Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

Keijo Kullervon ketju

Aloittaja Muisto Keijo Kullervo, 14.03.16 - klo:06:46

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 15 Vieraat katselee tätä aihetta.

Esmerkix

Yksittäisitä kirjoista en ole löytänyt taajasanatutkimuksia lainkaan - voihan olla että niitä tutkimuksia on mutta en tiedä niistä mitään.
Tiedätkö Sinä ko. tutkimuksia?

Muisto Keijo Kullervo
[/quote]

Kotuksen sivulta löytyvät nämä kaksi, joista tuo ensimmäinen on varsinainen taajuussanasto:

Suomen kielen taajuussanasto
Saukkonen, Pauli et al.
Suomen kielen taajuussanasto = A frequency dictionary of Finnish / Pauli Saukkonen ... [et al.]. - Helsinki : Söderström, 1979. - 536 s. : kuv.

"Sanasto sisältää suomen kielen noin 10 000 yleisintä sanaa sekä aakkostettuina että järjestettyinä sanojen taajuuden mukaan. Aineistona on 1960-luvun kauno- ja tietokirjallisuutta, vuonna 1967 ilmestyneet sanoma- ja aikakauslehdet sekä vuosien 1968–1969 radion puheohjelmia. Kaikissa näissä tekstilajeissa kolme yleisintä sanaa ovat olla, ja sekä se. Neljännellä sijalla on kaunokirjallisuudessa ja radion puheohjelmissa sana ei, lehdissä ja tietokirjallisuudessa sana joka."

Suomen murteiden taajuussanasto
Jussila, Raimo
Suomen murteiden taajuussanasto = A frequency dictionary of Finnish dialects / Raimo Jussila, Erja Nikunen, Sirkka Rautoja. - Helsinki : VAPK-kustannus, 1992. - xxix, 319 s. : kuv. (Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja, ISSN 0355-5437 ; 66) ISBN: 951-37-0850-0 (nid.)

"Sanasto perustuu Suomen kielen näytteitä -sarjassa julkaistuihin 16 pitäjämurteen näytteisiin. Kaiken kaikkiaan sarjassa on julkaistu näytteitä 50 pitäjänmurteista. Taajuussanaston laatijat huomattavatkin johdannossa siitä, että aineistopohja on niin suppea, ettei se riitä lähtökohdaksi sanojen taajuuserojen tutkimiseen eri murteissa." Sanaston lähtökohta on tarkastella, kuinka sanojen yleisyys eroaa yleiskielessä ja murteessa toisistaan.

Kärkisijoilla ovat murteissa kuitenkin samat sanat kuin Suomen kielen taajuussanastossa: se, olla sekä ja. Seuraavina ovat niin, sitten, kun ja ne, ja sitten vasta seuraa sana ei.

Muisto Keijo Kullervo

#1091
Juuri tuota Pauli Saukkosen (1979) taajuussanastoahan olen käyttänyt tutkimuksessani?

Miksi yleensä kysyit yksittäisestä kirjasta kuten
'Täällä pohjan tähden alla' kun niitä taajuussanastoja ei tietojeni mukaan ei ole?

Muisto Keijo Kullervo
PS. Käytän muuten Pauli Saukkosen kirjaa 1979 hiireni alustana koko ajan...
"Tie, Totuus ja Elämä?"

Esmerkix

#1092
Ymmärsin, että olet tutkinut sellaista taajuussanastoa, jossa on mukana Raamatun sanastoa. Sitähän ei tuossa Saukkosen taajuussanastossa ole mukana. Taajuussanaston voi laatia itsekin, tosin se vaatii melkoisesti työtä. Raamattuahan ei voi käyttää suomen kielen taajuussanaston laatimiseen, koska se on käännöskirjallisuutta ja vielä moneen kertaan käännettyä. Sitä paitsi se on niin vanhaa kirjallisuutta, että sillä ei ole mitään tekemistä nykysuomen kanssa. Taajuussanastohan kertoo, miten yleisesti mitäkin sanaa suomen kielessä käytetään, siis suomen kirjakielessä. Puhekieli ja murteet poikkeavat myös tuosta Saukkosen taajuussanastosta.

Muisto Keijo Kullervo

#1093
Lainaus käyttäjältä: Esmerkix - 05.02.21 - klo:19:13Ymmärsin, että olet tutkinut sellaista taajuussanastoa, jossa on mukana Raamatun sanastoa. Sitähän ei tuossa Saukkosen taajuussanastossa ole mukana. Taajuussanaston voi laatia itsekin, tosin se vaatii melkoisesti työtä. Raamattuahan ei voi käyttää suomen kielen taajuussanaston laatimiseen, koska se on käännöskirjallisuutta ja vielä moneen kertaan käännettyä. Sitä paitsi se on niin vanhaa kirjallisuutta, että sillä ei ole mitään tekemistä nykysuomen kanssa. Taajuussanastohan kertoo, miten yleisesti mitäkin sanaa suomen kielessä käytetään, siis suomen kirjakielessä. Puhekieli ja murteet poikkeavat myös tuosta Saukkosen taajuussanastosta.

