Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

Optiikka, GPS ja muut hifistelyt harrastuksena

Aloittaja Bongaaja, 11.12.08 - klo:17:16

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Bongaaja

kamerat, kiikarit, videot ym.

Nettituttu selosti miksi perinteiset porro kiikarit vääristää kohteen suuruushavainnot
Lainaaehrodz;

This is one of my three main problems with porro’s. Depth perception. I am used to estimating distance in relation to the FOV. An average man is about 1 degree tall at 100 m. You get used to the ratio looking through bins.

The problem with porro’s is the vertical relation stays the same as our eyes, no separation in the vertical. The horizontal is a different story. The objectives are about twice as far apart which doubles the angle as seen by the eyes, making your perception that the person is half as far away. You get the same sized image as with roofs of the same power but your depth perception tells you that it is only half as far away. If a mans height (or object) makes you think he is 100 m away, but the depth perception tells you he is only 50 m away, then he appears too small for the distance.

This drives me nuts in the field. If I happen to find a bird in the binos first I have a hard time locating it with my eyes.

I hope this makes sense.

Best
Ron
porro-kiikari on se vanhanaikainen malli
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuva:Binocularp.svg

THL tiedottaa

.
Hmm.... tarkoitatko, että optiikkaa voi harrastaa? Vai niin, että käyttää optiikkaa jossain harrastuksessa?

Vähän niinkuin tämän tietokoneen kanssakin: jotkut harrastavat tietokoneita, useimmat tekevät jotain tietokoneellaan.



Ei noista muiden puheista kannata välittää.

Aakku

Lainaus käyttäjältä: se - 12.12.08 - klo:06:01Hmm.... tarkoitatko, että optiikkaa voi harrastaa? Vai niin, että käyttää optiikkaa jossain harrastuksessa?

Vähän niinkuin tämän tietokoneen kanssakin: jotkut harrastavat tietokoneita, useimmat tekevät jotain tietokoneellaan.

Kyllähän optiikkaa voi harrastaakin - moni harrastelijatähtitieteilijä hioo itse pelikaukoputkensa peilin ja lähettää sen pinnoitettavaksi - Suomessa taitaa olla vain yksi firma, jossa näitä harrastajain peilejäkin pinnoitetaan, Vaisala oy, ent. Väisälä.

Itse olen harrastanut optiikkaa työkseni aika paljon :) Lähinnä holografista ja diffraktiivista optiikkaa ja myös sirontamittauksia... no, työtä on vaikeaa erottaa harrastuksista, mutta sanotaan nyt, että jo lasna aloittamastani valokuvausharrastuksesta on ollut työssäkin suurta apua ja [sitä kyseenalaista] työn iloa :)

Tässä on ihan mielenkiinnosta ja harrastuksestakin töissävärkättyjä Fouriermuunniksia --> tavoitteena digitaalinen F-muunnoshologrammi :

http://www2.lut.fi/~asaukko/fft-kokeiluja.pdf

Siis vasta kokeiluja  ;D - varsinaisia ei ole lupa esitellä täällä(kään) kun maksaja oli ulkoinen... nämä ovat tehdyt ihan kotona ja vapaa-aikana... Tuo optinen muunnos keksittiin jo 1930-luvulla kiderakenteiden tutkimuksessa käytettyjen nk. Laue-kuvien laadun parantamiseen - silloin ei ollut lasereita, joten käytettiin monokromaattista spektrilampun valoa ... hidasta ja hankalaa, mutta jälki oli hyvää. Ja kiderakenteet paljastuivat ...

Bongaaja

Tunnen netissä noin 10 jotka vaan kerää vanhoja ja uusia kiikareita. Katselee sitten kerran viikossa taivaanrantaa niillä. Ne on bongarifoorumilla, mutta ei ne mitään linnuista tiedä.

ville

Lainaus käyttäjältä: Aakku - 12.12.08 - klo:07:20Tässä on ihan mielenkiinnosta ja harrastuksestakin töissävärkättyjä Fouriermuunniksia --> tavoitteena digitaalinen F-muunnoshologrammi :

http://www2.lut.fi/~asaukko/fft-kokeiluja.pdf

Siis vasta kokeiluja  ;D - varsinaisia ei ole lupa esitellä täällä(kään) kun maksaja oli ulkoinen... nämä ovat tehdyt ihan kotona ja vapaa-aikana... 

