Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

Linux pähkäilyjä

Aloittaja Aakku, 12.09.07 - klo:08:43

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 65 Vieraat katselee tätä aihetta.

aladoobi

Tiedostojen ja printterin jako on saavutettavissa Samballa ja me käytimme sitä monta vuotta hubin ja kaapelien muodostamassa verkossa. Verkko näkyy Windowsin suuntaan paikallisena windows-verkkona. Nyt on siirrytty langattomaan verkkoon eikä Samba ole ollut käytössä. Voisihan sitä uudestaan yrittää asentaa. Samba.conf-tiedostoon pitää kirjoittaa sambaa käyttävän ryhmän nimi. Siihen ryhmään sitten jaetaan käyttäjätunnuksia ja salasanoja.
  Varsinainen Linux-virtuoosi istuu tuolla olohoneen sohvalla, mutta on niin voipunut joulunvietosta ja vuorokaudenajasta, etten saanut häneltä oikein hyvää vastausta. Ollaan asennettu PulseAudio sound server versio 0.9.6. Siinäkin pitää muistaa liittyä käyttäjäksi ryhmään - pitkän aikaa ihmeteltiin, miksi se toimi vain asentajan käyttäjätunnuksen alla, mutta syyhän oli se, etten ollut liittynyt käyttäjäksi PulseAudion ryhmään. Se sietää vain kahta rinnakkaista käyttäjää tässä varhaisessa vaiheessa. Toimii kyllä, mutta yritämme vielä saada uudella äänikortilla äänitysominaisuuksia paremmaksi.
Näin on näppylät, siten on sienet

Aakku

Lainaus käyttäjältä: "aladoobi"Tiedostojen ja printterin jako on saavutettavissa Samballa ja me käytimme sitä monta vuotta hubin ja kaapelien muodostamassa verkossa. Verkko näkyy Windowsin suuntaan paikallisena windows-verkkona. Nyt on siirrytty langattomaan verkkoon eikä Samba ole ollut käytössä. Voisihan sitä uudestaan yrittää asentaa. Samba.conf-tiedostoon pitää kirjoittaa sambaa käyttävän ryhmän nimi. Siihen ryhmään sitten jaetaan käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

Kiitoksia :) Tuollainen tiedosto löytyi - pitää vielä koittaa selvittää, että mitä ja miten sinne pitää tehdä muokkauksia, saadakseni tuon kotoverkon pelittämään. Sellaisen ohjeen löysin, missä oli kolme konetta --> Linux-kone palvelimena hoitamassa nettiliikennettä ja jakoja, sekä siihen liitetyt Linux- ja XP-kone. Tällaista en ole hakemassa, vaan yksinkertaisempaa ratkaisua. Samba itsessään on siis jo perusasennuksessa mukana, mutta nörtinkielisissä ohjeissa on minulla koko joukko aukkopaikkoja :)

LainaaVarsinainen Linux-virtuoosi istuu tuolla olohoneen sohvalla, mutta on niin voipunut joulunvietosta ja vuorokaudenajasta, etten saanut häneltä oikein hyvää vastausta. Ollaan asennettu PulseAudio sound server versio 0.9.6. Siinäkin pitää muistaa liittyä käyttäjäksi ryhmään - pitkän aikaa ihmeteltiin, miksi se toimi vain asentajan käyttäjätunnuksen alla, mutta syyhän oli se, etten ollut liittynyt käyttäjäksi PulseAudion ryhmään. Se sietää vain kahta rinnakkaista käyttäjää tässä varhaisessa vaiheessa. Toimii kyllä, mutta yritämme vielä saada uudella äänikortilla äänitysominaisuuksia paremmaksi.

Juu - tämän ymmärrän, että pitää luoda ryhmä, jonka jäsenillä on pääsy jaettaviksi määriteltyihin laitteisiin ja tiedostoihin ... sitten tulee vielä sekin kysymys, että pitääkö palomuuria höllentää ja jos, niin paljonko ... ulkoa sisään tuleva liikenne olisi syytä olla tiukassa kontrollissa, eli eräänlainen suljettu, muttei eristetty systeemi.

