Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

Tiede ja tekniikka, Tekniikka ja tiede

Aloittaja Aakku, 13.09.07 - klo:07:49

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 21 Vieraat katselee tätä aihetta.

Aakku

Eri-ikäiset käsittelevät erilailla tietoa
Nuorilla vaikeuksia erottaa olennainen turhasta


Työelämässä opitaan jatkuvasti uutta, ja etenkin nuoria ihmisiä on perinteisesti pidetty nopeina oppijoina. Tuore Työterveyslaitoksen tutkimus kuitenkin paljastaa, että nuorilla aikuisilla on eniten ongelmia muistamisen ja keskittymisen kanssa.

http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=135003

Iän myötä säilömuistiin kerääntyy enemmän tietoa, taitoa ja elämänkokemusta, joita hyödynnetään oppimistilanteessa. Vanhempi ihminen usein kysyy oppiessaan, mihin tarvitsee tätä uutta tietoa. Nuorempi ei välttämättä tiedä, mihin tarvitsee oppimaansa, mutta hänen työmuistinsa kestää enemmän nippelitietoa. Iän myötä muutumme siis nippelitiedon oppijasta asiakokonaisuuksien hallitsijaksi, Müller tiivistää.

Niin että kaipa ne aivomme sitten toimivat 100% teholla, mutta eri ikäisillä vain hieman eri tavoin :

http://www.outomaa.com/smf/index.php?topic=393.0

Aakku

Päällystettiin metallioksideilla
Tutkijat väkersivät paperista transistorin


Halpaa ja taipuisaa ratkaisua voitaisiin hyödyntää esimerkiksi älypaperissa ja -tarroissa.

Portugalin pääkaupunki Lissabonissa toimivan New Universityn tutkija Elvira Fortunato on onnistunut kollegoineen kehittämään paperiin pohjatuvan transistorin, kertoo tiedelehti New Scientist verkkosivuillaan.


http://www.digitoday.fi/tiede-ja-teknologia/2008/10/01/tutkijat-vakersivat-paperista-transistorin/200825584/66

IEEE Electron Device Letters -lehdessä julkaistussa artikkelissa tutkimusryhmä selvittää rakentaneensa transistorin päällystämällä paperipalan molemmat puolet metallioksideilla. Sen jälkeen päällystetty paperi asetettiin kontaktiin alumiinin kanssa.

Ryhmän mukaan kyseessä on lupaava askel kohti kertakäyttöistä elektroniikkaa. Transistoria voitaisiin käyttää muun muassa paperisissa näytöissä, älytarroissa ja -pakkauksissa sekä rfid-järjestelmissä.

[RFID (Radio frequency identification), myös nimellä tagi, eli radiotaajuinen etätunnistus on menetelmä tiedon etälukuun ja -tallentamiseen käyttäen RFID-tunnisteita. RFID-tunniste tai suomenkielisellä nimellä saattomuisti, on pieni laite, joka voidaan sisällyttää tuotteeseen valmistusvaiheessa, tai liimata jälkikäteen tarralla. RFID-tunnisteet sisältävät antennin voidakseen lähettää ja vastaanottaa radiotaajuisia kyselyitä RFID-lähetin-vastaanottimelta].

THL tiedottaa

Lainaus käyttäjältä: Aakku - 01.10.08 - klo:14:46
Ryhmän mukaan kyseessä on lupaava askel kohti kertakäyttöistä elektroniikkaa. ...

Nykyinen on jo ihan tarpeeks kertakäyttöistä!    ;D

Ei noista muiden puheista kannata välittää.

Aakku

Lainaus käyttäjältä: se - 01.10.08 - klo:15:51Nykyinen on jo ihan tarpeeks kertakäyttöistä!    ;D

Näin kai - valitettavasti. Ulkoistaminen Kiinaan ja Vinkuintiaan on ehkä kustannussästöä, mutta se mikä pörssissä voitetaan, laadussa menetetään. Itämailla laatua tärkeämpää on tuotannon määrä ja alhaiset kustannukset.

Itselläni oli sellainen osista kasattu tietokone, jossa kovalevy oli Siemensin Saksassa valmistettu --> on nyt tyttärelläni ja se kone toimii edelleen. Asensin siihen Linuxin kun Xp on turhan raskas järkäle ... Vistaa ei edes kannata harkita. Ajaa ne netti- ja spostitarpeet, jopa tsättäilynkin Pidgin:llä, joka on samankaltainen kuin MS:n messenger - siinä Pidgin:ssä on vain enemmän ominaisuuksia, tuntee muitakin protokollia kuin vain MS:n oman :)

Niin se kovalevy - se on ainakin 10 vuotta vanha ... kiinalaiset kestävät tuskin tuollaista aikaa. Alkujaan amerikkalaisista merkeistä anakin Seagate on kiinalaistamisella mollannut tuotteidensa imagon luotettavina ja kestävinä - Maxtor alkaa menemään samaa rupusakkiin jne. Nokian kiinankännyistä kerrotaan samaa, että kestävät ehkä vuoden pari.

