Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

Maailmantalous 2013

Aloittaja risto, 30.08.13 - klo:07:30

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

risto

.
Maailmantalouden yksi tärkeä indikaattori on USA:n työttömyys.
USA:n talous on sellainen talouden veturi että sen lukemat tuntuvat kaikkialla.

Lamakäyrä lähti alaspäin   2008, eli  5 vuotta sitten. Tämä on normaalin taloussyklin pituus, mutta koska mentiin erikoisen syvälle, sieltä ei ole noustu edes normaalin laman tasolle.

Esim Suomi, onko nousua luvassa? Jo pari vuotta sitten sanottiin, että Suomi ei tule nauttimaan noususta, koska nousun antamat tulot on jo käytetty etukäteen. Ja näyttää siltä että on käytetty kahteen kertaan.

Kuitenkin, USA:ssa työttömyyslukemat ovat hitusen laskussa. Kuvassa esityksen alaosa on leikattu pois, eli itse asiassa USA:n työttömyys on pysynyt vuoden päivät samassa tasossa, noin 7,5%:ssa.

http://www.tradingeconomics.com/united-states/unemployment-rate


Laita vasempaan laitaan uusi uusi vuosiluku, jolloin näet pidemmän syklin. Esim. aloitusvuosi 2007, jolloin työttömyys oli 5% luokkaa.

.Edellinen lamajakso oli 2003 alakuolokohdassaan.
Laita esim v 2000.
Vuoden 2003 työttömyys oli pahimmillaan 6%. .
Nyt USA siis lukemassa, jollainen oli viimeksi  1992.

Historia ei toista itseään. Maailman talous on hyvin erilainen kuin 25 vuotta sitten. Esim. Kiinan nousu maailman suurimmalsi tavaroiden valmistajaksi on sellaista, jota ennen ei ole ollut. Vastaavasti muissa maissa valmistus on vähentynyt. Esim. Suomen valmistava teollisuus on pysyvästi muuttunut, eikä historia enää palaa. Saha- ja puunjalostus on pysvästi muuttuneet. Kiikarissa on nyt konepajateollisuus. Miten sille lopulta käy. Sähköteollisuuden alan perusta on myös muuttunut.   Metallinjalostus, kemia....

.


.

.


risto


risto

.
Suomi tarvitsee rakennemuutosta


Pääkirjoitus | Länsi-Suomi  | Julkaistu 19.8.2013 klo 05:15

Suomen talouden tila on kesällä heikentynyt entisestään. Valtion velka on kohoamassa sadan miljardin euron haamurajalle. Työllisyysnäkymät synkkenevät hiljalleen. Työttömyysaste on virallisesti reilut kahdeksan prosenttia, mutta todellisuudessa korkeampi.

Nyt hallituksen vasemmalla laidallakin uskalletaan sanoa ääneen, että rakenteisiin on puututtava. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) on määrännyt virkamiehet valmistelemaan julkisen talouden rakennetoimia. Se on oikein. Vaikeassa tilanteessa pitää lähteä purkamaan myös saavutettuja etuja. Kun se tehdään niin, että valtio käy oikeudenmukaisesti vähän kaikkien kukkarolla, niin kansa kyllä ymmärtää ja hyväksyy.

Sillä, että suostumme nollaa hipoviin palkankorotuksiin, päästään vain pahimman yli. Varsinaista ongelmaa emme vyötä kiristämällä ratkaise. Suomen elinkeinorakenteen monipuolistamiseen ja uudistamiseen pitäisi vihdoin saada vauhtia.

Vanhat kulmakivet, esimerkiksi Rauman seudulle tärkeä paperiteollisuus, voivat kantaa Suomea hyvinkin pitkään. Mutta vain siinä tapauksessa, että tuottavuus on aivan topissa. Paperin laadun parantaminen ei enää auta pitämään hintaa ylhäällä.

Paperiteollisuus ei näillä näkymin voi mitenkään kasvaa Suomessa. Rauman paperitehtaan 1990-luvulla rakennettu neloskone on ja pysyy lajinsa nuorimpana kotimaassa. Mitä painopaperien rinnalle ja myöhemmin korvaajaksi, on avainkysymys. Puuta ja metsäosaamista meillä riittää. Toivottavasti metsäyhtiöt edelleen haluavat löytää investointikohteita Suomesta.



Meriteollisuudessa Suomi ja Rauman seutu ovat pärjänneet varsin hyvin. Monet laivatyypit ovat siirtyneet halvemman työvoiman maiden telakoiden rakennettaviksi. Mutta Suomi on silti pitänyt pintansa kovassa globaalissa kilpailussa. Se on ollut mahdollista vain tuotekehityksen ja projektiosaamisen ansiosta.