Niin se mainitsemani ohje :

http://www.saunalahti.fi/~korhorm/Tumpelon_Linux/index.html

8)

aladoobi

Juu, kyllä normaaleilla hoksottimilla varustettu aikuinen selviää asentamisesta, jos selviää hyvillä arvosanoilla merkityksettömien tavujen muistamisesta...- Meillä on pohjaa 90-luvun alusta, jolloin ensimmäiset Linuxit saatiin toimimaan. Pitää olla toimivat samba-demonit, jotka pyörivät kenties ilman erillistä asentamista joissakin Linux-versioissa. Tässä alla on asennetut samba-demonit pysäytetty ja taas käynnistetty:

aladoobi@pyramid:~$ sudo /etc/init.d/samba stop
* Stopping Samba daemons...                                          

aladoobi@pyramid:~$ sudo /etc/init.d/samba start
* Starting Samba daemons  

Muori oli ihan innoissaan, että hän saa langattoman yhteyden printteriin nyt samban avulla. Hänen lapparissaan on XP ja sitä piti räpeltää aikansa, että tuo pyramidi-serverin printteri tuli näkyviin hänen koneessaan. Verkko käyttää TCP/IP yhteysprotokollaa.  Langattomat verkot kuten tämä meitin pitää asentaa niin, että se vaatii yhteyttä hakevalta koneelta 'autentifikaatiota' . Näitä verkon suojauksia eivät kaikki jaksa pipertää ja niin sitten esim. kerrostaloissa näkyy useita suojaamattomia verkkoja.
Näin on näppylät, siten on sienet

Aakku

Lainaus käyttäjältä: "aladoobi"Juu, kyllä normaaleilla hoksottimilla varustettu aikuinen selviää asentamisesta, jos selviää hyvillä arvosanoilla merkityksettömien tavujen muistamisesta...- Meillä on pohjaa 90-luvun alusta, jolloin ensimmäiset Linuxit saatiin toimimaan. Pitää olla toimivat samba-demonit, jotka pyörivät kenties ilman erillistä asentamista joissakin Linux-versioissa. Tässä alla on asennetut samba-demonit pysäytetty ja taas käynnistetty:

aladoobi@pyramid:~$ sudo /etc/init.d/samba stop
* Stopping Samba daemons...                                          

aladoobi@pyramid:~$ sudo /etc/init.d/samba start
* Starting Samba daemons  

:D Minä en ikinä oppinut - en viitsinyt, enkä halunnut oppia - merkityksettömiä tavuja ... Olet ollut sitten aika pitkään Linuxisti, mikä olisi tietysti ollut minullakin paikallaan. Uskoin pöljä, että se on vaikea, vaikka jos vaikeaa käyttistä halutaan nimetä, on se nimenomaan Windows ... kaikki versiot. Siitä on tekemällä tehty äärimmäisen vaikeasti käsiteltävä.

Kokeilin tuota ensimmäistä loitsua, mutta samba ei ole aktiivina, näemmä :

aakku@lpr-109:~$ sudo /etc/init.d/samba stop
sudo: /etc/init.d/samba: command not found
aakku@lpr-109:~$


:shock: ...  :arrow: ...  :roll:

aakku@lpr-109:~$ cd /etc/init.d
aakku@lpr-109:/etc/init.d$ ls


Näyttää, ettei sambaa ole siellä  :evil:

aakku@lpr-109:/etc/init.d$ cd /
aakku@lpr-109:/$ whereis samba
samba: /etc/samba /usr/share/samba /usr/share/man/man7/samba.7.gz
aakku@lpr-109:/$


Onkin täällä ... mitä kummaa, eikö se olekaan asennettu ??? Siellä /etc/init.d :ssä ei ollut mitään tuollaista mainitsemaasi. Ääh - pitää tutkailla asiaa.

LainaaMuori oli ihan innoissaan, että hän saa langattoman yhteyden printteriin nyt samban avulla. Hänen lapparissaan on XP ja sitä piti räpeltää aikansa, että tuo pyramidi-serverin printteri tuli näkyviin hänen koneessaan. Verkko käyttää TCP/IP yhteysprotokollaa.  Langattomat verkot kuten tämä meitin pitää asentaa niin, että se vaatii yhteyttä hakevalta koneelta 'autentifikaatiota' . Näitä verkon suojauksia eivät kaikki jaksa pipertää ja niin sitten esim. kerrostaloissa näkyy useita suojaamattomia verkkoja.

Tuokaan, langaton kotiverkko ei kuullosta hassummalta idealta - voisi repiä ethernet kaapelit pois ja olkkarin nurkassa olisi vain WLAN-lähetin/vastaanotin ja koneissa asianmukaiset kortit. Varsinainen yhteys maailmalle menee kaapeliverkon kautta. Läppärissä jo Linuxin asennuksessa löytyi WLAN-kortti, joskin imuroin ao. ajurin noin kaiken varalta USB-tikulle ennen Ubuntun asentamista siihen.

