Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

Digidägä

Aloittaja Aakku, 06.12.07 - klo:13:51

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Aakku

Tästä digivimmasta oli tarinaa edesmenneellä Outomaalla, joten jatkeksitaan sitäkin täällä - kaapeliverkoissa analookilliset lähetykset jatkuvat ainakin helmikuun loppuun. Tämä on oman TV-maksuni irtisanoutumispäivä ... jos jatkuu, niin maksan tunnollisena kansalaisena tietysti.

Digihömppään en näillänäkymin lähde, ellei löydy lootaa, jonka hinta on 20 euroa tai alle - käytettyjä on niukahkosti markkinoilla, koska koko homma on senverran uutta, ainakin "pakon" osalta. Toisekseen jos haluaisin katsoa dägäkanavia, olisi periaatteessa ostettava kaksi - työhuoneessani kotona on pieni soma matkatöllö ja siihen tarvitaan lisäksi sellainen, jossa ulostulon voi liittää suoraan antennijohdon paikalle --> vehkeessä ei siis ole sitä SCART-liitintä... Olkkarin töllöön, josta maksoin 30 euroa, on älytöntä edes ajatella satasen dägälootaa :P

Töllön katsominen sinällään ei ole ihmisolennolle mitenkään välttämätöntä - etenkään kun pääosa ohjelmistoista kuuluu luokkaan EVVK ... eräänlaisia täytteitä, että voidaan pyörittää miltei vuorokaudet läpeensä ... tässä lukumäärä ei kuitenkaan korvaa laatua. Omassa mallissani on siis taka-ajatuksena vähäinen TV:n käyttö, eli on tarpeetonta hankkia kallista dägää ja maksaa vielä päälle se TV-maksukin. Siirryn radiokuuntelijaksi.

Töllöuutisissa ja lehdissä on ollut juttua siitä, etteivät kaikki dägäboksit pelitä kunnolla - erityisesti tekstitys on tuottanut ongelmia vastaanotossa, vaikka tekniikka on laitevalmistajien tiedossa. Nyt YLE on kerännyt listan ongelmallisista malleista ja vihdoin myös julkaissut sen.

Tässä - tarvitsee vähintään jonkin pdf-lukijan :

http://www.yle.fi/tekniikka/docs/Digiboksitestit_07.pdf

S

Outoa, että tuossa diboxi-testissä ei ollut juurikaan mainintaa muista laitteen käyttöön liittyvistä oleellisista seikoista kuten; laitteen päivitettävyydestä, tallennusominaisuuksista ja käyttömukavuudesta, jotka nekin tosin vaihtelevat boxista toiseen. Suurin osa noista testilaitteista on jo poistunutkin markkinoilta, joten aika vajavainen ja harhanjohtava tuo otos on kaikin puolin. Mutta eivät viat ja onegelmat toki sillä ole poistuneet. Tekstitysongelmia ja muitakin kämmejä esiintyy nykyisissäkin malleissa edelleen. Tuskin 'viisaat' insinöörit saavat tuota surullisenkuuluisaa laatikkoa koskaan toimimaan moitteettomasti.

Kyllähän noissa nykyisissä digilaitteissa on vielä paljon lastentautejakin, vaikka ovat olleet markkinoilla jo vuosikausia. Kymmeniä merkkejä ja malleja tulee ja menee myyntiin koko ajan. Toisaalta yhä enemmän myydään jo integroituja digitelkkareita, joissa digiviritin ja kortinlukija on sisäänrakennettu ominaisuus. Kun vielä tallennusmahdollisuudetkin lisääntyvät, niin boxilla voi heittää jossain vaiheessa vesilintua. Näisin myöskin, että tämä nykyisenkaltainen ontuva boxivaihe kun on vain jonkinlainen vedenjakaja ja väliaikainen ratkaisu, joka poistuu aikanaan markkinoilta, vaikkakin hitaasti ja viiveellä.
- Tiedon jyvät versovat viisautta -

