Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

Lama 2.0

Aloittaja Eugen, 17.09.08 - klo:19:37

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 8 Vieraat katselee tätä aihetta.

rapevainaa

15% vuosituotto on erittäin raju ja epäuskottava. Kun eläkevakuutusyhtiöt ja sen sellaiset sijoittavat, ne hakevat jotain 5%:n vuosituottoa. Niiden osakemassa on niin iso että ne eivät pysty kasvattamaan salkun arvoa ostamalla ja myymällä, eli suhdanteiden mukaan. Ja taitaa lakikin kieltää tuollaisen riskinoton.

periaatteessa asuntojen hinnat nousevat vain inflaation verran. Helsingin alueella vanhalla talolla ei ole mitään arvoa vaan arvo on tontissa.

Jos laskelmasi pitäisi paikkansa, vakuutusyhtiöt olisivat vuokramarkkinoilla.

Viimeksi vuokramarkkinat pelasivat kannattavastii 60-luvulla. Silloin Kekkonen taisi olla Helsingin suurin yksiöiden omistaja ja Vennamollakin taisi olla tuhti omaisuus.

Vuokrasääntely teki niin vaikeaa bisneksestä, että se hävitti melkein vuokraasunnot.
Kun vuokralainen lähti, se saattoi nostaa oikeusjutun liian vuokran perimisestä.

Nyttemmin monet firmat ovat realisoineen henkilökunta-asuntonsa ja vanhuuden päivinään asukkaat ovat joutuneet lähtemään eikä säästöjä eikä eläkettä ole hommata omaa asuntoa.

karpalo

Juu., en mä nyt tähän mitään keksittyjä lurituksia kehitellyt. kaikki mitä tohon skrivasin on ihan totta., ulkomuistista vaan vetelin.

Verot huomioituna. joo mutta puuttuu kyllä siihen taloon tehty ikkuna -ja putkiremontti., jotka tietysti myös omalta osaltaan ovat nostaneet kiinteistön arvoa.
Kyllä täällä on hyvät markkinat Vuokra-asuntojen omistamiseen., hyviä vuokralaisia löytyy., kun opiskelijoita on liikkeellä. Yhdessä yksiössä asuu tällä hetkellä oma poitsu., hänkin makselee vuokraansa niinkuin pitääkin.
Mitä hemmettiä tässä nyt mitään stooreja tarvitaan., valelääkäreitä löytyy muutenkin.

1960 luvun lopulla ja 70 luvun alkupuolella olin hommissa Valtakunnallisessa RakennustarvikemyyntiKonsernissa (koko elämäni pyörinyt bisnespuolella)Vähittäis- ja Tukkumyyjänä. Yksi pääomistaja oli Kauppaneuvos., hän asui Helsingissä. Hänellä oli paljon omistusasuntoja sillä alueella.
Puheenaiheena jäi mieleen., että kauppaneuvos "joutui" joka vuosi sitten myymäänkin vähintäin yhden osakkeen saadakseen Verot hoidettua.

Ehkäpä minullekin on jäänyt tämä sijoittamisen esimerkkinä., mene ja Tiedä., mutta omalta kohdaltani ratkaisu on toiminut., ei ole tarvinnut miettiä ja jännittää kurssivaihteluita.
Myy sitten kun huvittaa., jos tuntuu siltä., aina omansa pois saa. Yhtäkään "Kränävuokralaista" ei ole toistaiseksi kohdalle osunut.

Minulla vuokralaiset on valinnut firma., joka ottaa vastuun ja tarkistelee taustat., ei se mitään salatiedettä ole.
Sitten pilven päällä voi seurata miten jälkeenjääneet taistelevat verissäpäin haaskalla. :)

rapevainaa


Mutta kuitenkin. rahat ovat kiinni reaaliomaisuudessa eikä tilillä. Tiliilä inflaatio söisi ne.
Tommosessa asunto-omaisuuudessa ne ovat hyvässä turvassa eikä kukaan kuseta.

karpalo

Lainaus käyttäjältä: Rape - 09.01.10 - klo:13:20

Mutta kuitenkin. rahat ovat kiinni reaaliomaisuudessa eikä tilillä. Tiliilä inflaatio söisi ne.
Tommosessa asunto-omaisuuudessa ne ovat hyvässä turvassa eikä kukaan kuseta.