Itse WLAN ei sellaisenaan justiinsa tässä toimi - rivitalon vastakkaisessa päädyssä toimii ... tästä katsottuna lähimmän tukiaseman esteeksi muodostuu tiehä ryteikkömäinen metsikköpläntti - kaupunki ei sitä ole siivouttanut, kuten muita alueita, koska alue on puolustusvoimien - sillä sijaitsee yksi salpalinjan bunkkeri.

aladoobi

Tässä Linuxissa joka on koneessani, on nyt gnoomi-graafinen liittymä, vaikka jokin aika sitten käytin KDE:n graafista liittymää. Näiden välillä voi valita. En osaa suositella kumpi olisi parempi. Käytin siksi kauan KDE:tä, että totuin siihen visuaalisesti. Tässä Gnoomissa on joitakin osuuksia suomennettu ja lopputulos on englannin ja suomen kielen sekoitus. Jotkut kai aikovat suomentaa tämän työpöydän kun ovat kerran aloittaneet.
 Joka tapauksessa yläpalkissa lukee "Applications"  "Places" "System". Tuo viimeksimainittu on suomeksi yhtä kuin "Järjestelmä" ja sen alta löytyy "Ylläpito" ja siitä vielä "Palvelut". Kun saa avattua "Palvelut", niin sieltä saa ruksattua Samban (Folder sharing service). Palvelut tässä ovat "demooneja". Sitten on vielä olemassa erikseen ohjelma 'daemon', jolla taitava henkilö voi muokata ohjelmia demooneiksi. Tällöin ne käynnistyvät aina konetta avattaessa ja lopettavat toimintansa konetta suljettaessa.
Näin on näppylät, siten on sienet

Aakku

Lainaus käyttäjältä: "aladoobi"Tässä Linuxissa joka on koneessani, on nyt gnoomi-graafinen liittymä, vaikka jokin aika sitten käytin KDE:n graafista liittymää. Näiden välillä voi valita. En osaa suositella kumpi olisi parempi. Käytin siksi kauan KDE:tä, että totuin siihen visuaalisesti. Tässä Gnoomissa on joitakin osuuksia suomennettu ja lopputulos on englannin ja suomen kielen sekoitus. Jotkut kai aikovat suomentaa tämän työpöydän kun ovat kerran aloittaneet.

Minullakin on graafisena ympäristönä tuo gnome - ei hullumpi. Niitä 3D-"näkönamuja" en ole ottanut, koska suotta hidastavat konetta [tässä valinnanvapaudessa on selkeä etu Windowsiin nähden].

LainaaJoka tapauksessa yläpalkissa lukee "Applications"  "Places" "System". Tuo viimeksimainittu on suomeksi yhtä kuin "Järjestelmä" ja sen alta löytyy "Ylläpito" ja siitä vielä "Palvelut". Kun saa avattua "Palvelut", niin sieltä saa ruksattua Samban (Folder sharing service). Palvelut tässä ovat "demooneja". Sitten on vielä olemassa erikseen ohjelma 'daemon', jolla taitava henkilö voi muokata ohjelmia demooneiksi. Tällöin ne käynnistyvät aina konetta avattaessa ja lopettavat toimintansa konetta suljettaessa.

Siellä oli samba aktiivisena - tosin sen täysasennuksen jälkeen [aivan kaikkea ei ollutkaan] en bootannut konetta, mutta tämän tein :

aakku@lpr-109:~$ sudo /etc/init.d/samba start
Password:
* Starting Samba daemons...                                             [ ok ]


Ja sitten tämä :

aakku@lpr-109:~$ sudo smbpasswd -a aakku
New SMB password:
Retype new SMB password:
Unable to open/create TDB passwd
pdb_getsampwnam: Unable to open TDB passwd (/var/lib/samba/passdb.tdb)!
TDBSAM version too old (0), trying to convert it.
TDBSAM converted successfully.
Added user aakku.
aakku@lpr-109:~$


Nyt sitten on olemassa Samban käyttäjä "aakku" - mitä ilmeisimmin.