Yhdellä työtoverillani on alkuperäinen Suomessa valmistettu Nokian gsm-pulikka, niitä ensimmäisiä pienikokoisia - 3110 tai jotain sinnepäin ja se ei ole tarvinnut minkäänlaista huoltoa. Joku vuosi sitten osti muutaman vara-akun kun se akkumalli alkoi häviämään markkinoilta ...

Kertakäyttöelektroniikkaa - joo, mutta tuo tekniikkauutinen koski näitä vähän toisentyyppisiä sovellutuksia ... ihan sananmukaista kertakäyttöä. Nykyään uusi kännykkä saattaa kestää jopa kolmekin vuotta hyvin käsiteltynä... Oma Nokia N80 on iältään sellaiset 2.5 vuotta likimain, mutta akku hölskyy, minkä saa korjattua laittamalla eristysnauhanpalasia väliin tumppuroiksi rakennetta tanakoittamaan. Tämä on nk. liukumalli - simpukoissa jos on lattakaapeli, se katkeaa ajan kanssa kun kiinalainen ei halua käyttää kunnollista materiaalia.

THL tiedottaa

Kerrottakoon laitteista, jotka eivät ole kertakäyttötekniikkaa.

Grundig-kelanauhuri (TK 46, 4-raitastereo) vuodelta 1964. Pelaa!

Grundig-matkaradio vuodelta 1965, ULA ja ns. poliisiradio (lyhytaaltoradio). Pelaa!

B & O Beogram -levysoitin vuodelta 1965. Magneettinen äänipää. Pelaa!


Tällainen kokoelma mulla on nurkissani...

Tosin taloamme kohdannut virheellisestä sähköasennuksesta johtunut 0-vaihesähkövirta yritti vioittaa matkaradiota...
Yli kymmenen 1990- ja 2000-luvun laitetta meni käyttökelvottomiksi. Esimerkiksi pari tietokonetta, televisio...








Ei noista muiden puheista kannata välittää.


Aakku

Lainaus käyttäjältä: se - 01.10.08 - klo:20:47
Kerrottakoon laitteista, jotka eivät ole kertakäyttötekniikkaa.

Grundig-kelanauhuri (TK 46, 4-raitastereo) vuodelta 1964. Pelaa!

Grundig-matkaradio vuodelta 1965, ULA ja ns. poliisiradio (lyhytaaltoradio). Pelaa!

B & O Beogram -levysoitin. Magneettinen äänipää. Pelaa!

Tällainen kokoelma mulla on nurkissani...

Jo vain - tuohon aikaan tekniset laitteet tehtiin kestämään vähintään ihmisiän ... ja vielä perinnöksikin. Laatu on avainsana, joka niiden ulkoistamisvimmaisten talousheebojen kannattaisi pitää mielessä - tuotannon määrä ja edullisuus on noin käytännössä käänteinen vaatimus laadulle ja se näkyy nykyisin joka vehkeessä. Eivät kestä käyttöä ... sitä käyttöä, mihin ne on tarkoitettu.

Itselläni on isäukon aikanaan käytettynä ostama Exacta-kamera - vuosimalli on jotain 1961 - 1963 väliltä. Alkuperäistä manuaalia ei ole, mutta Werner Wurstin kirjoittama kirja vuodelta 1963 "Exacta ja pienkamerakuvaus". Kyseistä vehjettä ei ole käytetty huollossa kertaakaan ja sekin toimii kuin junan vessa. Äärimmäisen tekninen, eikä siten sovellu satunnaiselle näppäilijälle tai sellaiselle, jonka peukalo on kasvanut keskelle kämmentä :P Objektiivit [2 kpl. 50 ja 150 mm] on molemmat mitattu 9kytäluvun alussa erään alan miehen Geodeettiselle laitokselle valmistaman [keksimän] mittaussysteemin avulla ja niiden piirtokyky pesee nykyiset japsiräkkylät mennen tullen ... niissä on paljon ammattilaisten käsityötä, eivätkä ole robottien kasaamia tusinatuotteita --> siitä se paremmuus yksinkertaisesti johtuu.

