Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

Linux pähkäilyjä

Aloittaja Aakku, 12.09.07 - klo:08:43

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 104 Vieraat katselee tätä aihetta.

Aakku

Kappas keppanaa vaan ...  :)

Ensimmäiset kokopäiväkannettavat ulos huhtikuussa
Ubuntu ja ARM työstävät minikannettavia


Ubuntun Linuxia on käytetty muun muassa Elektrobitin laitteissa.

Vähävirtaisiin siruihin erikoistunut ARM aikoo laajentua nykyistä suurempiin laitteisiin. Kännyköistä ja kämmentietokoneista se ponnistaa nettilautoihin ja minikannettaviin.

Canonical kehittää Ubuntu Desktop Linuxistaan version, joka tukee täysin ARMv7 –suoritinarkkitehtuuria.


http://www.digitoday.fi/data/2008/11/17/ubuntu-ja-arm-tyostavat-minikannettavia/200829752/66

ARMin  mobiiliratkaisujen johtaja Rob Coombs sanoi ZDnetin jutussa, että yhtiön tulevat nettikannettavat toimivat Linuxilla ja Windows CE:llä ja Mobilella, mutta XP:llä tai Vistalla, ellei Microsoft itse porttaa käyttöjärjestelmiään ARM:lle.

Aakku

Lainaus käyttäjältä: ville - 16.12.08 - klo:15:23
Lainaus käyttäjältä: Aakku - 15.12.08 - klo:21:01
Nuita hiirikikkailuja saattaisi saada esiin, mikäli käyttäisi "näkönamuja" ts. järjestelmänhallinnasta aktivoitavia visuaalisia tehosteita ... nyt siellä on ruksattuna kohta "Ei mitään", koska nopeus on minulle tärkeämpää kuin erilaiset "vinkurat" ... olen kokeillut ja näyttäähän sellainen kivalta jos joku akkuna kieppuu ja vipattaa, mutta se hidastaa itse asiaa <--> hyvä kun voi säätää, haluaako niitä vai ei  :)

Jossain Ubuntun valmiiksi pureskellussa asennusvaihtoehdossa näin voi olla, mutta vapaastihan siihenkin voi asentaa mitä ohjelmia itse haluaa. Yleensä joku erityinen sovellusohjelma tuopi ne hiiriliikkeet ulottuville. "gestikk" näyttäisi olevan esimerkki tämmöisestä ohjelmasta. Myöskin monet selaimet tukevat näitä. Firefoxiin joutuu ne erikseen asentamaan jonkinlaisen pluginnin avulla.

Vastaankin tässä ketjussa kun on lipsuttu mäkistä jo pois - mikä sinällään on täällä normaalia.

Ubuntusta on noita valmiiksipureskeltuja useitakin, mutta minulla on alkuperäisversio 8.04.1 LTS ja saa kelvata seuraavan LTS:n julkistamiseen. Tuota gestikk:iä voisi jossainvaiheessa kokeilla pakettivarastosta, jos sieltä löytyy, vaikka luulen kyllä, että kun on tottunut perinteisempään hiirenkäyttöön, voi siitä olla vain hidastetta - ainakin ennenkuin oppii :)

Firefoxiin on tolkusti lisukkeita - minulla on tällä hetkellä vain Mc Afee Site Advisor, Adblock, Flasblock ja Noscript. Vähemmän Firefoxia käyttäneille kerrottakoon, että Site Advisor merkkaa Googlessa sivustot asteikolla punainen, keltainen, vihreä sen mukaan kuinka paljon haittaörvelöitä tai linkkejä sellaisille sivustoille on [harmaa = ei analysoitu], kätevä. Adblock blokkaa suurimman osan mainoksista ja sitä voi itse täydentää [rauhoittaa kaupallisia sivustoja kummasti]. Flashblock estää flashien automaattisen avautumisen ja siinä voi laittaa poikkeuksia kuten esim. juutuubin. Noscript estää scriptien suorittamisen ja siinäkin voi tietyillä sivuilla sallia, joilla se on välttämätöntä, kuten esim. Outomaa ja pankkiohjelma ... ja ylipäätään sellaiset, joissa sisäänkirjaudutaan erillisen akkunan kautta.