Aakku

Lainaus käyttäjältä: "S"Outoa, että tuossa diboxi-testissä ei ollut juurikaan mainintaa muista laitteen käyttöön liittyvistä oleellisista seikoista kuten; laitteen päivitettävyydestä, tallennusominaisuuksista ja käyttömukavuudesta, jotka nekin tosin vaihtelevat boxista toiseen. Suurin osa noista testilaitteista on jo poistunutkin markkinoilta, joten aika vajavainen ja harhanjohtava tuo otos on kaikin puolin. Mutta eivät viat ja onegelmat toki sillä ole poistuneet. Tekstitysongelmia ja muitakin kämmejä esiintyy nykyisissäkin malleissa edelleen. Tuskin 'viisaat' insinöörit saavat tuota surullisenkuuluisaa laatikkoa koskaan toimimaan moitteettomasti.

Tuossa oli käsittääkseni YLE:n intressinä tutkia sitä paljonpuhuttua tekstitysongelmaa - mielenkiintoista sinällään, että paljon mainostettu TV-malli, Panasonic Viera [joka herättää aistit :P] kärsii myös ongelmista - paljon tuntuu olevan lastentauteja, vaikka dägä on ollut jo pitkään käytössä. Ei kai näiden boxienkin tuotannossa ole lukumäärällä yritetty sivuuttaa laatua :?

LainaaKyllähän noissa nykyisissä digilaitteissa on vielä paljon lastentautejakin, vaikka ovat olleet markkinoilla jo vuosikausia. Kymmeniä merkkejä ja malleja tulee ja menee myyntiin koko ajan. Toisaalta yhä enemmän myydään jo integroituja digitelkkareita, joissa digiviritin ja kortinlukija on sisäänrakennettu ominaisuus. Kun vielä tallennusmahdollisuudetkin lisääntyvät, niin boxilla voi heittää jossain vaiheessa vesilintua. Näisin myöskin, että tämä nykyisenkaltainen ontuva boxivaihe kun on vain jonkinlainen vedenjakaja ja väliaikainen ratkaisu, joka poistuu aikanaan markkinoilta, vaikkakin hitaasti ja viiveellä.

Jotenkin tuntuu, että tässä uuden tekniikan käyttöönotto on ollut itsetarkoituksellista - ennenaikaista ja kuluttajilla hommaa testautetaan. On siis hosuttu, turhaan koska tekniikka ei ilmeisestikään ole vielä valmista ... ja kun se joskus saadaan "valmiiksi", on se jo vanhentunutta uuden [keskeneräisen] tekniikan tullessa valtiaaksi ... pöljää, minusta. No, analookillista töllöä katselen kun katselen aina siihenasti kun kaapeliverkossakin homma loppuu - tosin en ymmärrä, miksikö kaapeliin eivät helmikuun lopun jälkeen edelleen sopisi muutamat analookilliset kanavat ... tässä on jotain käsittämätöntä ns. korkeampaa matematiikkaa takana :lol:

S

Käsittämätöntä kuluttajan pompottamistahan tämä koko digisäsähellys on kaiken kaikkiaan ollut. Uutta teräväpiirto HD-tekniikkaa, ja blue-raytä ollaan jo lanseeraamassa kovaa vauhtia markkinoille, vaikka entinenkin tekniikka tökkii ja kusee joka suhteessa. Ei ole kunnolla keskitytty näihin ongelmakohtiin, vaan ne toistuvat laitemallista toiseen, eikä kehitystä tunnu tapahtuvan missään muodossa. Tietsikankin digitaalisuus toimii eräässä mielessä varmemmin, ainakin suurimmalta osin. Puhumattakaan kännykästä, joka on kyllä parhaimmillaan idioottivarma käyttöväline. Digiboxista ei taas voi sanoa parhaana päivänäkään samaa.