LainaaTosin taloamme kohdannut virheellisestä sähköasennuksesta johtunut 0-vaihesähkövirta yritti vioittaa matkaradiota...
Yli kymmenen 1990- ja 2000-luvun laitetta meni käyttökelvottomiksi. Esimerkiksi pari tietokonetta, televisio...

Hmmm... 0-vaihe oli jännitteellinen ? Mitenkäs tämä asennusvirheen vastuupuoli ? Pitääkö sinun mennä aina raastupaan asti ?

THL tiedottaa

En vielä tiedä.

Yrittäjän vastuuvakuutus korvasi osan, mutta vain kolmasosan vahingoista. Ne on nuo vakuutusehdot toooosi huonoja vahingon kärsineen kannalta. Esimerkiksi tietokoneen arvo putoaa nollille noin viidessä vuodessa. Oli sitten minkälainen macci tahansa... Vuosittain 28 %...

Me haemmekin korvausta vahingon aiheuttaneelta yritykseltä, hakekoon kyseinen sitten yrittäjä vakuutusyhtiöltä tai vaikka Jumalalta!

Justiinsa laadimme kuluttajariitalautakuntaan kirjettä. Tästähän on kyllä kokemusta, ei siinä mitään...


Ei noista muiden puheista kannata välittää.

Aakku

Lainaus käyttäjältä: se - 01.10.08 - klo:21:42
En vielä tiedä.

Yrittäjän vastuuvakuutus korvasi osan, mutta vain kolmasosan vahingoista. Ne on nuo vakuutusehdot toooosi huonoja vahingon kärsineen kannalta. Esimerkiksi tietokoneen arvo putoaa nollille noin viidessä vuodessa. Oli sitten minkälainen macci tahansa... Vuosittain 28 %...

Tuo vakuutusmatematiikka on jo nk. korkeamman matematiikankin ylimenevää ymmärrettävyydessään. Minun ymmärrykseeni ei mahdu se, että toimiva ja priimakunnossa oleva laite on nollan arvoinen noin viidessä vuodessa  >:( kun se ei oikeasti sitä ole. Tietokoneissa kehitys tosin menee senverran hurjaa vauhtia eteenpäin, että jo parin vuoden ikäinen katsotaan museokamaksi, noin enemmistön mielestä ... siinämielessä hyvä uskomus, että käytettyjä ja hyväkuntoisia vermeitä saa sitten halvalla :)

LainaaMe haemmekin korvausta vahingon aiheuttaneelta yritykseltä, hakekoon kyseinen sitten yrittäjä vakuutusyhtiöltä tai vaikka Jumalalta!

Justiinsa laadimme kuluttajariitalautakuntaan kirjettä. Tästähän on kyllä kokemusta, ei siinä mitään...

Toivotan omasta puolestani menestystä korvauskysymyksessä, koska oikein vanhat tietokoneet alkavat olla sellaista harvinaista keräilytavaraa - eräänlaista antiikia, antiikkia, jollaista tietty vähemmistö arvostaa ja paljon.

Tunnustan, että olen itsekin tehnyt sähköasennuksia, vaikkei minulla ole mitään todistusta asian tiimoilta - asetukset yms. likimain tunnen ja systeemit, että sillai voi melko hyvällä omallatunnolla tehdä. Olin opiskeluaikana parina kesänä hanslankarina yhdessä varsin isossa sähköfirmassa mm. "johtotehtävissä", että sen käytännön puolen oppi väkisin. Viimeisin asennus on mökillelaitetut ulkopistokkeiden nk. ylivirtasuojat, jotka esim. sähköiskun vaaratilanteissa laukeavat ja pudottavat jännitteet pois ... ei tule tälliä näpeille - sellainen pieni kutinan tapainen vain ehti ja sitten jännite oli pois  ::) Tämä testi EI ole lainkaan vaarallinen yhdellä kädellä tehtynä, vaikkei viritys toimisikaan.

Paha setä

Yleensä itsenäinen sähköasentaja tarkistaa kossupullopalkkaperiaatteella itse tehdyt viritykset. Yleisin ongelma on se että plus ja miinus vain jotenkin hassunkurisesti vaihtavat paikkaa jolloin ongelma on, että katkaisija on pois päältä mutta laitteessa on virtaa, jolloin ei ole yhtään hyvä asia koskea kyseiseen laitteeseen ilman että on poistanut jännitteen poistamalla sulakkeen tai katkaisemalla pääkytkimestä virran.

Wink: Yhdellä työpaikalla oli juuri tämä ongelma ja setä lensi alas noin kahden metrin korkeudesta kun 230 V / 50 Hz lykkäsi itsensä sedän läpi tikkaisiin ja sitten rautapitoiseen graniittiin. Onneksi siinä ei käynyt kuin kipeästi kun vaihtovirta tuppaa "hylkimään" kun taas tasavirta "tarraa".

