Outomaa on outo maa.
Lainaus käyttäjältä: kromi - 28.09.14 - klo:20:09
Eikö tuollainen täysin turha ja lapsellinen julistus oman rotusi ja aatteesi paremmuudesta koskaan satu päähäsi?
Käyttäisit sinäkin aikasi vaikka pippelisi venyttämiseen.... Voisi se pieni elämäsi näyttää hetken verran paremmalta!?
Lainaus käyttäjältä: Toope - 28.09.14 - klo:18:59
Pari lukuvinkkiä kiinnostuneille. Esim. lintututkija ja evoluutiobiologi Jared Diamond (joka siirtyi yhteiskunnan evoluution tutkimiseen) kertoo kirjassaan "Tykit, taudit ja teräs (1997)", miten juuri Lähi-idän ja keski-Aasian alueet kesytettäviksi sopivine eläimineen ja domestikoituvina kasveineen (kuten vehnä) onnistuivat kehityksessään. Alue oli kasvistollaan ja eläimistöllään varsin ideaali ympäristö ihmisille, koska löydettiin useita hyödynnettäviä ruoan- ja raaka-aineiden lähteitä. Amerikassa tai Afrikassa (ihme kyllä) tilanne ei ollut yhtä suotuisa. Useat nykyiset keskiset viljalajit ovat sopeutettu viljelyyn Lähi-idässä, samoin kuin keskeiset eläinruoanlähteet, kuten lammas, lehmä, kana ja sika (mahdollisesti Kiina ensin).
Kysehän on osin ollut lauhkeasta ilmastovyöhykkeestä, joka on alkanut Välimeren alueelta Lähi-itään, jatkuen Intiaan ja eteläiseen Kiinaan. Tämä vyöhyke juuri on se, jossa ihmisen sivilisaatio on syntynyt. Eurooppa tuli tosin jälkijunassa, mutta järjestäytynyt maanviljelys ja karjanhoito ja kelttiläinen kulttuuri nousivat sielläkin jo vähintään 3000-luvulla eaa. Afrikan ja Amerikoiden sivilisaatiot ovat tulleet paljon jäljessä, vaikka niissäkin oli saavutettu huomattavaa kehitystä esihistoriallisina aikoina. Joka tapauksessa tämä lauhkea vyöhyke Välimereltä Kiinaan saakka oli se alue, joka on luonut pääosan domestikoiduista viljelyskasveista ja eläimistä, joita nykyisinkin syömme.
Mainitsisin myös sellaisen kirjan kuin "Out of Africa (Oppenheimer 2003), joka kertoo nykyihmisten levittäytymisestä Afrikasta suurempaan maailmaan.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Domestikaatio
http://fi.wikipedia.org/wiki/Jared_Diamond
http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Oppenheimer
Lainaus käyttäjältä: Angela December - 27.09.14 - klo:19:09Yritäpä esittää hankerahoitusta vaikkapa venäjä-suomi-venäjä-yhteisprojektiin ensi vuonna. Ensi vuonna voisi onnistuakin...Lainaus käyttäjältä: Rrape - 27.09.14 - klo:14:42Pitkäaikainen projekti. Hmmm. Mistähän keksisi tommoisen pitkäaikaisen projektin ja saisi sille rahaa? Täällä yliopistomaailmassa hankerajoitukset piti jättää juuri, mutta ensi syksyksi viisi kehitellä niin pitkän projektin, ettei tarvitsisi aina anella lisää rahaa. Olisiko hyviä ehdotuksia?
.
Telkussa oli dokumentti miten mayojen kirjoituskieli (kuvakieli) ratkaistiin. Se oli pitkäaikainen rojekti. Nyt sitä voi opiskella aapisesta.
Kivipylväiden kuvat kertovat hallitsijasukujen historiaa.
Lainaus käyttäjältä: Tiistaikyllä Aasiassa, Amerikoissa ja Afrikassa oli pitkälle kehittyneitä sivilisaatiota vuosituhansia vuosia ennen Eurooppaa!Aasiassa oli, Afrikassa tai Amerikoissa ei ollut. Ihan pieni korjaus historiasta. Varhaisimmat kulttuurit, mitä ihmiskunta tuntee, löytyvät A) Lähi-idästä, B) Intian alueelta C) Kiinasta. Afrikan ja Amerikan sivilisaatiot ovat tuhansia vuosia nuorempia. Euroopankin sivilisaatiot ovat varhaisempia, kuin Afrikan tai Amerikan korkeakulttuurit. Ei roomalaistenkaan valloittama Gallia tai muutkaan kelttiläiset alueet olleet mitään kehittymättömiä, Stonehengenkin keltit rakensivat osin jo 3000 eaa. Eurooppaanhan sivilisaatio tuli osin välimeren kautta Lähi-idästä. Egyptiä en lue afrikkalaiseksi, vaan lähi-itäläiseksi kulttuuriksi.