Tilanne on muutenkin nurinkurinen digiboxien laitemarkkinoilla. Kuvitellaan tilanne, että autokaupoissa myytäisiin puolitekoisia ja keskeneräisiä malleja, jotka käytössä osoittautuisivat lähes käyttökelvottomiksi; saisi tälläisen auton suunnittelijat ja varsinkin valmistajat kyllä alta aikayksikön kengän kuvan takamukseensa. Mutta digiboxipuolella tälläistä 'lastentautisuutta' ikäänkuin katsotaan sormien läpi. Määrä menee todellakin tässä tapauksessa laadun edelle.

Sitä minäkin ihmettelen, ettei voisi rinnakkain lähettää analoogista kuvavirtaa halukkaille muutamine kanavineen. Se ei veisi verkosta sanottavimmin kaistaleveyttä ja taajuuksista. Se olisi sitä todellista palvelua uuden tekniikan kelkasta pudonneillekin. Taitavat herrat ja päättäjät aina vedota siihen kahden verkon 'kalleuteen' joka on itseasiassa vain tekosyy, jotta saadaan omille interesseille ja uuden ihmeellisen tekniikan vouhottamiselle omanlaisensa puitteet ja voiton maksimoinnin erilaiset suhteluvut laskettua.
- Tiedon jyvät versovat viisautta -

Aakku

Lainaus käyttäjältä: "S"Käsittämätöntä kuluttajan pompottamistahan tämä koko digisäsähellys on kaiken kaikkiaan ollut. Uutta teräväpiirto HD-tekniikkaa, ja blue-raytä ollaan jo lanseeraamassa kovaa vauhtia markkinoille, vaikka entinenkin tekniikka tökkii ja kusee joka suhteessa. Ei ole kunnolla keskitytty näihin ongelmakohtiin, vaan ne toistuvat laitemallista toiseen, eikä kehitystä tunnu tapahtuvan missään muodossa. Tietsikankin digitaalisuus toimii eräässä mielessä varmemmin, ainakin suurimmalta osin. Puhumattakaan kännykästä, joka on kyllä parhaimmillaan idioottivarma käyttöväline. Digiboxista ei taas voi sanoa parhaana päivänäkään samaa.

Niinpä - tästä seuraa, erilaisista formaateista, jatkossa kokolailla yhteensopivuusongelmia. Tekniikkapuoli tulee keskeisemmäksi kuin sisältö. Tuleekohan tässäkin tilanne, jossa on eri standardeja, kuten analogisissa väritv-lähetyksissä ... NTSC, PAL, SECAM... ja yhdellä mallilla on sidoksissa vain tiettyyn formaattiin ? Tietokoneissa on erilaisia käyttöjärjestelmiä, mutta tiedonsiirtoprotokollat on standardisoitu, jolloin ne ovat käyttöjärjestelmäriippumattomia. Samoin useimmat tallennusformaatit - ainoastaan Miroscoft rimpuilee omilla "standardeillaan" vastaan [wmv, bmp, omat lisukkeet standardiin HTML:ään jne. Web-sivujen tekijöille perusohje on, kuulemma, että editorina ei pidä käyttää M$:n Frontpagea, koska sivut toimivat vain IE:llä "oikein"]. Kännyköissäkin on erilaisia käyttöjärjestelmiä, mutta nekin toimivat samoissa verkoissa riippumatta siitä onko käyttis Symbian, Linux tai Windows.

LainaaTilanne on muutenkin nurinkurinen digiboxien laitemarkkinoilla. Kuvitellaan tilanne, että autokaupoissa myytäisiin puolitekoisia ja keskeneräisiä malleja, jotka käytössä osoittautuisivat lähes käyttökelvottomiksi; saisi tälläisen auton suunnittelijat ja varsinkin valmistajat kyllä alta aikayksikön kengän kuvan takamukseensa. Mutta digiboxipuolella tälläistä 'lastentautisuutta' ikäänkuin katsotaan sormien läpi. Määrä menee todellakin tässä tapauksessa laadun edelle.

Heh - autokauppiaiden liiton lista ongelmallisista autoista :P ... malli xxx : pysähtyy itsestään liikennevaloissa, eikä meinaa enää startata.

