Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

Miten ennen elettiin korvessa

Aloittaja rapevainaa, 25.12.07 - klo:15:59

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

Alien Weird

Tastulan ohjelmassa haastateltiin perhettä joka oli yrittänyt selvitä vuoden käyttämällä mahdollisimman vahän öljyyn perustuvia tuotteita, siis autoja, moottoriveneitä, muovipakkauksia ym.

Tietenkään perhe ei olisi voinut edes selviytyä hengissä jos olisi yrittänyt pärjätä kokonaan ilman sellaisia tuotteita joiden tuottamisessa käytetään maaöljyä mutta jo yritys vähentää öljyn käyttö minimaaliseksi vaikeutti elämää kovasti.  Ei olisi oikeastaan saanut käyttää esim. sukkauhousuja tai hammastahnaa eikä mitään tuottieita joissa on muvipakaus olisi voinut käyttää.

Toki, jos haluttaisiin niin voitaisiin perusta sellaisia tuotantolinjoja joissa öljyn käyttö on minimoitu, jos löytyisi riittävästi innokkaita ympäristötietoisia kansalaisia jotka käyttäisivät tuotteita niiden kalleudesta ja epäkäytännöllisyydestä huolimatta, mutta tänä päivänä on näissä olosuhteissa mahdotonta edes selvitä hengissä, ellei halua käyttää tuotteita joissa käytetään maasta pumpattavia tai kaivettavia uusiutumattomia öljy- tai kivihiilituotteita, sellaisia jotka tuottavat ilmakehään hiilidioksidia.

---------------
ps.

Haluaisin tässä vielä mainita että itse en usko että mitään peruuttamatonta tapahtuu jos hiiltä pumpataan maaperästä ilmakehään sillä juuri ilmakehästähän hiili on aikanaan maaperään joutunut biologisen prosessin tuloksena.  

Se että hiili joutui ilmakehästä maaperään aikoinaan mutti silloin ilmastoa varmasti silloin, mutta maapallo ei siihen kuollut, vaan sopeutui.  Jos hiili pumpataan takaisin ilmakehään niin ilmasto muuttuu taas, mutta kasvikunta sopeutuu helposti, koska varmasti on vielä jäljellä nykyisten kasvien geneettisessä perimässä aineksia siltä varhaisemmalta kaudelta jolloin maapallon kasvikunta oli sopeutunut elämään imakehän korkeamman hiilidioksidipitoisuuden olosuhteissa.  

Mitä tulee ihmisen selviytymiseen mahdollisesti muttuvissa olosuhteissa niin sillä ei ole varmaankaan niin kovin suurta merkitystä kokonaisuuden kannalta kuin mitä jotkut luulevat, mutta lulen että ihmisen mahdollisuudet selvitä muuttuvissa olosuhteissa ovat hyvät, kun tiedetään millaisiin erilaisiin elinolosuhteisiin ihmiset ovat loppujenlopuksi historiansa aikana pystyneet sopeutumaan.

rapevainaa

Lainaus käyttäjältä: "se".


Pistä Rape sieltä maalta paremmaksi!

.

Ei meillä siellä maalla päin mitään ihmettä tapahtunut. Kymijoessa oli koskivoimaa ja sen varteen syntyi erilaisia puujalostustehtaita: Kuusankoski, Myllykoski, Inkeroinen, Kymijoen suut. Jokivarressa oli ruotsinkielisiä kartanoita Kuusankoskelle asti. Kymijoki saa nääs Päijänteestä vetensä ja on Suomen toiseksi suurin joki.  Henkinen ja aineellinen pääoma kai tuli Ruotsista, Saksasta ja Norjasta. Ammattimiehiä palkattiin eri puolilta Eurooppaa. Esim. Sippolan  juustomestari oli Sveitsistä.

Aikamatka Kymenlaaksossa, Homo Kymiensis,
http://www.kymitravel.com/historiapeli/tarinat/15.html
15. Ruotsi vai Venäjä vai unelma?

Kustaa III:n noustua Ruotsissa valtaan 1772 Elimäellä leimahti jälleen talonpoikien tyytymättömyys. Taloudellinen kehitys Venäjän puolella taas oli suotuisaa. Me Kymijokivarren asukkaat säätyyn katsomatta haluamme vain elää rauhassa ja tehdä työtä parempien olojen puolesta. Vaan Kustaa III nosti sodan Venäjää vastaan 1788 lavastamalla kasakoiden hyökkäyksen. Ruotsin upseeristossa vastustettiin laajasti kuninkaan itsevaltaista politiikkaa. Ei siis ole ihme, että täällä syntyi sodan alettua upseerien keskuudessa Liikkalan nootti, jonka tavoitteena oli tunnustella sellaista vaihtoehtoa, jossa koko Suomi saisi Vanhan Suomen kaltaiset olot Venäjän alaisuudessa. Huonostihan upseereille kävi, mutta tapahtumat herättivät ihmisissä suomalaiskansallistietoisuutta.

Sippolan kartanon omistajaksi tuli 1783 Haminan tuomiorovastin Gudseuksen avustuksella nuori majuri Johan von Daehn, jonka isä ja suku oli Pietarin korkeimpia virkamiehiä, puoliso Viipurin ja Haminan rikkaita porvareita Brandteja. Majurilla on hyvät suhteet myös Ruotsin puolen kartanoihin. Sippolan majuri on saanut paljon aikaan 25 vuodessa maatalouden ja sivistyksen kehittämiseksi. Joen toisella puolen Wredet yrittävät auttaa kehitystä perustamalla Reginakoulun, mutta Ruotsi on määrännyt liikekannallepanon.