Tämä pitää myös tehdä, näköjään :

sudo gedit /etc/samba/smbusers

Ja sinne tyhjään tiedostoon lisätä :

system_username = aakku

Ja tallentaa /etc/samba/ kansioon... huh, ehkä tämä vielä tästä :D

Jatkan harjoituksia huomenna :roll: - tai oikeammin, tänään.

ville

onhan niitten gnoomin ja kde:n lisäksi Linuxissa paljon muitakin vaihtoehtoja, vaikka nuo ovatkin nykyään suosituimmat. Minulla on läppärissä käytössä XFCE. Tietty ilmankin näitä "ympäristöjä" pärjää hyvin.

THL tiedottaa

Lainaus käyttäjältä: "Aakku"

... mutta tämän tein :

aakku@lpr-109:~$ sudo /etc/init.d/samba start
Password:
* Starting Samba daemons...                                             [ ok ]


Ja sitten tämä :

aakku@lpr-109:~$ sudo smbpasswd -a aakku
New SMB password:
Retype new SMB password:
Unable to open/create TDB passwd
pdb_getsampwnam: Unable to open TDB passwd (/var/lib/samba/passdb.tdb)!
TDBSAM version too old (0), trying to convert it.
TDBSAM converted successfully.
Added user aakku.
aakku@lpr-109:~$




Mitä ajankäyttöö tommonen on?!

Sillä aikaa, kun tuollaista väsää vois ihan hyvin kirjottaa jotain järkevääkin.

Ja sillä aikaa, kun mää tästä huomautan vois ihan hyvin...

:lol:
Ei noista muiden puheista kannata välittää.

Aakku

Lainaus käyttäjältä: "se"Mitä ajankäyttöö tommonen on?!

Sillä aikaa, kun tuollaista väsää vois ihan hyvin kirjottaa jotain järkevääkin.

Ja sillä aikaa, kun mää tästä huomautan vois ihan hyvin...

:lol:

Semmoista ajankäyttöä, että pitäisi saada kaksi konetta tunnistamaan ja löytämään toinen toisensa kotiverkossa :)

Niin vois ... ihan hyvin, joo :P

Aakku

Samba sykkii jo tässä koneessa, mutta XP-kone vielä oikuttelee, ei halua löytää tätä konetta ja /home/public hakemistoa ... siinä XP:ssä tämä rumsteeraaminen on paljon hankalampaa. Windowsin näennäinen helppous on vain näennäistä.

Alkuperäinen idea on hiukan muuttunut ja nyt on ideana koplata yhteen tämä Linux-kone, yksi XP-kone ja poikani vanha Xbox, jossa on modattu kokolailla - myös kovalevy on vaihdettu 80 Gigaiseen ja sillä pyörii alkuvalikosta käynnistettävä Xebian-Linux :) --> Debianista muokattu sen boxin käyttämälle Miroscoftin ikiomalle härölle levyformaatille. Sitä ei tietenkään kannata formatoida ext2 tai ext3 formaattiin, koska silloin se ei enää ole pelikone, eikä sillä voi katsella DVD-leffoja.

Osaa tunnistaa USB-näppäimistön ja USB-hiiren - näyttönä on se vanha 3kytäeuroa maksanut analoginen töllö. Itse olen boksia käyttänyt lähinnä DVD-leffojen katseluun. Xboxin modausohjeet, hyvät, löytyvät täältä :

http://www.tdubel.com/

Noilla ohjeilla sen saa ikäänkuin hyötykäyttöön myös. Sivulla on linkkejä myös tarvittavia lisäkilkkeitä myyvien yritysten sivuille. Miroscoftin uusimman Xbox 360:n häkkeröinti näyttää olevan osin vielä kesken - on vain ajan kysymys kun siitäkin tulee jotain muuta kuin pelihärveli ...

MS:n tuotteet ovat senverran suljettua, että koodin purkaminen ja modausten teko on hidasta - useimmille nuorille häkkereille tämä kai on suorastaan kunniakysymys avata "murtamattomiksi" mainostetut suojaukset :lol: Onhan se toki parempi harrastus kuin mummojen ja pappojen potkiminen hämärillä syrjäkujilla. Paljon parempi ja lisäksi siitä on sekä huvia, että hyötyä verrattain suurelle ihmisjoukolle.

Pikavastaus

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 356 päivään.
Jollet ole varma, että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta, kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Varmistus:
Ole hyvä ja jätä tämä laatikko tyhjäksi:

Oikotiet: paina ALT+S lähettääksesi viestin tai ALT+P esikatsellaksesi sitä