Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

Hiljainen kevät kirja 50-luvulta

Aloittaja risto, 28.12.13 - klo:21:24

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

risto

.
Nyt vasta aloin lukea vanhaa luonnonsuojelun ikonia "Äänetön kevät"  1962, Rachel Carson USA.

Löysin sen kirpputorilta hinta 20 senttiä.  Ei hajuakaan, mitä kirjassa seisoo.

Kirja on jännittävää luettavaa, miten surutta kylvettiin DDT:tä ja muitakin hyönteismyrkkyjä yliopiston puistopuihin, karjatilan rehukasvien päälle, metsiin ja ties minne. 1950-lukua elettiin.

Mielenkiintoista on sekin että myrkytyksiä seurasi välittömästi lintujen ja kalojen kuolemat, mutta ei se vauhtia hiljentänyt. Viranomaisten sana oli kait laki.

Touhu jatkui 10 vuotta ja sitten tuli taitavasti kirjoitettu kirja.

Muistan, miten tämän jälkeen myrkytettiin Etelä-Vietnamin metsiä hormonimyrkyillä. Muistan hyvin miten pidettiin mahdottomana että kasvihormonit vaikuttaisivat ihmisiin. y

No nyt 2000 luvulla tiedämme että kasveilla ja eläimillä on hirmuisen paljon samoja entsyymiprosesseja.
Tiedämme nyt senkin että Vietnamin myrkkyjen seuraukset periytyvät sukupolvesta toiseen.

.








Esmerkix

Lainaus käyttäjältä: Rrape - 28.12.13 - klo:21:24
.

Tiedämme nyt senkin että Vietnamin myrkkyjen seuraukset periytyvät sukupolvesta toiseen.


.





Siis tarkoitatko, että ne aiheuttivat muutoksia perintötekijöihin, geenimutaatioita?

risto

#2
Lainaus käyttäjältä: Esmerkix - 28.12.13 - klo:22:01


Siis tarkoitatko, että ne aiheuttivat muutoksia perintötekijöihin, geenimutaatioita?

Yhdessä telkkuohjelmassa sanottiin näin, että epämuodostumia tulee jo toisessa sukupolvessa.

Agent Orange on pääotsikko.

Amerikkalaiset ovat perustaneet säätiön auttamaan Agent Orange uhreja Vietnamissa.
Myös USA:n sotilaat kärsivät myrkyistä ja ovat saaneet vammaisia lapsia.

http://www.brighthub.com/science/genetics/articles/75375.aspx

KUVIA https://www.google.fi/search?q=agent+orange&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=7ku_Ur2eCoHY4wSi1oDIDw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1093&bih=498


risto

.
täytyi ihan korjata otsikko. Kirjan sisältöhän on 50-luvulta.

ekologia käsitteenä, Eli kaikki vaikuttaa kaikkeen, alkoi vasta tulla Suomeen 60-luvun lopulla.
ensimmäisiä jäteveden puhdistamoja tehtiin Suomessa 60-luvulla.
samaan aikaan kirkonkylien jätevesiä "selkeytettiin" lammikoissa.


Amanda

#4

Olen kuullut tuosta kirjasta usein vuosikymmeniä sitten, vaikka ei ole eteen sattunut luettavaksi. Sen jälkeen on ilmestynyt vino pino kirjoja samasta asiasta.

Pöllot ei paljoa visertele, muttä tänä talvena niillä ei ole hätää:
Vähäluminen talvi on hyvä tausta luontohavainnoille
Lainaa

Myyriä on paljon ja lunta vähän. Pöllöillä on mahat täynnä myyriä.
- Riitta Nykänen


Jos ihmiset vain älyäisivät vähän korjata käytäntoään, niin luonto on mestari korjaamaan itseään. Sillä on kyllä eri aikataulu, voi mennä satoja vuosia ennenkuin se "tervehtyy".. ydinsäteilyn katoamiseen voi mennä tuhatkin vuotta.

..mutta turha toivo, siihen mennessä ihmisestä tulee taas peto pakon edessä, kun tila ja ruoka loppuu..  ? :-\


Esmerkix

Lainaus käyttäjältä: Rrape - 29.12.13 - klo:10:46
.
täytyi ihan korjata otsikko. Kirjan sisältöhän on 50-luvulta.

ekologia käsitteenä, Eli kaikki vaikuttaa kaikkeen, alkoi vasta tulla Suomeen 60-luvun lopulla.
ensimmäisiä jäteveden puhdistamoja tehtiin Suomessa 60-luvulla.
samaan aikaan kirkonkylien jätevesiä "selkeytettiin" lammikoissa.



DDT ei ole poistunut käytöstä täysin vieläkään, vaikka sen vaarat on jo hyvinkin tiedostettu. Jätevesi on mielenkiintoinen otos ihmisyhteisöjen tilasta. Siitähän on löydetty täällä Tampereen seudulla mm. poliota.

THL tiedottaa

http://fi.wikipedia.org/wiki/Rachel_Carson

Muistan hyvin sen, minkälaisen vaikutuksen minuun teki, kun luin tuoreeltaan, eli vuonna 1963 tuon 'Äänetön kevät' -kirjan.
(Tosin olin tutustunut aiheeseen lintuharrastuksen myötä, koska etenkin Pentti Linkola oli petolintutkimuksissaan päätynyt siihen, että etenkin pelloille levitetyt myrkyt aiheuttivat petolintujen munimisen epäonnistumisia. Hän oli julkaissut artikkeleita tästä aiheesta jo 50-luvun lopulta alkaen. Tietenkään valtamediaa ei vielä tuolloin aihe kiinnostanut tippaakaan, pitivät houreina moisia päätelmiä.)