Selaimista sinällään, minun mielestäni, on kaksi ylitse muiden - Firefox ja Opera :) ja ilmeisesti mäkissä se Safari ... kuulemma lähinnä vastaava Linuxille on Konqueror, joka on hyvä ja näpsäkkä selain. Googlen Chromea kokeilin, mutta poistin kun se tuntui jotenkin perikömpelöltä.

Heps ! Huomasin juuri, ihmeteltyäni outoja värisävyjä, että olenkin Windowsissa  ::)

Skannasin jokunen tovi tai tuokio sitten parit kuvat ja siksi ... en siis ole vielä raaskinut ostaa uutta skanneria, joka olisi Linux-yhteensopiva ... nyt äkkiä puuttaus ja Linuxiin :D

Aakku

Windowsissa on defrag-niminen ohjelma, jonka ajamista suositellaan säännöllisesti.

Tiedostojen poistaminen/lisääminen tekee tiedostoista prstoutuneita ja koneen tominta hidastuu.

Linuxissa tämä tehdään automaattisesti 30 käynnistyskerran jälkeen - aikaa menee muutama minuutti ja se siitä. Piipahdin win-puolella ja uudelleenkäynnistyksessä teki tämän ... ehti hyvin hakea kupin kahvia ja sutia voileivän :) Sitten se jo kysyikin tunnusta ja salasanaa.

Ville - vieläkö olet Linuxia käyttänyt, vai onko sinusta tullut työn myötä Mac-käyttäjä ?

THL tiedottaa

Lainaus käyttäjältä: Aakku - 24.08.09 - klo:09:43
Windowsissa on defrag-niminen ohjelma, jonka ajamista suositellaan säännöllisesti.

Tiedostojen poistaminen/lisääminen tekee tiedostoista prstoutuneita ja koneen tominta hidastuu.


Noin Linuxissa, ei macissa.      :D

Toi on muutoin ihan kuvittelua, etteikö kone muka osaa hakea tiedostoa yhtä nopeasti, vaikka se olisi tallennettu kovalevylle ihan miten sattuu, verrattuna siihen, että pätkät olisivat lineaarisessa järjestyksessä kovalevyllä. Ei kone edes ymmärrä sellaista kuin järjestys.

Kysy, Aakku, tuota asiaa asiantuntijalta! Se sanoo heti, että joka tapauksessa tiedosto on aina tallennettuna pieninä pätkinä kovalevylle. Vaikka kuinka eheyttäis. Eikä sillä ole hakunopeuteen paskankaan merkitystä, ovatko nämä pätkät peräkkäin kovalevyllä vai siz-sag-järjestyksessä.

Suurempi merkitys, kuin edellisellä (eli lohkojen järjestyksellä), on sillä, mikä on tallennettavan lohkon koko. Sen voi valita, kun formatoi kovalevyn. Kannattaa laittaa mahdollisimman suuri, jos tallentaa pääosin kuvia, musiikkia tms., joka vie paljon levytilaa. Jos tallentaa pääasiassa tekstejä, kannattaa valita pieni tallennuslohkon koko (tämä sen vuoksi, että näin säästyy levytilaa).

Näin se vaan nyt menee.
(Mulla on kokemusta levykkeille ja kovalevyille (ja muillekin alustoille) tallentamisesta jo 1970-luvulta lähtien. Kymmenillä eri koneilla.)

Ei noista muiden puheista kannata välittää.

Aakku

Lainaus käyttäjältä: se - 25.08.09 - klo:06:28Toi on muutoin ihan kuvittelua, etteikö kone muka osaa hakea tiedostoa yhtä nopeasti, vaikka se olisi tallennettu kovalevylle ihan miten sattuu, verrattuna siihen, että pätkät olisivat lineaarisessa järjestyksessä kovalevyllä. Ei kone edes ymmärrä sellaista kuin järjestys.