Keisari Aleksanteri I kulkee nyt kesällä 1803 tarkastusmatkan Suomen kuvernementissa Haminan, Ruotsinsalmen, Kymenkartanon, Hurukselan ja Mämmälän kautta Sippolaan ja edelleen Kouvolan, Ruotsulan ja Valkealan kautta Tuohikottiin ja Mikkeliin. Keisari on Sippolan hovissa von Daehnien vieraana.

rapevainaa

.

Maaorjia Suomessa

 Taavi (David), luultavasti liiviläinen tai virolainen maaorja, kuoli
viimeistään 1791. --- Puoliso Darja (Dorothea) Juhontytär, s. noin 1739.
Tuli leskenä lastensa kanssa tykistökapteeni Johann von DAEHNin omistamaan
Sippolan kartanoon Vehkalahden pitäjän Sippolan kappelissa. Ehtoollisella
Sippolassa 13/4 1791 alkaen. K. Sippolan kartanossa 20/8 1803 itsellis-
leskenä, "64-vuotiaana".
 Lapsia:
 Kustaa Taavinpoika LUUK, s. noin 1767, ehtoollisella äitinsä kanssa
Sippolassa 1/8 1792 alkaen. Maaorja (lifegen); palveli Sippolan kartanossa
renkinä (dreng) ja palvelijana (betient). K. Sippolan kartanossa 27/1 1814,
ollen yhä orjan (träl) asemassa.
 Pekka Taavinpoika, s. Sippolan rippikirjan muk. 25/11 1770, ehtoollisella
äitinsä kanssa Sippolassa 13/4 1791 alkaen. Maaorja; palveli Sippolan
kartanossa. Sippolan kappelin vv:n 1811--17 rippikirjassa on Pekan
epiteetti "Lifegen" pyyhitty pois. (Itämeren maakunnissa maaorjuus
lakkautettiin 1816, ja von Daehn on ehkä sen vuoksi myöntänyt vapauden
sieltä syntyisin olleille orjilleen?)
K. Sippolan kartanossa 19/10 1821
palvelijana (betjent).
 ? Heta (Hedda, Hedvig) Maria Taavintytär, s. Sippolan rippikirjan muk.
1778 tai 26/9 1777, ehtoollisella Sippolan kartanon palvelusväen joukosta
21/9 1796 alkaen. Maaorja ja palveluspiika (lifegna piga).
 ? Helena Elisabet Taavintytär, s. 6/5 1780, ehtoollisella 15/5 1799
alkaen. Maaorja ja palveluspiika.
 Mistä nämä ihmiset olivat peräisin? Heillä on jonkin verran jälkeläisiä
Kymenlaaksossa.

THL tiedottaa

.
.
http://www.anjalankoskenkylat.fi/kylat/sippola/sippola_mataraoja.html

Tuossa yksi linkki Anjalankosken matkailumainosmaisiin sivuihin. Ei mitään puhetta mistään orjista!

.
Ei noista muiden puheista kannata välittää.

rapevainaa

Lainaus käyttäjältä: "se".
.
Tuossa yksi linkki Anjalankosken matkailumainosmaisiin sivuihin. Ei mitään puhetta mistään orjista!

.

Katselin samoja sivuja. Mökkini on noissa maisemissa. Mikä lie tarkoitus noilla sivuilla.

Ilmeisesti haluavat uusia asukkaita kun tonttiasiamiehen osoitteet on pantu.


THL tiedottaa

Ei noista muiden puheista kannata välittää.

rapevainaa

Lainaus käyttäjältä: "se"Rape, onks sulle tää tuttu:

.

Ihan Outo. Se tosiaan löytyy oikotien kartasta Siltakylä, yksi askel vasempaan ja sitten pohjoiseen pari pykälää.  Olen usein ajanut Kymijoen Vastilan sillan yli mutta valkmussta en ole kuullut.  Muistelen että Hirvikosken / Vastilan tien varressa oli viitta "luonnonsuojelualueelle".  Sijainti sopii.

rapevainaa

.
Hesarissa oli pari päivää kirjoitus varusmiehistä.  1920-luvulla varusmiesten keskipituus oli 140-150 cm.

Eli vuosisadan alussa suomalaisten sapuskat ovat olleet todella huonoja tai myös ihmisten rasitus on ollut myös valtava, kun on tehty raskasta työtä pienestä pitäen ja aamusta iltaan.  

Karjalan historiasta tosiaan luin että 1800 luvun lopussa syötiin pääasiassa ruisleipää jota kastettiin lihaliemeen.  Sisällissota tuskin paransi asioita.

.

Tiistai

Suomalaisen kulttuurin kehto on Karjalassa, mistä vanhimmat asutukset on löytyneet ..Kalevala! :idea:

http://www.tkukoulu.fi/tiimalasi/su-history.html

Pitkä artikkeli, jota ei voi tähän kokonaan lainata. Harvaan oli maa asutettu, elettiin metsästyksestä ja kaupankäynnistä. Viikinkien retkille ei päästy mukaan mutta siitä hyödyttiin muuten kaupankäynnin kautta.

Muutama vuosi sitten oli elokuva, jonka nimeä en tähän hätään muista, aika hyvä ja se käsittteli juuri tätä viikinkiaikaa ja jopa suomalaisten osuutta siinä.. ehkä muistan pian...  "13. sotilas"  tai jotain..


Pikavastaus

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 356 päivään.
Jollet ole varma, että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta, kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Varmistus:
Ole hyvä ja jätä tämä laatikko tyhjäksi:

Oikotiet: paina ALT+S lähettääksesi viestin tai ALT+P esikatsellaksesi sitä