Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

Muita outoja foorumeita...

Aloittaja Aakku, 09.05.08 - klo:17:44

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 8 Vieraat katselee tätä aihetta.

Aakku

Lainaus käyttäjältä: Samja - 12.09.08 - klo:16:28

Jep. Ja joku meni heti liittymään siihen :) Kuulin puolueesta uutisissa ja aika vähäisen selailun jälkeen päätin antaa tukeni.

Ei minullakaan noin henkilökohtaisesti ole mitään pienimuotoista ja henkilökohtaista piratismia vastaan --> sehän on vain yksilötasolla säästöä :) kun ohjelmistoilla pidetään kiskurihintoja. Ammattimainen piratismi on kokonaan eri asia, koska silloin kerätään taloudellista hyötyä jonkun toisen tekemästä työstä ... tarkoitan nyt työkaluohjelmistoja ja muita hyötyohjelmistoja. Linuxissa waretustarve on vähäinen, koska ilmaistarjontaa löytyy vähän joka lähtöön. Huom. myös aiemmin piraattiversiona imuroimani Matlab:n asennuksen poistin, ihan totta, ja samat asiat hoituvat läpiään ilmaisilla GNU Octave:lla ja Scilab:lla ! Ainakin ne, mitä minä tarvitsen. Scilab on myös kohtuullisen yhteensopiva Matlab:n kanssa, että myös siltä kantilta katsottuna ...

LainaaKirjoitin Sohvaperunaan:  Miten on mahdollista se, että voit kehitellä ja patentoida algoritmin ja estää muita käytännössä etenemään omissa projekteissaan? Suljetut tiedostoformaatit taas ovat hyvä niin kauan, kun niitä ei levitetä haittaamaan yleisiä kuvioita. Hyväksyn suljetun tiedostoformaatin esim mikäli vain itse olen siitä tietoinen tai käyttelen sitä oman (kuvitteellisen) yrityksen puitteissa. Yleiseen jakoon ei saisi antaa formaattia, johon ei ole yleisiä oikeuksia.

Ymmärrän - jos ostaa laillisesti kaupasta jonkun ohjelmiston, pitää olla oikeus kopioida omaan tarpeeseen, sekä tarvittaessa muokata sitä - lukekoot EULA:ssa sitten mitä hyvänsä ... Sama periaate on minun mielestäni oltava myös ääni- ja kuvatallenteissa. Nykysäännöillä tulee sellainen mielikuva, että vaikkapa leffan DVD-version ostaja saa vain käyttöoikeuden, muttei omistusoikeutta  >:(

Samja


Niin. Ensireaktio piraattipuolueeseen oli vastaveto henkisten tuotteiden pihtaroinnille. Ohjelmistoja ja muita hengen tuotteita on aika halpaa jaella kun ne on saatu tehtyä ja jos tekijät vaan jotenkin saisi palkkionsa työstä, hyödyttäisi kaikkia eniten täydellinen levitysvapaus. Muulle sektoreille malli ei tietysti välttämättä sovi. Utopiaa?

Aakku

Lainaus käyttäjältä: Samja - 12.09.08 - klo:16:55

Niin. Ensireaktio piraattipuolueeseen oli vastaveto henkisten tuotteiden pihtaroinnille. Ohjelmistoja ja muita hengen tuotteita on aika halpaa jaella kun ne on saatu tehtyä ja jos tekijät vaan jotenkin saisi palkkionsa työstä, hyödyttäisi kaikkia eniten täydellinen levitysvapaus. Muulle sektoreille malli ei tietysti välttämättä sovi. Utopiaa?

Tällä hetkellä taitaa vielä olla utopiaa - tosin avoimen lähdekoodin puolella tilanne on toinen. Tekijät saavat palkkion, mutta ainakaan käytännössä jälkeenpäin ei tule enää rojalteja, kun tuotteita muokataan ja levitetään vapaasti. Esimerkiksi minä voisin aivan hyvin kopioida Linuxin asennusrommpuja ja myydä niitä ... eri juttu on, ostaisiko kukaan niitä kun koko homman saa netistä ilmaiseksi tai kuten Ubuntun kanssa, tilaamalla ja edes postimaksuja ei tarvitse maksaa. Tässä tietysti on Canonical Ltd:n sponsorointi taustalla ... ja muiden kaupallisia Linux-ohjelmistoja tekevien firmojen. Eiväthän ne koodajatkaan aivan vedellä ja leivällä elele.