Nokia työllistää tänään Suomessa paljon vähemmän ihmisiä kuin puhelinjätin huippuvuosina. Vastaavasti Nokian ympärille kertyneestä osaamisesta voi kasvaa vielä monta menestyvää firmaa. Etenkin, jos bisneksen paikkaa osataan katsoa asiakaslähtöisesti, eikä insinöörin silmin tuoteominaisuuksista lähtien.

Vesiosaamisen ympärille voi hyvinkin kasvaa isohko klusteri, jossa Raumalla on keskeinen merkitys. Myös ympäristö- ja energiateknologiassa suomalaisilla pitäisi olla markkinarakoa

risto

#4
.

23/08/2011

» Back

Mondi SCP's PM18 beats own world record as fastest paper machine of its kind


The world's fastest running paper machine with a single shoe press, PM18, achieved a new speed record on August 9th 2011, producing 1620 metres of paper/minute.

Okei....siis 1,62 x 60 = 97 km/h..

At the beginning of February 2010 one of SCA's two paper machines at the tissue factory in Neuss, Germany achieved a new speed world record of 2,200 metres paper per minute.  = 132 km/h
.


Juha


OFFTOPIC

Kun susta jää noin asiantunteva kuva, niin mikset olisi jollain varteenotettavammalla saitilla.

ESIM

http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Esmerkix

Lainaus käyttäjältä: Juha - 30.08.13 - klo:08:22

OFFTOPIC

Kun susta jää noin asiantunteva kuva, niin mikset olisi jollain varteenotettavammalla saitilla.

ESIM

http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Rape haluaa informoida meitäkin eli tiedottaa meille Suomen taloustilanteesta.
Kiitos siitä.

risto

Lainaus käyttäjältä: Esmerkix - 30.08.13 - klo:08:57


Rape haluaa informoida meitäkin eli tiedottaa meille Suomen taloustilanteesta.
Kiitos siitä.


En mä halua teitä sen kummemmin informoida. Olen huomannut että THL on ainoa joka näihin asioihin reagoi.

Sattumalta nyt tuli mieleen katsoa, mikä USA:n tilanne on ja päivitin omaa tietämystäni. Laitoin asiat tähän nälyville. Ei tässä mitään sen kummampaa motivaatiota ole.

risto

#8
.
Tällä foorumilla paasataan kovasti esim sitä että uskonto on syypää siihen ja siihen ja siihen.

Kyllähön tosiasia on se, että kurjuus ja elintaso erot  synnyttävät jännitteitä.
Kun katsotaan Etelä-Amerikkaa, jossa kaikki ovat katolisia, siellähän on sama meno päällä kuin arabimaissa. Ihmisiä tapetaan, milloin on armeijan terroria, milloin kodinturvajoukot hakevat ihmiset koyoaan ja ne ammutaan katuojaan, sissit ottavat panttivankeja. On slummit, joihin eivät edes poliisit uskalla mennä.

Intia on oma juttunsa. Uskontoja on ja kurjuutta on. Köyhyyden virallinen  alaraja on 38 sentin ansiot päivässä. Kolmas osa intilalaisista elää kurjuusrajan alapuolla. Jostain syystä 1,3 mrd ihmistä ei kuitenkaan ammuskele toisiaan.

Itse olen sitä mieltä, että ei minun tarvitse ottaa kaikkeen kantaa, eikä minun tarvitse tietää kaiken maailman asioita eikä minun tarvitse murehtia maapallon kohtalosta.
Hyvä kun saan kannettua puut saunaan ja lämmitän saunan padassa vettä. Sitten ihmettelen, pesenkä varpaat vai tiskaanko, mutta niin kiire on ettei samana päivänä voi tehdä molempia.

.

Juha

Lainaus käyttäjältä: Rrape - 30.08.13 - klo:10:16Sattumalta nyt tuli mieleen katsoa, mikä USA:n tilanne on ja päivitin omaa tietämystäni. Laitoin asiat tähän nälyville. Ei tässä mitään sen kummampaa motivaatiota ole.

Kuulostaa positiiviselta. Siinä kun mun kommenttiani tässä tarvitaan.

Pikavastaus

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 356 päivään.
Jollet ole varma, että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta, kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Varmistus:
Ole hyvä ja jätä tämä laatikko tyhjäksi:

Oikotiet: paina ALT+S lähettääksesi viestin tai ALT+P esikatsellaksesi sitä