Njet sano ryssä - jos tiedosto on sirpaleina hujanhanjan pitklin levyä, lukuaika on pidempi. Ei paljoa, mutta on ... mäkki tekee samat defragmentaukset käyttäjän huomaamatta - siinä mielessä kehittynein nykyisistä käyttiksistä. Linux tekee 30 käynnistyskerran jälkeen ja Windowsissa se pitää komentaa tekemään ... kuinka moni win-käyttäjä on koskaan tehnyt tämän --> siellä on defrag-niminen ohjelma ...

THL tiedottaa

.
Macin takaa ja Linuxin edestä asiat näyttävät just tuolta!       ;D
Ei noista muiden puheista kannata välittää.

ville

Lainaus käyttäjältä: Aakku - 24.08.09 - klo:09:43Ville - vieläkö olet Linuxia käyttänyt, vai onko sinusta tullut työn myötä Mac-käyttäjä ?

Linux on tuossa virtuaalikoneessa Macin alla, mutten ole sitä nyt tarvinnut. Kotonakin käytän vain tätä työsuhde-Macbookkia, joten ei ole paljon tullut Linuxia nyt viime aikoina. Vaihdan tietty takaisin heti, kun olosuhteet muuttuvat.

Aakku

Lainaus käyttäjältä: ville - 26.08.09 - klo:00:37Linux on tuossa virtuaalikoneessa Macin alla, mutten ole sitä nyt tarvinnut. Kotonakin käytän vain tätä työsuhde-Macbookkia, joten ei ole paljon tullut Linuxia nyt viime aikoina. Vaihdan tietty takaisin heti, kun olosuhteet muuttuvat.

Työnantajasi edellyttää Mac:n käyttöä ?

Nämä virtualisaattroit ovat hieno homma - voi käyttää pääkäyttiksen alla/päällä lähes mitä hyvänsä, josta tykkää.

Jos työnantajan mieli on Win - voi asentaa Linuxin ja käyttää sitä :)

ville

Lainaus käyttäjältä: Aakku - 27.08.09 - klo:08:58
Työnantajasi edellyttää Mac:n käyttöä ?

Nämä virtualisaattroit ovat hieno homma - voi käyttää pääkäyttiksen alla/päällä lähes mitä hyvänsä, josta tykkää.

Jos työnantajan mieli on Win - voi asentaa Linuxin ja käyttää sitä :)

Ei ne periaatteessa mitään edellytä, mutta lähes kaikki muutkin käyttävät Mäkkejä, ja niihin on helpoin saada ohjelmistotukea täällä. Ja ihan hyvinhän tuolla pystyy töitä tekemään, vaikken niin tykkääkään siitä ikkunointisysteemistä.

Aakku

Lainaus käyttäjältä: ville - 27.08.09 - klo:13:29Ei ne periaatteessa mitään edellytä, mutta lähes kaikki muutkin käyttävät Mäkkejä, ja niihin on helpoin saada ohjelmistotukea täällä. Ja ihan hyvinhän tuolla pystyy töitä tekemään, vaikken niin tykkääkään siitä ikkunointisysteemistä.

OK - jos Mac on yleisessä käytössä, niin silloinhan sitä tukea löytyy.

Nelisen vuotta sitten huomasin käpyinstituutissa laskuharjoituksissa, että yhdellä nuorella naisella oli mukanaan läppäri ja siinä samainen Ubuntu kuin minullakin --> laskarien jälkeen jäätiin juttelemaan [en alkanut vokottelemaan, ihan totta] ja hän kertoi mm. fuksi-infosta.

ATK-keskuksen hemmo omassa osuudessaan mainitsi, että Windows-tukea saa - muille anarkistisimmille käyttöjärjestelmille ei  ;D Näillä sanoilla. Että Mac- ja Linux-käyttäjät ovat anarkisteja ... käytävällä vastaantullessa tervehdittiin "mitäs anarkisti".

Valtion laitoksessa näin.



Pikavastaus

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 356 päivään.
Jollet ole varma, että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta, kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Varmistus:
Ole hyvä ja jätä tämä laatikko tyhjäksi:

Oikotiet: paina ALT+S lähettääksesi viestin tai ALT+P esikatsellaksesi sitä