LainaaSitä minäkin ihmettelen, ettei voisi rinnakkain lähettää analoogista kuvavirtaa halukkaille muutamine kanavineen. Se ei veisi verkosta sanottavimmin kaistaleveyttä ja taajuuksista. Se olisi sitä todellista palvelua uuden tekniikan kelkasta pudonneillekin. Taitavat herrat ja päättäjät aina vedota siihen kahden verkon 'kalleuteen' joka on itseasiassa vain tekosyy, jotta saadaan omille interesseille ja uuden ihmeellisen tekniikan vouhottamiselle omanlaisensa puitteet ja voiton maksimoinnin erilaiset suhteluvut laskettua.

Outoa on - muutama analoginen kanava sopii aivan hyvin digitaalisten joukkoon. Jos ei tarvittaisikaan 100 kanavaa dägätöllölähetyksiä, vaan jospa 90 riittäisikin digitaalisina ja joukossa 5 analogista ... analoginen vie vähän enemmän kaistaa, mutta sopii kyllä mukaan - lähetinlaitteista ei tule lisäkustannuksia, koska ne ovat jo olemassa ... ja pitää dägäverkkoakin huoltaa säännöllisesti, joten samoilla käynneillä huoltoporukka hoitaa niin analookilliset kuin dägälähettimetkin.

Aakku

Hehe - pitänee alkaa pikkuhiljaa harkitsemaan :P

Myyjät pettyneitä joulun digiboksikauppaan
Ylijämädigiboksit joutuivat alemyyntiin


http://www.digitoday.fi/viihde/2007/12/27/rss/200732781/66

Digiboksista ei tullut joulun odotettua hittituotetta. Kaupat myyvät ylijäämiä nyt alennusmyynnissä.

Vilkaisin kurillani "Se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa"-ketjusta ja parikin peruspoksimallia oli 35 euron hinnoissa jo... tällä menolla keväällä on enemmän ostajan markkinat - muitakin jääräpäitä kuin minä näyttää olevan olemassa ... Itselläni se raja on edelleen 20 eurossa :lol: Jos ei löydy, olen ilman ... niin ja helmikuun lopun jälkeen myös ilman töllöä - tai onhan se töllö, mutten maksa TV-maksua koska siitä ei näy sitten mitään.

Aakku

Itse itseäni lainaten :

Lainaus käyttäjältä: "Aakku"b]Myyjät pettyneitä joulun digiboksikauppaan
Ylijämädigiboksit joutuivat alemyyntiin[/b]

http://www.digitoday.fi/viihde/2007/12/27/rss/200732781/66

Digiboksista ei tullut joulun odotettua hittituotetta. Kaupat myyvät ylijäämiä nyt alennusmyynnissä.



Kävin sitten, kun halvalla sai, hakemassa yhden tällaisen ei-hittituotteen :? Merkki on "Digiality" - viittaa johonkin "reverse engineering"-teknologiaa käyttävään maahan. Hinta oli huikeat 30 eukkaa :lol: yhdessä pikkuliikkeessä, josta sain vielä kympin alennuksen poikani lahjoittamilla alekupongeilla ... ei kuulemma itse "näe erityistä tarvetta hankintoihin juuri nyt" ja kupongit olisivat menneet kohta vanhoiksi.

Kuvassa tuo "älytyskuutio" on suojaamassa silmiä tajuttoman kirkkaalta LED:ltä - en ymmärrä, miksi pitää olla niin kirkas, että häiritsee töllöttämistä ! Koitan etsiä vihreää tahi sinistä läpinäkyvää muovia [on jossain pöytälaatikossa] ja teipata sellaisen LED:n eteen ... vähemmälläkin ymmärtää, että töpseli on kiinni :D Ehkä avaan kotelon ja tinaan etuvastuksen LED:n virtaa rajoittamaan, jolloin se himmenee oleellisesti.

