Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

Kuudes sukupuuttoaalto

Aloittaja THL tiedottaa, 17.04.10 - klo:05:23

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

THL tiedottaa

(Tämä on viestini muutaman viikon takaa. Siirsin sen tuolta välistä viimeiseksi samalla kun korjasin tekstistä yhden kirjainvirheen. Tekstin muuttaminen ei ollut enää mahdollista entiselle paikalleen, vaan koko viesti piti lainata ja siirtää uudeksi viestiksi. Pitäisi tietysti pidentää sitä aikaa, jonka kuluessa viestiä voi muokata. Vai mitä, Aakku? Hitto, sitä alkuperäistä viestiä ei saa edes pois!)


Palataanpa asiaan.

Ilkka Hanski kirjoittaa:

"10 000 vuotta sitten maanviljelyn keksinyt ihminen on maapallolla tätä nykyä samanveroinen voimatekijä kuin keskikokoinen meteoriitti."

Tuolla jo aiemmin mainitsin, että asteroidi (eräänlainen meteoriitti) aiheutti n. 65 miljoonaa vuotta sitten valtaisen tuhon, lajien sukupuuttoaallon.

Eli kansainvälisesti arvostettu ekologi Ilkka Hanski on sitä mieltä, että me ihmiset olemme nyt aiheuttamassa tuohon viidenteen sukupuuttoaaltoon verrattavissa olevan tuhon.

"Muutos ei ehkä ole aivan yhtä nopea kuin heti meteoriitin törmättyä maahan 65 miljoonaa vuotta sitten, mutta ei paljon hitaampikaan, ja muutos on jo käynnissä."

"... aikaa sopeutumiseen on yhtä vähän kuin dinosauruksilla oli sen päivän jälkeen, kun meteoriitti oli törmännyt maapalloon."

"Jos ihmiskunta ei ymmärrä ryhtyä nopeasti merkittäviin toimiin, ilmastonmuutos ei asetu aloilleen vuonna 2050 vaan jatkaa samaa rataa, joidenkin tutkijoiden mukaan kohti kierrettä, jonka lopputulosta on niin ikävä ajatella, että lienee syytä jättää se tässäkin tekemättä."

"Loppupäätelmä Chris Thomasin ja kumppaneiden tutkimuksesta on joka tapauksessa tämä: hyvin suuri osa maapallon lajistosta, ehkä noin puolet, kuolee sukupuuttoon seuraavan 100–200 vuoden aikana."

"Eikä tässä kaikki – ilmastonmuutos on vain yksi niistä maailmanlaajuisista ympäristönmuutoksista, jotka aivan varmasti tuntuvat lastenlastemme elämässä."

(Otteet kirjasta Ilkka Hanski: Viestejä saarilta, julkaistu vuonna 2007.)


Mihin tutkimuksiin Ilkka Hanski ja Chris Thomas perustavat nuo madonluvut?

He ovat tehneet uraauurtavaa tutkimusta siitä, miten lajit selviytyvät rajatulla alueella tapahtuvista muutoksista. He ovat tulleet tutkimuksissaan sellaisiin tuloksiin, että laji häviää väistämättä, kun sen populaation yksilömäärä on saavuttanut vähenemisessään tietyn minimimäärän. Sen jälkeen ei enää ole apua mistään palauttamisyrityksistä.

"Englantilaisten tutkijoiden selvityksen mukaan jo tapahtuneen ilmastonmuutoksen vaikutuksesta päiväperhoslajisto on siirtynyt Englannista ja Skotlannista kohti pohjoista, mutta yleensä sinne ovat siirtyneet vain ne lajit, jotka ovat niin sanottuja yleislajeja eli jotka eivät kovin tarkkoja elinpaikkavaatimuksissaan. Sen sijaan ekologialtaan erikoistuneempien lajien kannat ovat lähes poikkeuksetta taantuneet, eivätkä nämä lajit ole levinneet kohti pohjoista. ... on pelättävissä, että ilmaston lämmetessä monien eteläisten metsälajien kannat hiipuvat Etelä-Suomessa eivätkä ne onnistu siirtymään pohjoisemmaksi, niin vähäisiä ja niin harvassa ovat luonnontilaisen metsän rippeet Etelä-Suomessa."

Esimerkkinä tuosta ilmiöstä voisin mainita kuukkelin ja riekon, jotka ovat omilta havaintoalueiltani eteläisestä Suomesta hävinneet jo tyystin. Muutamassa vuosikymmenessä. Kuukkelin häviminen on pääosin seurausta lajille soveltuvien metsien hävittämisestä. Riekko puolestaan on kärsinyt kuukkelia enemmän ilmaston lämpenemisestä. Kadoksiin joutuneisiin lajeihin on luettava myös vielä kuusikymmentäluvulla jokavuotinen tuttavuus kehrääjä. Taantuneita ja uhanalaisia lajeja on tukuttain: kaakkuri, käenpiika, aiemmin hyvin yleinen kottarainen, selkälokki jne. Eritoten soiden hävittäminen on ollut kohtalokasta useille lintulajeille. Heh, esimerkiksi kurjet ovat joutuneet siirtymään pesimään lähelle ihmisten nurkkia. Näin ollen jotkut kuvittelevat, että kurkien määrä olisi lisääntynyt.