Oikeasti sähköiskuun voi kuolla jos sähkön määrä on 3mA/s (kolme milliampeeria sekunnissa) kunhan se menee sydämen läpi oikeaan aikaan. Sydän on sekoamisen partaalla noin kolmasosasekunnin ajan sekunnista, joten sekunnin sähkösuihku riittää hyvin.

Nyt Aakku saa oikaista jos olen väärässä

Puolisoa ei kannata murhata pudottamalla sähkölaite ammeeseen. Sähkö menee aina helpointa reittiä ja ihmiskeho tuottaa enemmän vastusta kuin vesijohtovesi, joten sähkö ei välttämättä edes käy sen läpi. Parempi on korjata laturia parkkipaikalla ja pyytää elinkumppania pitämään piuhoista kiinni ja starttaa jolloin kehon läpi kulkeva virta on yli 40 Ah ja startatessa kun tuon muuttaa sekunneiksi, niin... Tämän voisi joku jopa matemaattisesti laskea.
Mies mietti aikansa miten vois,
tämän selittää,
sitten hän lensi pois.

Hän lensi pois.

-Juice Leskinen-

Aakku

Lainaus käyttäjältä: Paha setä - 01.10.08 - klo:23:29Nyt Aakku saa oikaista jos olen väärässä

Puolisoa ei kannata murhata pudottamalla sähkölaite ammeeseen. Sähkö menee aina helpointa reittiä ja ihmiskeho tuottaa enemmän vastusta kuin vesijohtovesi, joten sähkö ei välttämättä edes käy sen läpi. Parempi on korjata laturia parkkipaikalla ja pyytää elinkumppania pitämään piuhoista kiinni ja starttaa jolloin kehon läpi kulkeva virta on yli 40 Ah ja startatessa kun tuon muuttaa sekunneiksi, niin... Tämän voisi joku jopa matemaattisesti laskea.

Vaikuttaa loogiselta - ovatkohan myytinmurtajat tutkineet tätä käytännössä :D Kraanavedessä on aina suoloja, koska raakavesi neutraloidaan tavallisesti kalsiumhydroksidilla, eli se johtaa kohtuullisesti sähköä [puhdas, tislattu vesi on eriste], eli puolison tms. kylpyyn pudotettu sähkölaite ei luultavasti ole kuin epämiellyttävä kokemus, kylpijälle. Kylpijän suora kosketus toiseen kohtioon on jo eri juttu. Hiustenkuivaaja ammeeseen pudotettuna luultavasti vain polttaa sulakkeen ja senkin vasta jonkin ajan kuluttua kun laitteeseen tulee kunnon oikosulku.

Mittasin ohmikoneella [=yleismittari] äsken oman resistanssini ja kuivasta kädestä toiseen kuivaan sain sellaiset 900 kilo-ohmia, mikä on aika iso arvo --> 230 voltin tehollinen jännite pukkaa vain noin 0.26mA virran, joka ei ole vaarallinen. Kostutettujen käsien kanssa resistanssi on noin 600 kilo-ohmia, eli virta samalla jännitteellä olisi noin 0.4mA, eli sekin on vaaraton. Tuohon 3mA virtaan tarvitaan Ohmin lain [ U = IR ] silloin U = 4*10-3 * 600*103V = 2400V eli sellaiset 2.4 kV ! Ja tämä siis kosteilla käsillä - puristusvoima vaikuttaa myös merkittävästi resistanssiin - mittailin myös kyljestä kylkeen --> noin 450 kilo-ohmia ja pään läpi --> noin 700 kilo-ohmia [luu johtaa huonosti sähköä].

Tuolla rintakehän läpi-tällillä 230V jännitteellä saisi kehon läpi virran n. 0.5mA, joka sekin on vielä harmiton, joskin tuntuu häijyltä ... onhan nuita tullut elämän aikana jokunen, etten kehota kokeilemaan ... kädestä käteen - ts. sydämen läpi myös - saatu 230V tälli pistää kyllä vähäksiaikaa nikottelemaan ja silmät vain pyörivät päässä   ::) <-- ehkä kuvaa vikkelämmin.

Siis - sähkölaitteet eivät ole laisinkaan niin vaarallisia kuin yleensä uskotellaan :)

Pikavastaus

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 356 päivään.
Jollet ole varma, että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta, kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Varmistus:
Ole hyvä ja jätä tämä laatikko tyhjäksi:

Oikotiet: paina ALT+S lähettääksesi viestin tai ALT+P esikatsellaksesi sitä