Hauska tuollaisten kanssa olisi puuhastella kotona. Eikös tuon matriisin uudelleenjärjestelyn voisi yksinkertaisemminkin tehdä? Jotenkin näin:

I = mod((0:511)+256,512)+1;
y1 = x(I,I);

En tosin tiedä, onko tuo yhtään sen nopeampi, mutta luulisi että Matlabissä on jotenkin optimoitu noita matriisioperaatioita, joissa on lukuisia luuppeja. Silkkaa mutuilua tämä. Mutta onpahan lyhyempi koodi.   ;)

Optiikkaa en ole muuten harrastanut, paitti opiskeluaikana yritettiin tehdä hologrammeja. Mielenkiintoista oli, mutta valmista ei tullut. Ei saatu kunnon laseria käyttöön, vaikka proffa semmoista lupaili.


Bongaaja

amatööriastronomien foorumi
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ubbthreads.php/Cat/0

Kaukoputket joissa on linssit, ei peilit, joskus käyttää astronomien osia. Mulla on 20-49x zoomi joka on tehty astronomiaa varten ja on halvempi kuin Pentaxin oma "eye piece".

Tähtiä en tsiigaile. Optiikkaa voi testata nk. star testillä

http://www.astunit.com/tutorials/startest.htm
http://www.upstateastro.org/stars/binotest.html

Aakku

Lainaus käyttäjältä: ville - 12.12.08 - klo:17:18Hauska tuollaisten kanssa olisi puuhastella kotona. Eikös tuon matriisin uudelleenjärjestelyn voisi yksinkertaisemminkin tehdä? Jotenkin näin:

I = mod((0:511)+256,512)+1;
y1 = x(I,I);

En tosin tiedä, onko tuo yhtään sen nopeampi, mutta luulisi että Matlabissä on jotenkin optimoitu noita matriisioperaatioita, joissa on lukuisia luuppeja. Silkkaa mutuilua tämä. Mutta onpahan lyhyempi koodi.   ;)

Heeh - siinä oli nähdäkseni optimoidumpi koodi ... nyt koneessani on Scilab, aiemmin oli Matlabin piraattiversio. Mathworksin politiikka on outoa --> jos käyttää kotona, niin koneen pitää olla työnantajan omaisuutta ja käyttäjän tulee olla kytkeytyneenä verkkoon ... lisenssi on verkkolisenssi ja emmie sellaiseen ala paitsi töpaikalla  ;D tuo on aika vanha juttu, jonka laitoin opiskelijoille esimerkiksi, lyhyeksi...

Jos nyt meitä lehtoreita siellä enää ensisyksynä on töissä, meinaan  >:( <--> outoja kaavailuja toiminnan "tehostamiseksi" ... äsken juuri soitin luottamusmiehellemme kun oli tänään neuvottelussa ja vaikuttaa, että se työnantajan kaavailu menee reisille opettajakunnan oslta  ;D Tässä pitää paikkansa sanonta "terävä teksti puhkaisee kovankin kallon" - ensi tai seuravalla viikolla mennään hallintojohtajan puheille, joilloin voidaan esittää Nilkmann-vapaa näkemys MaFy-laitoksen toiminnan tehostamisesta ja se on kokolailla erilainen ... Tarkoitus on pelata tiiminä, ei omiin pusseihin  ::)

LainaaOptiikkaa en ole muuten harrastanut, paitti opiskeluaikana yritettiin tehdä hologrammeja. Mielenkiintoista oli, mutta valmista ei tullut. Ei saatu kunnon laseria käyttöön, vaikka proffa semmoista lupaili.

