuukauden päästä synttyi vain pari kuva tunnissa. Laatuhan siinä vaan parani.

Minullakin on suurennuskone ja altaat yms. tarvittavat vermeet [nyt työpaikalla yhdessä labrassa kun kotona ei ole sopivaa tilaa] - käyttäisin mielummin termiä harmaasävykuva :D Isoja kuvia tehdessä ... sellaisia 18 x 24 cm tai suurempia 30 x 40 cm, olen käyttänyt "koepaloja". Jostain, vaikka henkilön kasvoista tai kasvojen osasta tsekkaa sopivan valotusajan. Näppituntuman saa aika nopeasti vaikka edellisestä tekokerrasta olisi pitkäkin aika - näitä on tullut tehtyä koko joukko niin työssä kuin vapaallakin :)

Kemikaalit olen aiemmin sekoitellut apteekkitavaroista itse - kehitteiden ja kiinniteiden reseptit löytyivät aikanaan jo 1960-luvulla painetusta kirjasta "Exakta ja pienkamerakuvaus" *), tekijänä herra makkara ... Werner Wurst :D - varmaan löytyy netistäkin ohjeita. Tosin nykyään ne ovat senverran halpoja, että ei kannata käydä suhraamaan ja sottaamaan :roll:

http://www.nicehouse.fi/verstas/valokuv/kemikaa.htm

Noista kemikaaleista ja niiden myrkyllisyydestä varoitellaan ajan hengen mukaisesti kovin ... ei niistä kannata stressiä ottaa, hengissä minäkin vielä olen, vaikka jotain 11-vuotiaasta asti olen niiden kanssa puljannut ja aina paljain käsin :lol: - jokunen vuosi sitten tein yhden röntgenhemmon kanssa fluoresenssianalyysin omista hiuksistani [otin parturikäynnin yhteydessä tuppoja muovipussiin] ja normaalien raskasmetallien, sekä arseenin, lisäksi löytyi myös bromia ja hopeaa --> valokuvauskemikaaleista tietysti ...

*) Se Exakta on nykyään isäni perintönä minulla ja on täysin kunnossa ja olen käyttänytkin - optiikka pesee nykyiset japsiräkkylät mennen tullen ... saksalaista laatutyötä, eikä "13 tusinassa"-kamaa. Aikanaan Jokigorskissa muuan "alan mies" mittasi sen Exaktan kahden objektiivin piirtokyvyn ja sellaista 300 viivaa per millimetri ... objektiivin keskiosassa enemmänkin... n. 400-450. Tavan filmeissä tämä on jotain 200-250 ja digikameroiden ccd-kennoissa välillä 30 - 90 viivaa per millimetri. Digikameroissa annetaan yleensä "yksikkö" Megapikseleinä ja se kertoo vain matriisissa olevien alkioiden lukumäärän, ei muuta - oleellista on siis tietää myös sen matriisin koko, millimetreissä - siis montako milliä kertaa montako ... Jos meillä on vaikkapa 10 Gigapikseliä, mutta ne levitetään hehtaarin alalle, on piirtokyky lähinnä jossain naurettavan ja säälittävän välimailla.

Ensimmäinen kamerani oli [en muista merkkiä] sellainen paljesysteemi, kokoontaitettava, jota [paljetta] mm. isäni kutsui ruunanmulkuksi :lol: Venyy, mutta pysyy löysänä ... se on todennäköisesti edelleenkin käytössä jollain tuttavalla.

Lisäys : Allaolevassa kuvassa pala testitaulun kuvasta - töissäotettu eräällä lähinnä keskinkertaisella ccd-kennolla.


Pikavastaus

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 356 päivään.
Jollet ole varma, että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta, kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Varmistus:
Ole hyvä ja jätä tämä laatikko tyhjäksi:

Oikotiet: paina ALT+S lähettääksesi viestin tai ALT+P esikatsellaksesi sitä