Dägäpoksin alla on toisaalla mainitsemani poikani vanha Xbox, jota siis on modattu aika raskaalla kädellä ja siitä törröttävä palikka on USB-adapteri, jolla voi liittää näppiksen ja hiiren käyttääkseen sille asennettua Xebian-Linuxia.

Eilisiltainen ja osin viimeöinen pikatutustuminen dägätarjontaan todisti epäilyni : hömppä on hömppää modulaatiotavasta riippumatta - äsken myös käväisin osoitteessa :

http://www.tv-maksu.fi/navi1.html

ilmoittamassa, etten lopeta vähäistä töllönkatseluani vielä helmikuun viimeisenä päivänä ... olen lainkuuliainen kansalainen, kohtuudella ainakin ja soveltuvin osin. Mikael Jungner olkoot tästä tyytyväinen.

S

Poistuvaa tekniikkaahan nämä nykyiset 'lastentautiset' digiboxit ovat, kun hd-boxit valtaavat aikanaan markkinat. Nykyisillä laitteilla saakin heittää vesilintua joidenkin vuosien päästä, kun Hd-lähetykset astuvat kaikessa laajuudessaan voimaan.

Melkoista rahastustahan tämä koko systeemi on ja taitaa olla niinkin, että itse Ylen johtajallakin kotioloissa nykyinen digiteknikka tökkii, ainakin omien puheidensa mukaan. Kuvan pikselöityminen ja muut ongelmat ovat olleet tavallisella tallaajalla arkipäivää jo monta vuotta. Korjausta asiaan ei ole juurikan kaikilta osin tullut, mutta sehän nyt ei olekaan enää mitään uutta näissä kuvioissa.

Tuskin uusi Hd-tekniikkakaan näitä lapsuksia sen kummemmin korjaa; taitaa käydä pikemmin päinvastoin, jos vanhat merkit pitävät kutiaan. Tekniikka muuttuu aina vain 'hienommaksi' ja herkemmäksi. Mutta näihin insinöörien tekniikan riemuvoittoihin, sekä muihin vastaaviin aivoituksiin olemme saaneet jo tottua, ja valitettavasti myös joudumme niitä tästäkin eteenpäin sietämään.

Tv-maksuakin on jälleen odotetusti korotettu vuoden vaihteessa, vaikka ohjelmatarjontaa pikemminkin vähennetään, siitäkin vähästä mitä nyt jo on tarjolla. Uusintoja ja vanhan kierrätystä tarjotaan sitäkin enemmän.
- Tiedon jyvät versovat viisautta -

Eugen

No, hd-tekniikkaan ei ole pakko kuitenkaan siirtyä, lähetys näkyy vanhallakin digitekniikalla...
"Aye, caramba!"

S

Näkyy ehkä rinnakkain jonkun aikaa, kunnes jossain vaiheessa 'vanha' digitekniikka sysätään syrjään ja hd-tekniikka tulee uudeksi formaatiksi. Nykyinen digijärjestelmä on vain välivaihe siirtymässä 'parempaan' systeemiin. Ikävä kyllä asiakkaat ja loppukäyttäjät ovat tässä formaattisodassa usein häviävinä pelinappuloina.

Näin tulee ennen pitkää käymään, vaikkakin senkin jälkeen varmasti lanseerataan rinnalle jälleen jokin uusi tekninen innovaatio, joka syrjäyttää hd- muotoisen lähetystekniikan. Insinöörit ja markkinamiehet kun ovat varsin kaukokatseista ja rahanahnetta porukkaa, joten saamme odottaa seuraavan kymmenen vuoden periodilla totuttuun tapaan huikeita näkymiä digitaalisen teknologian saralla.
- Tiedon jyvät versovat viisautta -

Pikavastaus

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 356 päivään.
Jollet ole varma, että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta, kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Varmistus:
Ole hyvä ja jätä tämä laatikko tyhjäksi:

Oikotiet: paina ALT+S lähettääksesi viestin tai ALT+P esikatsellaksesi sitä