Itse tein aikanaan graduni aiheesta "Holografisten optisten elementtien aberraatiot" ja myöhemmin jatkoin samasta teemasta eräillä käytännönkin  sovellutuksilla, jotka olivat luonnollinen seuraus pohjatyöstä ... minulla on kotona ikioma Siemensin 5mW HeNe-Laser --> se oli olevinaan rikki ja menossa ongelmajätteeksi. Purin, putsasisin - tarvittiin asetonin lisäksi puhdasta spriitä, josta osa meni alas kurkusta sittemmin ja tinasin pari kylmäjuotosta virtalähteestä :) Olen rakentanut simppelin 4f-systeemin myös kotoiselle työpöydälleni joskus. Valon ei tavitse pysyä paikkakoherenttina - optisessa suodatuksessa riittää monokromaattisuus. Holografiassa tarvitaan paineilmasylintereillä tärinävaimennettu massiivinen pöytä, noin käytännössä.

Lainaus käyttäjältä: Bongaaja - 12.12.08 - klo:17:52
amatööriastronomien foorumi
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ubbthreads.php/Cat/0

Kaukoputket joissa on linssit, ei peilit, joskus käyttää astronomien osia. Mulla on 20-49x zoomi joka on tehty astronomiaa varten ja on halvempi kuin Pentaxin oma "eye piece".

Tähtiä en tsiigaile. Optiikkaa voi testata nk. star testillä

http://www.astunit.com/tutorials/startest.htm
http://www.upstateastro.org/stars/binotest.html

Opiskeluaikoinani eräs toverini teki oman gradunsa mittailemalla itse hiomansa tähtikaukoputken peilin ominaisuuksia - kuvausvirheitä löytyi ja hioi lisää sitä [oli vielä pinnoittamaton] fysiikan laitoksen kellarissa ! Ja hyvä tuli kuin mummon jalasta kun ruvet karisi ja kupattiin ... kuten sanotaan.

Bongaaja

Netituttu harrastaa kiikarimerkkien seurantaa. Samaa kiikaria mydään eri paketeissa, samassa tehtaassa Kiinassa tai Japanissa
LainaaViking are just a marketing brand (like Omicron and many others). They buy and redistribute bins made by other (Chinese and Japanese) ODMs with perhaps a small amount of design input (usually the feature set, the armor design and the badging).

It happens that the RSPB brand and the Viking brand both sell some of the same bins made by the same ODMs then some people make the (causal) connection between the two.

At least one of their Viking bins appears to be the Xi'an Vision (Scicong) Navigator (which appears under several other brands: REI XR, Williams Optics and others).

The other threads of interest on the RSPB HD bins are:
SE OLI VAAN LINKKI

One of the interesting things about this bin is that it's a closed hinge bin. If my speculation about it being a Bosma ODMed bin is correct then it's an interesting choice as Bosma make exactly the same bin in both open and closed form.  Perhaps the RSPB having a conservative audience went for the "older" more conventional design style.

Nothing wrong with that, though I like the open bridge one gets the feeling that people jumped on it because it's a fad, you can position yourself like Swaro (!!) and you can get a decent enclosure for a reasonable price that all the Chinese/Japanese made open (non-premium) bridges (even the Vortex Razor?) seem to use.

Let's hope we see the Bosma ED bins in the USA in 2009 ...

Bongaaja

Tässä on kiinalaisia kiikareita jotiden ED versiot..erikoislasi..ovat aivan Zeissin veroisia, jotkut parempiakin. Niitä saa ostaa vaikka suoraan
http://www.bosma.com.cn/en/lbinoculars.asp
jos tilaa niitä 1000 kpl. Muuten ne on Hawke nimellä ym.
http://www.hawkeoptics.com/binoculars/explained/
tai USAssa Promaster tai Viking briteille
http://www.vikingoptical.co.uk/

hinta on kolmannes eurooppalaisista.

Bongaaja

Nyt on sitten paras hankittu,
Promaster 10x
Kun kerran sain päätettyä, että 10x. Sain satasen halvemmalla mutta jouduin myymään kaksi pois. Ja aina menttää ainakin 30% myydessä vanhan. Jos tää olisi ollut silloin 3 vuotta sitten, en olisi noita kahta hankkinut.

Pikavastaus

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 356 päivään.
Jollet ole varma, että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta, kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Varmistus:
Ole hyvä ja jätä tämä laatikko tyhjäksi:

Oikotiet: paina ALT+S lähettääksesi viestin tai ALT+P esikatsellaksesi sitä