Aivan näin., toki mullakin on hieman huonompaakin tuotosta. Esim yhdessäkin on 15 vuoden aikana yhtiövastike jopa kolminkertaistunut ja vuokraa nostettu maltillisesti., varmasti vuosituotto jääkin tossa yhdessä hommassa 5-8 %:n paikkeille., jos sitäkään., kun on tullut lisäremonttia.
Toki meilllä oli myös pitkäaikaistileillä rahaa. Paras korko., minkä muistan oli 6kk:n 10%., ei hassumpaa sekään. Mutta., mutta se oli siis 80 luvun puolella

Mutta kaikenkaikkiaan., ainakin itsestä tuntuu., että olis jotakin saatu aikaankin. Muistaakseni meillä taisi olla Naimisiin mentäessä 1960 -luvun puolivälin jälk. tileillämmeä yht hulppeat 100 FMK., kun lähdettiin liikenteeseen.

Siihen aikaan ei myöskään saanut Vuokratukia., ei ollut Työttömyyspäivärahaa etc., etc. Mutta veroprosenttini muistaakseni pyöri siinä11-14 % .

Koskas muuten tuli Liikevaihtovero/Omsättningskatt., oliko peräti 8 % ja sitten 11% ja sitten 14% tää on ihan muistinvaraista., se sitten muutettiin arvonlisäveroksi. Meidän päivittäiset ruokamenomme pyörivät 5 FMK /päivä., mihin se ajais tämän päivän kurssilla?.

Nykyään kaikki on toisin ., ilmeisesti paljon paremmat lähtökohdat. Mutta tyytyväisyys ei kyllä näy päälleppäin.

VOi.,VOI., aika entinen ei koskaan enää palaa. :)

rapevainaa

Noi sijoitustuottojen laskeminen on hankalaa.

Jos elää koroilla, on eri asia kuin että pääoma kasvaa vuosittain 15% korkoa.

Jos lasketaan korkoa korolle 20 vuotta eteenpäin, tulee rahaa ovista näin


100 rahaa alussa

200 6 vuoden päästä

400   11 v päästä

800    16 v päästä ja

20 v päästä on  1400

20 v ajalta pääoma olisi siis kasvanut 1400 %.

*********************

Sitten pitäisi laskea, mitä tuo 100 rahaa olisi nyt kun vuoden 1990 raha muunnetaan indeksillä tähän päivään.

rapevainaa

Sinkin, teräksen ja kuparin hintavaihtelut

On liikaa sanoa että "olen perehtynyt" mutta olen kuitenkin katsellut, mikä heiluttaa kaivostoimintaa.

Sinkin maailmanmarkkinahinta on joutunut melkoiselle vuoristoradalle. Hinta voi vaihdella 5-kertaisesti ja nyt ollaan puolivälissä viime kauden käppyrää.

Sinkkiä käytetään puolet galvanointiin, seuraavaksi suurin osa messingin valmistukseen ja kolmanneksi metalliseoksiin.

Kuparia on ostettu rankasti varastoon kun hinnat ovat olleet alhaalla.







Teräksen hinta
Hinta oli huipussaan 2008



rapevainaa

.
Metallien hinta on kait yksi selitys, miksi konepajateollisuus alkoi mennä liki tappiolle vaikka tilaukset kasvoivat huimasti.

Yhdestäa asiasta puhuttiin, eli ammattitaitoisen työvoiman saanti tilanteessa kun kasvu on 15-25% vuodessa.
Mutta jos samaan aikaan kriittiset raaka-aineet kallistuvat moninkertaiseksi, keikat alkavat niidenkin takia kusta.

Ihmettelin aikoinaan kun KONE asetti kasvutavoitteeksi vaivaiset 15%.  Muilla konepajayhtiöillä tilausten kasvu oli 25% luokkaa.

Tilaukset loppuivat ja yhtiöt joutuivat kapasiteettinsa kanssa tyhjän päälle. Ilmeisesti oli myös ostettu kalliilla raaka-aineita tuotantoa varte.

KONE on nyt huippuluokkaa olevassa kunnossa ja muut konepajat odottelevat uusia suhdanteita.