Sittemmin tämä asia nousi, etenkin 60- ja 70-lukujen taitteessa julkisuuteenkin. Muistan senkin elävästi, miten vuonna 1968 erään työtoverini vaimo kysyi aivan tosissaan: "Kuka sen DDT:n sinne säilykepurkkiin laittaa?". Tuota tasoa oli tietoisuus tästä ongelmasta hyvin hyvin monella. Eihän vieläkään moni tavallinen immeinen tajua tämän ongelmavyyhdin kokonaisuutta.  Intohimoisten ekologiaan keskittyvien tutkijoiden on tehtävä vielä paljon työtä. Etenkin työtä on näistä tutkimuksista tiedottamisessa.

Senkin muistan, miten osuustoimintaliike (silloinen E-osuuskauppa) yritti vähätellä elintarkkeiden myrkkyjäämiä julkaisemalla vuonna 1968 ME-lehdessä laajan artikkelin, jossa todisteltiin, ettei heidän myymissään tuotteissa ole mitään ongelmaa, niitä voi syödä rajatta ja haitatta: myrkkyjäämiä ei ole tai jos onkin, niin niitä on niiiiiiin vähän, ettei niistä ole kenellekään mitään haittaa.

Kuten tiedämme, esimerkiksi Itämeren silakka ja lohi ovat EU:n elintarvikkeiden turvallisuutta valvovan elimen mukaan niin myrkyttyneitä, etteivät ne kelpaa ravinnoksi. Suomessa saa  pyydystää ja myydä tätä EU:n määrittämät turvarajat reippaasti ylittävää ja ihmisravinnoksi kelpaamatonta kalaa vain erityissäännöksen eli väliaikaisen EU:n antaman luvan perusteella. Eviran antaman 'suosituksen' mukaan esimerkiksi Itämeren silakkaa tai lohta saa syödä 1—2 kertaa kuukaudessa, raskaana olevat eivät saa syödä sitä lainkaan. Myös sisävesistä pyydettyä haukea koskevia rajoituksia on voimassa.

http://www.evira.fi/portal/51466

Kun keskustelu alkoi, olivat tapetilla DDT, aldriini, dieldriini, endriini ja muut maanviljelyssä ja kauppapuutarhoissa käytetyt myrkyt.
Nyttemmin valikoima on laajentunut. Ja laajenee yhä.


(DDT on yleisesti kielletty ns. länsimaissa, muutamia poikkeuksellisia käyttökohteita, kuten puiden taimien juurien myrkyttämistä, lukuunottamatta. Ns. kehittyvissä maissa myös DDT on käytössä. Alati kehitetään uusia myrkkyjä ja aiemmille asetetaan erilaisia käyttörajoituksia, jotka rajoitukset tulevat yleensä aivan liian myöhään.)

Propaganda myrkkyjä valmistavien tehtaiden ja niitä markkinoivien taholta on ollut jatkuvaa. Se jäi hyvin mieleen, miten DDT:ä valmistavan yrityksen omistaja eräässä televisiolähetyksessä (1970-luvulla) otti myrkkypurkista lusikallisen jauhetta ja pisti sen suuhunsa: "Kuulkaa, ei tämä mitään myrkyllistä ole!".

(Juu, ja korjata saa tuota tekstiäni, latelin sen muististani, enkä todellakaan ole selvillä esimerkiksi kaikista lainsäädännön viime mutkista. Halusin tuoda esille tämän laajan kaaren, mikä tässä on meneillään näiden myrkkyjen suhteen.)

















Ei noista muiden puheista kannata välittää.

Amanda

#7
Muistin yhden jutun lapsuudesta. Se pyöreä pahvirasia, josta tupsahtli valkoista pulveria!!  ::)  
Kerran piti kaikkien kansakoulussa hankkia se rasia, kun luokassa oli useammalle tullut täitä.  Laitoin googleen ja tulihan sieltä: "TÄYSTUHO". Joo, se sen nimi oli.

Tähän pitää laittaa nyt surullinen tarina 12 vuotiaana kuolleesta siskostani, jonka nykyään olisi voinut pelastaa luuydinsiirto (häntä pidetttin elossa 2 vuotta verensiirroilla).  Laitoimme äidin kanssa listaa kotona löytyvistä myrkyistä, tai siis asiaa mietimme (olen esikoinen ja ymmärsin jo vähän jotain). En muista tuliko sille listalle mitään.. varmaan äiti tuon Täystuhon sille kirjoitti. Eihän silloin paljon myrkkyjä kodeissa ollut...

http://www.kaleva.fi/juttutupa/oma-elama/paatai-kotielaimena/311401

Amanda


Esmerkix

Lainaus käyttäjältä: Tiistai - 29.12.13 - klo:13:17
Muistin yhden jutun lapsuudesta. Se pyöreä pahvirasia, josta tupsahtli valkoista pulveria!!  ::)  
Kerran piti kaikkien kansakoulussa hankkia se rasia, kun luokassa oli useammalle tullut täitä.  Laitoin googleen ja tulihan sieltä: "TÄYSTUHO". Joo, se sen nimi oli.

..

Täystuho on tuttu juttu. Sitä mummu käytti aina tuholaisten torjuntaan sisätiloissa. Pakkohan jotakin oli käyttää, muuten otukset olisivat saastuttaneet kaikki ruuat ja pureksineet ihmiset kirjaviksi. Kun hankittiin jostakin vaikka vanha puinen sänky, kohta oli lutikoita kämppä täynnä. Ja ne purivat lujaa...

Pikavastaus

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 356 päivään.
Jollet ole varma, että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta, kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Varmistus:
Ole hyvä ja jätä tämä laatikko tyhjäksi:

Oikotiet: paina ALT+S lähettääksesi viestin tai ALT+P esikatsellaksesi sitä