Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

WLAN-asiaa

Aloittaja Aakku, 20.04.08 - klo:18:08

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Aakku

Sakkotuomio uhkaa vaarantaa tukiasemien vapaan käytön

Turun hovioikeus saa pian pohdittavakseen oikeudellisen ongelman, jolla saattaa olla merkitystä suomalaisen tietoyhteiskunnan kehitykselle. Tässä vaiheessa kysymys on 48 euron sakon määräämisestä miehelle, joka meni internetiin naapurin langattoman verkon kautta. Wlan-verkon tukiasema oli jätetty avoimeksi, joten kuka tahansa saattoi käyttää sitä.

Salon käräjäoikeus katsoi maaliskuussa, että naapurin tukiasemaa ilman lupaa käyttänyt mies syyllistyi rikokseen, jonka rikosnimike on lievä luvaton käyttö.


Tässä on ongelma - jos menen läppärillä verkkoon ja näen langattomia tukiasemia [ei-suojattuja], mistä hitosta voin tietää ovatko ne julkisia --> täällä on julkisia avoimia verkkoja. Pelkkä "WLAN" ei kerro mitään siitä, onko se yksityinen vai julkinen.

Monet ihmiset ovat tietoisesti jättäneet tukiasemansa kaikkien käytettäväksi, vaikka operaattorit ja tiedotusvälineet ovat opettaneet, että langaton verkko pitää suojata. Tukiaseman avoimeksi jättäminen on ollut heille ideologinen valinta.

Niin - otapa tästä selvää, kun näkymä ei kerro :P

Avoimeksi jätetty tukiasema lähettää ympäristöön ilmoitusta olemassaolostaan. Tukiasema ei kuitenkaan kerro, saavatko omistajan lisäksi muutkin käyttää sitä.

http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=126352

Tiistai

On niillä huolia, jos netti jätetään avoimeksi niin itse ollaan syypää- ei hän, joka sitä käyttää vahingossa tai tahallaan.

.. olisi tärkeämpää jarruttaa vaikka ilmaston lämpenemistä.. eikun sen saastumista (kun lämpenemistä on vaikeampi jarruttaa), resurssien loppumista, nälänhätää, AIDSiä, kansainvaellusta ..  

Nuorten turhautumista, koulukiusausta, päihteitä, rikollisuutta, sodanlietsojia ja rakentaa siltoja   :)

THL tiedottaa

Oikeessa oot Tiistaki! Kylläpä pojilla on huolet!    :shock:

Kyse on kai perimmiltään siitä, onko siitä jotain haittaa verkon avoimeksi jättäneelle, että joku (naapuri?) käyttää hänen wlan-verkkoaan. Ja siitä, tietääkö tämä naapuri tekevänsä niin. Ja tietenkin siitä, minkälaiset lait ovat voimassa.
.
Ei noista muiden puheista kannata välittää.

Aakku

Lainaus käyttäjältä: "se"Kyse on kai perimmiltään siitä, onko siitä jotain haittaa verkon avoimeksi jättäneelle, että joku (naapuri?) käyttää hänen wlan-verkkoaan. Ja siitä, tietääkö tämä naapuri tekevänsä niin. Ja tietenkin siitä, minkälaiset lait ovat voimassa.

Niin - oli laki millainen hyvänsä, niin jonkinlainen tunnistetieto olisi syytä olla, että tämä on nyt yksityinen verkko, eikä kenen hyvänsä käytettävissä - mitenkä muutenkaan julkisen ja yksityisen voisi tunnistaa ... kuten sanoin, pelkkä "WLAN" tunnisteena ei kerro yhtään mitään.

Kokeilin äsken läppärillä ja se tunnisti muutaman - yksityisen - verkon, joihin vaadittiin salasana :) Jos haluaa pitää verkkonsa privaattikäytössä, on suojauduttava. En ole perehtynyt WLAN-teknologiaan juurikaan, mutta se suojautuminen on kuulemma helppoa ... vaatii lähinnä viitseliäisyyttä.

Sinällään - näin olen lueskellut, WLAN on elinikänsä loppukaarella --> nämä "mokkulat" ja vastaavat ovat syrjäyttämässä sen ... ne ovat varmemmin privaatteja. Itse käytän läppärissä kännykkää "mokkulana" ... sen tunnistetiedot ovat paremmin yksilöllisiä. USB-sovitin ja känny voi olla vaikka taskussa...

Perjantai

Mää en kyllä tiedä yhtään,että onko tämä meidän suojattu.... :shock:
Toisaalta haitanneeko tuo mittään....liekö täällä kylällä noilla vaareilla ja muoreilla tietokoneitakaan :lol:

S

Tuo langaton 'mokkula'- systeemi suojattuine verkkoineen onkin tätä päivää ja vielä voi valita kiinteän verkkoyhteyden, jos käyttää sitä pöytäkoneella. Mokkula käyttää sim-korttia ja omaa puhelin-liittymää tunnistukseen ja kysyy sim-koodia aina kuin laite liitetään tietsikan USB-liittimeen. Toimii siis myös vaivattomasti läppärin kanssa.
- Tiedon jyvät versovat viisautta -

THL tiedottaa

Se mokkula mikään verkko oo!

WLAN on verkko, eli niin ku nyt esmes meillä on samassa Wlan-verkossa kaksi konetta. Pistäkääs sillä mokkulannalla kaksi konetta samanaikaisesti Internetiin!   :evil:

.
Ei noista muiden puheista kannata välittää.

S

Kuka sellaista on väittänyt, että mokkula itsessään on verkko. Selväähän on, että verkkoyhteydet ovat oma systeeminsä ja määrittyvät sen mukaan minkä on yhteydekseen valinnut, ja vielä operaattorin liittymän siihen mukaan.

Langaton systeemi on kuitenkin kätevä ja nopea, varsinkin jos se käyttää 3G, tai GPRS-yhteyksiä. Tuo 'yhteenliittymä' kahden koneen välillä onkin sitten jo vähän monimutkaisempi juttu, joka ei varmasti ole käytännössä mahdotonta ollenkaan?!
- Tiedon jyvät versovat viisautta -

THL tiedottaa

Tää mikään monimutkanen oo, tää on just se Wlan! Helvetin helppo asentaa tää oli ja pelaa niinku se kuulusa junan vessa. Sais tähän vielä lisääkin koneita laitettua, mutta ei oo ny just tarvetta siihen.

.
Ei noista muiden puheista kannata välittää.

S

Tietysti se on helppoa kun sen osaa. Toivottavasti on suojattu verkko käytössä. Vai poimitaanko siellä Teiskonperälläkin katveen kohdatessa lähin suojaamaton verkkoyhteys ja käytetään sitä ikäänkuin kukaan ei huomaisi. Käyhän se toki niinkin, jos ei halua sitoutua mihinkään epämääräisiin liittymiin, tai operaattoreiden tarjoamiin etuihin!
- Tiedon jyvät versovat viisautta -

Pikavastaus

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 356 päivään.
Jollet ole varma, että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta, kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Varmistus:
Ole hyvä ja jätä tämä laatikko tyhjäksi:

Oikotiet: paina ALT+S lähettääksesi viestin tai ALT+P esikatsellaksesi sitä