Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

Mennään saunaan ...

Aloittaja Aakku, 16.10.07 - klo:10:58

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Aakku

Lainaus käyttäjältä: "Vierashuoneessa sisar Tiistai"Ja sauna on suomalaisten keksintö!

Koitin etsiä netistä jostain kirjasta lukemaani tarinaa saunan historiasta ... en löytänyt, mutta muistikuva siitä lukemastani on, että keskiajalla saunoja oli ympäri Eurooppaa. Niistä, etenkin Keski-Euroopassa, tuli vain oman aikansa "hieromalaitoksia" ja laitokset pannattiin. Vain suomalaiset ja venäläiset eivät taipuneet paavin määräysvaltaan ... paavi on se pannumyssy päässä kuljeksiva outo tyyppi. Asuu keskellä Roomaa omassa pienessä hassussa valtiossaan ...Paavi - tervehdys on jollaintapaa tutunoloinen lähihistoriaa käsittelevistä kirjoista :?

Myös turkkilaiset säilyttivät perinteen, hieman erilaisena, nk. turkkilaisena saunana, kun taas suomalaisilla ja venäläisillä oli tämä nk. suomalainen sauna. Onneksi puhutaan suomalaisesta, eikä venäläisestä saunasta.

Esimerkiksi sisar Perjantain ylistämä savusauna on tämän saunan kantamuoto - kivikasa kuumennetaan polttamalla puuta sen alla ja sitten ns. häkälöylyjen jälkeen voidaan aloittaa itse hikoilu kuumassa ja kosteassa [hiki ei haihdu, vaan tiivistyy ihon pinnalle, josta lika ja karsta on helpompi pestä pois].Moderni sauna sisältä - outoa, että likka istuu pyyhe päällä   :shock:

Sivun tekstissä hänen kerrotaan olevan Satu :

Sauna-Satu ei ime vettä eikä kutistu, lahoa tai homehdu. Se kestää erinomaisesti saunan kuumia ja kosteita olosuhteita.

..... ja tuonnempana .....

Sauna-Satu on tarkoin tutkittu tuote. Tutkimuksen kohteena on ollut levyn höyrytiiviys, lämmöneristävyys, pitkäaikainen lämmönsietokyky

http://www.rakentaja.fi/index.asp?s=/suorakanava/verkkolehti/06/1706spu_te.htm

Tiistai

Turkkilaisten kuiva höyrysauna on varmaan vanhempi kuin Suomen tundran asukkaiden jo yksistään siitä syystä, kun asutus on siellä vanhempaa.

Joskus näin netissä kuvan ikivanhasta maasaunasta. Kellarin tapainen maakattoinen kuoppa, jossa oli  lämmintä. Kesällä laiduntivat lampaat tai vuohet sen päällä.. kai.

Perjantai

Savusauna olisi mahtava itsellekin...mutta pakko tyytyä noihin kahteen sisä-ja ulkosaunaan.
Savusaunassa käyn kuitenkin silloin tällöin muualla,koska saunahullu olen :lol:

Sisällä oli tommonen sähkösauna ja se on ns. hetivalmis kiuas.Ja pitänee kehua,että hyvät löylyt on siinäkin.
Mutta kyllä parhaat löylyt tulevat rantasaunasta on semmoinen supisuomalainen oikea sauna.On hirsisauna ja kyllä siellä istuu saunassa melkein vaikka kuinka kauan aikaa vain.Ei happi lopu ja lämpöäkin voi säätää laittamallaan puumäärällä.

Sauna on huippuhyvä keksintö ja ihana tapa rentoutua varsinkin ulkoilun jälkeen :lol:

Aakku

Lainaus käyttäjältä: "Perjantai"Savusauna olisi mahtava itsellekin...mutta pakko tyytyä noihin kahteen sisä-ja ulkosaunaan.
Savusaunassa käyn kuitenkin silloin tällöin muualla,koska saunahullu olen :lol:

Savusaunan puuttuminen on puutteista pahimpia - eipä minullakaan ole edes mökillä. Siellä on kyllä sellainen rinne, mihin saisi ikiaikaisen perinteen mukaisen jos viitsisi alkaa lapioimaan ... Savusauna rivitalossa kuullostaa noin ajatuksena aika kutkuttavalta... Hmmm...

LainaaSisällä oli tommonen sähkösauna ja se on ns. hetivalmis kiuas.Ja pitänee kehua,että hyvät löylyt on siinäkin.
Mutta kyllä parhaat löylyt tulevat rantasaunasta on semmoinen supisuomalainen oikea sauna.On hirsisauna ja kyllä siellä istuu saunassa melkein vaikka kuinka kauan aikaa vain.Ei happi lopu ja lämpöäkin voi säätää laittamallaan puumäärällä.

Tuo on totta - puukäyttöisessä saunassa on aivan erilainen henki ja fiilis kuin sähköistetyssä. Täällä on sellainen "joskusvalmis"-mallinen kiuas, sähköinen siis. Lämpenemisaikaa voi lyhentää vääntämällä tehon isommalle ja pienentämällä sitä itse saunomisen alkaessa.