Tämä kuvio on myös mahdollistanut sen, että tehtaita on helppo sulkea Suomen päässä. Missä on halpa työvoima ja uudet laitokset, -sinne!

karpalo

Näin se varmaan on. En tiedä Konepajateollisuuden ulkomaankauppojen tilausten ehdoista., mutta onko sillä puolella mahdollista joku isompi kauppa sitoa hinnaltaan jotenkin keskeisten raaka-aineiden maailman markkinoiden hinnannousuihin ostajan ja myyjän välillä.

Minkälaisia kaupankävijöitä yleensä suomalaiset ovat ? Hyviä vai Huonoja ?  Nyt Rakentaa Areva., Ranskalais-Saksalainen konsortio Olkiluotoa jo monta vuotta myöhässä alkuperäisestä., sakkopykäliä on olemassa., mutta laukeaako ne millään tavalla., jää nähtäväksi.?
Saattaa käydä niinkin ., että menee + - nolla., tai jos me vielä joudumme maksumieheksi ylimääräisten tarkistus-ja muiden selvityspyyntöjen takia..

Metsolla oli Kiinaan isoja paperitehdasprojekteja menossa., kesken kaiken tuli tämä lama., kinuskit laittoivat tilaukset jäihin.., ootellaan aikaa parempaa., minkäs teet., nyt on alkanut pikkuhiljaa kirkastumaan sielläpäin., porukkaa mennyt meiltä tutkimaan ja hutkimaan., josko saatas rojekteja tuupittua eteenpäin.

Meillä olisi neuvotteluvaiheessa syytä olla (ovelasti) vaativampia., niin ovat muutkin., (jymäytelläänkö meidän neuvottelijoita) onko suomalainen neuvottelija kuitenkin liian "kohtelias"., tai tumpelo. Eipä tietenkään., ainakaan kaupankävijöiden itsensä mielestä.

Kun on kaikki laskettu ja faktat ovat selvillä., pitäisi osata torjua myös mahdolliset yllätykset., niitä kun helposti on tullakseen. :)

rapevainaa

.
Eikähän noi kokeneet firmat hallitse kaupankäynnin jos rahoista 90% tulee maailmalta. Minä en ainakaan lähe niitä neuvomaan.

Jotkut firmat aloittivat kaupankäynnin Venäläisten kanssa sotakorvauksina, ja niillä on mennyt hyvin. Eivät ole valitelleet.

Saksalaisten kanssa on ollut kai eniten ongelmia. Ne ei osta Nokiaa eikä Koneen hissejä.

karpalo

Apua, bensiinin hinta voi nousta rajusti!
11.01.2010 16:09

Viime aikojen talousturbulenssien aikana raakaöljyn hinta sekä euron ja dollarin vaihtokurssi ovat liikkuneet siten, että dollari on heikentynyt, kun raakaöljyn ja bensiinin maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet.


Maailmanmarkkinoilla bensiinin hinta on tullut viime päivinä vauhdikkaasti ylös, sillä joulukuusta on kertynyt nousua jo 10 prosenttia. Se enteilee hintojen nousua myös bensa-asemilla, varsinkin kun dollarikin on vahvistunut. Joulukuun alussa eurolla sai 1,51 dollaria, nyt enää 1,43 dollaria.

Bensiinilitran kuluttajahinta on noussut joulukuun puolesta välistä pari senttiä. Polttoaine.net -verkkosivuston mukaan keskihinta oli viikonloppuna 1,344 euroa.



Tällä Asemalla ovat lähteneet jo hakemaan muualta tarjouksia.

Kun on tämä Lama ja jos tosiaan Bensan hinta nousoo liikaa., alan pyöräilemään enemmän. Viime kesänäkin., ihan tämmösellä vanhalla perinteisellä ns. naisten pyörällä sunttasin Poriin ja sitten sieltä takaisin yht noin 110 km. Kävin katsastamassa vanhaa kotitaloa., sillä on uudet omistajat ja remontti menossa.

Ainoa haitta oli ohitse ajavat rekat ja niistä viuhahtava ilmanpaine sellaisilla jaksoilla missä ei ollut pyöräteitä.



PS. Eurajoen ohitse mennessä voi (kts.kuva) ihailla myös aivan yksityisen hklön Ikiomaa Tuulivoimalaa. :)

Pikavastaus

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 356 päivään.
Jollet ole varma, että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta, kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Varmistus:
Ole hyvä ja jätä tämä laatikko tyhjäksi:

Oikotiet: paina ALT+S lähettääksesi viestin tai ALT+P esikatsellaksesi sitä