Jos nyt edes viitsisit katsoa Kotisivuani: https://sites.google.com/site/keijokullervonkotisivu/

Niin näkisit, että Raamatun sanoista on erilliset taulukot ja etsimällä niistä löytyvät vastaavat sanat numerollisesti kuin Suomen Kielen taajuussanastosta, mutta ei todella niin paljon kuin olen kopioinut sanoja Suomen Kielen taajuussanastosta.

Vertaamalla eri kirjojen taajuussanoja keskenään olen löytänyt itselleni mieluisan tosiasian.

Muisto Keijo Kullervo
"Tie, Totuus ja Elämä?"

Esmerkix

No niin, kävin taas kerran sivullasi.
Valitsin suomen kielen yleisimmistä sanoista seuraavat:
5. joka
10. saada
15. kun
20. aika

ja sitten vastaavat sanat Vanhasta testamentin sanaluettelosta:
5. minä
10. joka
15. antaa
20. maa

eli "joka saada kun aika"
 vastaa vanhan testamentin lausetta:
minä joka antaa maa.

?


Muisto Keijo Kullervo

Katsopa vaakasuoria rivejä?

Esimerkiksi:

216 Jeesus  241 Asettaa  266 Johtua  Oikeus = Mitta

"Millä mitalla te mittaatte, niin teillekin mitataan."

Tai:

Uudesta Testamentista pystysuoraan:

10 Jeesus 110 Kuollut 210 Tie  310 Todistus

Niinhän kävikin... Jeesus ristiinnaulittiin, mutta nousi ylös jonka Uusi Testamentti ja Suomen Kielen taajuussanasto todistavat.

Kuten:

16 Tulla  116 Te  216 Jeesus 316 Elää = 664 Väri

Millaista ns. väriä ajattelussaan tunnustaa, sellainen On.

Muisto Keijo Kullervo
"Tie, Totuus ja Elämä?"

Esmerkix

#1096
Eli pitää etsiä itselleen mieleinen rivi ja valita se???
Kopioin nuo aineistot itselleni, eivätkä rivit ole enää rinnakkain, vaan allekkain.
En siis voi käyttää tuollaista kikkaa.


Muisto Keijo Kullervo

#1097
Lainaus käyttäjältä: Esmerkix - 07.02.21 - klo:11:48Eli pitää etsiä itselleen mieleinen rivi ja valita se???
Kopioin nuo aineistot itselleni, eivätkä rivit ole enää rinnakkain, vaan allekkain.
En siis voi käyttää tuollaista kikkaa.



Ihme juttu...

Kun tallensin ko. sivut tietokoneeseeni, homma onnistui mainiosti...

Älä kopio vaan tallenna - hiiren oikea painike...

Muisto Keijo Kullervo

Antikvariaatissa on Suomen Kielen taajuussanastoja saatavilla: https://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=1529600
"Tie, Totuus ja Elämä?"

karpalo

Tie, pakkanen, lumikuuro 341 tavuton taikka tajuton 455, 515, taajuussanastoni, siis minun taajuuteni siellä kertoo kaiken, se kertoo sen taannehtivasti, asettelen nääs lukuni takaperin, siis 143 tavuton taikka tajuton 554, 515.

Viimeinen lukuni 515 on sama kuinkakin päin vain kirjoitettuna.

Se tarkoittaa, että kannattaa mennä ees/taas, ei koskaan sivuittain vaan aina nokka pystyssä, niin, jotta taajuussanasto ei sekoittaudu pelkkiin yksittäisiin numeroriveihin.

Vaan saattaa numerot myös miten kuten milloinkin tuntuu se olevan suit sait teknologiaa ?

Eikö niin ,siitä se lähti, sanoi Annikki Tähti.

Esmerkix

Voihan sitä tietysti heittää noppaakin ja katsoa sen avulla, mitkä sanat tulevat peräkkäin taajuussanastosta. Tai - voi sulkea silmänsä ja katsoa, mihin sanoihin sormi osuu ja valita sanat siten.

Taajuussanastohan kertoo, mitkä sanat ovat yleisesti käytettyjä ao. kielessä juuri niinä aikoina, kun julkaisu on tehty. Esim. olla-verbi on sellainen sana, joka varmasti toistuu yleisenä kaikissa kielissä, paitsi sellaisissa, joissa olla-verbiä ei tarvita ollenkaan. Uskontoa en näihin sanastoyleisyyksiin sekoittaisi. Jos taajuussanasto laaditaan Raamatun kielestä, niin siellä tietysti yleisimmät sanat ovat juuri siihen uskontoon liittyviä ja ne toistuvat lähes joka lauseessa.