LainaaSauna on huippuhyvä keksintö ja ihana tapa rentoutua varsinkin ulkoilun jälkeen :lol:

Yhdyn käsitykseenne, madame. Parasta se - siis saunominen - on veden äärellä, jolloin pesuksi riittää melkein vain uiminen. Hiki pukkaa karstat ja napanöyhdät pois - järvi- tahi jokivesi hoitaa loput, eikä ihoa tarvitse kuurata lipeällä tms.

Tietänet, että liiallinen saippualla, lipeällä tai karboolihapolla kuuraaminen on haitallista iholle ... sellaista jos tekee päivittäin, joutuu hölväämään kroppaansa kutinan estämiseksi erilaisia hoitoaineita, joissa koostumus on likimain sama kuin siinä minkä kuurasi pois ylipeseytyessään ... :D

Perjantai

Meilläkin tuo sisäsauna oli aiemmin "väännä nappulasta" malli.Tuosta hetivalmiista tulee lähes puusaunan veroiset löylyt...eli ei liian kuivat tai sähäkät,niinkuin sähkösaunasta yleensä.Tuota voi suositella ihan kelle vaan ja kansi ylös vähän ennen kun menee löylyyn...se on siinä.


Aakku

Lainaus käyttäjältä: "Perjantai"Meilläkin tuo sisäsauna oli aiemmin "väännä nappulasta" malli.Tuosta hetivalmiista tulee lähes puusaunan veroiset löylyt...eli ei liian kuivat tai sähäkät,niinkuin sähkösaunasta yleensä.Tuota voi suositella ihan kelle vaan ja kansi ylös vähän ennen kun menee löylyyn...se on siinä.

Siinä hetivalmiissa on ilmeisesti lämpöeristys itse kiuaspöntön ympärillä energiansäästösyistä ?

Tuota voisi harkita jos ei ole kovin kallis vekotin ...

Perjantai

Niitähän on monenlaisia ja hintaisia...vaikeaa sanoa,mikä kellekin käy jo saunankin puolesta.Meillä saunassa 6 kulmaa..niin mallin saneli ne kulmat. Eristyksista en tiedä,mutta on siinä iso  määrä kiviä,joilla peruslämpö koko ajan päällä ,eli siksi on löylyvalmis koko ajan :roll:

Aakku

Lainaus käyttäjältä: "Perjantai"Niitähän on monenlaisia ja hintaisia...vaikeaa sanoa,mikä kellekin käy jo saunankin puolesta.Meillä saunassa 6 kulmaa..niin mallin saneli ne kulmat. Eristyksista en tiedä,mutta on siinä iso  määrä kiviä,joilla peruslämpö koko ajan päällä ,eli siksi on löylyvalmis koko ajan :roll:

Kuusikulmainen sauna kuullostaa kivalta -> olet varmaan kuullut ympyrän määritelmän : Ympyrä on täysin kulmaton kuvio, ellipsikin on, muttei niin selvästi.

Töissä pähkäiltiin myös sellaista, että ympyrää voi määritellä myös kuviona, jossa on äärettömän monta kulmaa ! Esimerkki : otat neliönmuotoisen paperin ja leikkaat siitä samanlaisen palan jokaisesta kulmasta. Uudesta kuviosta taas leikkaat kustakin kulmasta samanlaisen palasen ja niin edelleen ... äärettömän monen toiston jälkeen käsissäsi on ympyränmuotoinen paperinpala :P Suorakaiteen muotoinen lähtöpaperi tuottaa taas ellipsin ...

Kuvaamasi kiukaan täytyy olla pönttöosastaan lämpöeristetty, energiansäästösyistä - sinällään tuo alkaa houkuttamaan entistä enemmän, verrattuna siihen "joskusvalmiiseen". Voi siis mennä saunaan, avata luukun ja alkaa hiostamaan itseään :)  vai ymmärsinkö oikein  :?:

Perjantai

Just noin se menee...helppoa,vai mitä...sopii saunahullulle :wink:
Olen muuten käynyt pyöreässäkin saunassa...kiuas oli keskellä...ja hirveesti lauteita ympyrän seinustoilla...siitä tuli aika pyörryttävä olo ,eikä ollut hyvä sauna se :?

Amanda55

Inhoan savusaunaa, en ymmärrä sen ihannointia.  Kävin kerran, en mene toiste.  Mustaa tarttui seinistä, ei voinut istua eikä peseytyä, pilkkopimeää....  Mitä siinä on ihannoimista?  Mökillä käyn saunassa vain pikaisesti peseytymässä, siinä kaikki.  En tykkää kovista löylyistä.  Mitä tulee löylystä uimiseen, forget it!  Tein senkin kerran ja meinasin saada sydärin.  btw, en yleensä ole "kerta kokeillaan" ihmisiä, mulla on kaksi lasta.  ;D

Pikavastaus

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 356 päivään.
Jollet ole varma, että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta, kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Varmistus:
Ole hyvä ja jätä tämä laatikko tyhjäksi:

Oikotiet: paina ALT+S lähettääksesi viestin tai ALT+P esikatsellaksesi sitä