Kolikon kääntöpuolella taas ovat sellaiset ohjelmistotalot, kuten Microsoft, joka ei anna ilmaiseksi yhtään mitään  >:( Joka ikisestä softamurusesta on maksettava ja samalla tavalla tiukoilla lisenssiehdoilla rahastavat Windows-ohjelmistoja tekevät softafirmat. Päivityksiä ei lasketa tähän luokkaan - ne ovat asiaankuuluvia vastuullisen valmistajan ylläpitotoimia. Kuten edempänä sanoin, ei Linuxin kanssa ole tullut waretustarvetta ... Silti sponssifirmat ja Ubuntun kehittäjät saavat kukin aivan kohtuulliset tulot. Se ihmisen ikiaikainen ahneus taitaa olla näissä ylimitoitetuissa tekijänoikeuksien suojaamisissa se perimmäinen motiivi. Miljonääriys ei riitä - pitää saada kahmittua lisää, lisää, lisää ... siinäpä sitä elämäntehtävää onkin  :P

Bill Gates on miljardööri ja Linus Torvalds vain miljonääri  ;D - jälkimmäisellekin sitä rahaa on siunaantunut, vaikka alunperin antoi koko keksintönsä vapaasti kehitettäväksi ... taitaa muuten vieläkin olla kehitystyön keskeisimpiä hahmoja, ainakin Linuxin kernelin osalta.

Jos homma kaikenlaisten hengentuotteiden osalta menisikin siihen, että kohtuullinen kertakorvaus, eikä rojalteja ... eikä jakelun monopolioikeuksia tietyille firmoille, niin kaikenlaisten ohjelmistojen ja tallenteiden hinnatkin laskisivat --> piratismia ei ainakaan kovinpaljoa esiintyisi. Ei ihminen tarvitse miljardeja elääkseen aivan tyydyttävää elämää ... eikä oikeastaan miljooniakaan, paitsi Venäjällä, missä ruplan arvo on likimain sen painopaperin arvo ...

Golden AWe

Toivottavasti Steve Jobsin terveydentila kestää ja mies pistää jatkossakin vielä kampoihin Gatesin mulukulle...
KROKETT ÜBER ALLES

Aakku

Lainaus käyttäjältä: Golden AWe - 19.09.08 - klo:13:43
Toivottavasti Steve Jobsin terveydentila kestää ja mies pistää jatkossakin vielä kampoihin Gatesin mulukulle...

Pitkää ikää toivotetaan sitten myös Linus Torvaldsille ja eteläafrikkalaiselle Mark Shuttleworthille ...

Lainaus käyttäjältä: WikipediaUbuntun perustajana on eteläafrikkalainen monimiljonääri ja avaruusturisti Mark Shuttleworth, jonka omistamassa Canonical-yrityksessä tehdään Ubuntun pääkehitys. Ubuntua kehitetään kuitenkin normaalien avoimen lähdekoodin periaatteiden mukaisesti, ja esimerkiksi suunnitteluun, toteuttamiseen, käännöksiin ja virheraportointeihin voivat kaikki osallistua. Shuttleworth on myös yrittänyt korostaa Ubuntun riippumattomuutta ja avoimuutta perustamalla 10 miljoonalla dollarilla Ubuntu-säätiön, jonka on tarkoitus varmistaa Ubuntun kehitys jatkossakin.

Sitäpä Ubuntua minäkin käytän ...

Linuxin historiaa :

Professori Andrew Tanenbaum oli kehittänyt aiemmin opetustarkoituksiin oman Unix-tyyppisen käyttöjärjestelmänsä, Minixin. Suomalainen yliopisto-opiskelija Linus Torvalds halusi käyttää Unix-tyyppistä käyttöjärjestelmää 386-PC:ssään, mutta piti Minixia liian alkeellisena ja alkoi kehittää omaa pääteohjelmaansa, josta myöhemmin kehittyi Linux-ydin. Nykyisin Torvalds johtaa Linux-ytimen kehitystyötä osallistumatta kuitenkaan itse käyttöjärjestelmän levitysversioiden tai niihin sisältyvien muiden ohjelmien kehittämiseen.




Indigo


Aakku


rapevainaa

.
Saisko puheenvuoron

Aktiivisia lukijoita: 3635 (559 rekisteröitynyttä käyttäjää ja 3076 vierasta)

http://keskustelu.jatkoaika.com/index.php?s=fa8ab02678533933cde9652083f23a80
.

HÖH!

.

Golden AWe

Lainaus käyttäjältä: Rape - 23.11.08 - klo:22:58
.
Saisko puheenvuoron

Aktiivisia lukijoita: 3635 (559 rekisteröitynyttä käyttäjää ja 3076 vierasta)

http://keskustelu.jatkoaika.com/index.php?s=fa8ab02678533933cde9652083f23a80
.

HÖH!

On siellä joskus saanutkin puheenvuoron...

LainaaRekisteröitymispäivä: 10.09.2003
Viestejä
Viestejä yhteensä: 8,855 (4.32 viestiä per päivä)
Hae kaikki käyttäjän Golden AWe lähettämät viestit
Etsi kaikki Golden AWen avaamat ketjut
KROKETT ÜBER ALLES

Liekki

Jaa, että tänne muita outoja foorumeita??

Tässäpä yksi hyvä: www.apachefoorumi.net ;D

Pikavastaus

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 356 päivään.
Jollet ole varma, että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta, kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Varmistus:
Ole hyvä ja jätä tämä laatikko tyhjäksi:

Oikotiet: paina ALT+S lähettääksesi viestin tai ALT+P esikatsellaksesi sitä