Jotkut lajit ovat siirtyneet näinä vuosikymmeninä pesimään etelästä pohjoisen suuntaan jopa satoja kilometrejä. Härkälintu ja kumisevalla bassoäänellään soiva kaulushaikara ovat tästä elinpiirinsä laajentamisestaan esimerkkejä. Aiemmin piti mennä kodistani lounaan suuntaan tavatakseen kyseisiä lintuja, nyt niitä löytyy jo helposti myös pohjoiselta alueelta.

Lajien kannat vaihtelevat suuresti jopa vuosittain. Näin ollen tarvitaan vuosikymmenten seuranta-aika, ennen kuin voidaan varmaksi todeta, mihin suuntaan kunkin lajin yksilömäärä on kehittymässä. Tällä erää myyräkannan romahdettua pöllöt ovat vaikeuksissa ja niiden pesintä jää normaalista huomattavasti heikommaksi.


Ei noista muiden puheista kannata välittää.

THL tiedottaa

Akatemiaprofessori Ilkka Hanski sai arvostetun pikku-Nobelin
20.1.2011 10:23 | Päivitetty: 20.1.2011 10:48
HS–STT

Akatemiaprofessori Ilkka Hanskille on myönnetty neljän miljoonan Ruotsin kruunun eli noin 450 000 euron arvoinen Crafoord-palkinto, niin sanottu pikku-Nobel. Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian tunnustus on maailman suurimpia tiedepalkintoja. Sen sai nyt ensi kerran pohjoismainen tutkija.

Palkintoperusteluissa todetaan, että Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan akatemiaprofessori Ilkka Hanski on yksi maailman merkittävimmistä ekologeista. Hän on muun muassa etsinyt keinoja, joilla lajit voisivat selvitä siinä puristuksessa, jonka ihmisten toiminta niille aiheuttaa.

Viime vuonna Ilkka Hanskille myönnettiin eurooppalainen Latsis Prize -tiedepalkinto. Palkinto myönnettiin Hanskin ansioista biodiversiteetin ja erityisesti metapopulaatiobiologian tutkimuksessa.

Ei noista muiden puheista kannata välittää.

S

#92
Taitaa ollakin tämän maailmankuulun korkea-arvoisen akatemiaprofessorin & egologin teesit naulattu jo uskollisempien palvojien seiniin, kun niitä toistetaan jo tässäkin ketjussa säännöllisinä mantroina monen viestin verran. Tämähän hipoo jo parhaimmillaan lahkolaisuudesta tunnettua kiihkomielisten fundamentalistien tunnustuksellista uskonnollisuutta.

- Kas kun en ole tälläistä ketjua ennen noteerannut, johtuen varmaan siitä että omakohtaisessa avarakatseisessa katsannossani katson luonnon diversiteetin muuntuvan koko ajan luontaisten muutosten kautta. Tulkoon tämäkin taas tässä yhteydessä kertaalleen todettua, kun nyt satuin näitä vuodatuksia täällä näin pienellä viiveellä vahingossa lukaisemaan.

- Toisin sanoen luonnossa tapahtuu jatkuvasti luonnollista hävikkiä - eli eri lajien vaihtelut ovat osa luonnon kiertokulkua. Myös ilmasto vaihtelee luonnonmukaisesti tietyin vaihteluin. Näihin muutoksiin ihmisten sinänsä vahingolliset toimet eivät tehoa siinä mitassa, että niiden perusteisiin pystyttäisin vaikuttamaan suuressa mittakaavassa.

Joten nämä kuudennen sukupuuttoaaltopuheiden dominanssit jäävät tältä osin varsin heikkojen kantimien varaan. Kuuluen sarjaan epämääräiset maailmanlopun ennusteet, joille ei löydy reaalimaailmassa todellista katetta. Saapahan vain eräät tahot taaskin pönkitettyä omaa saavutettua asemaansa, tekemälllä asian tiimoilta lyhytnäköistä poliitiikkaansa, tai muuta laskelmoitua bisnestään!
- Tiedon jyvät versovat viisautta -

THL tiedottaa

Sun käy, Ässä, vaan pirusti kateeks tota Hanskia, kun sulle ei oo myönnetty ainuttakaan palkintoo, Hanskille jo useita.

Ei noista muiden puheista kannata välittää.

S

#94
Ei palkintojen saaminen, tai yleinen arvostuskaan ole mikään tae siitä, että tieto on oikeaa tai totuudenmukaista. Itse en tosiaankaan kadehdi ketään henkilöä - itse asiassa tuollainen tunnetila on täysin turha. En näe siis mitään syytä tukeutua joihinkin valmiiksi pureskeltuihin ajatusmalleihin, jotka ovat usein täysin väärillä jäljillä. Kritisoinkin vain yleisiä totuuksia niiden kapea-alaisuudesta, tarjoamalla oman vastineeni tunnettujen teorioiden vastapainoksi.

- Erilaisia yleisesti hyväksyttyjä näkemyksiä voi kuitenkin esittää vaikka minkäläisia, mutta niiden absoluuttinen totuusarvo on monesti luokkaa todistamattomat teoriat. Fysiikan lakejakin pidetään eräissä piireissä tieteellisesti vakioina, vaikka eivät nekään aina mitään sitovia ole. Niiden muuntujat kun ovat myöskin ihmisten toimista riippumattomia.

- Joten nämäkin edellä mainitut kyseisen herran teorisoinnit ovat osittain uskonasioita, tietyntyyppisiä olettamuksia, joita ei kaikilta osin kyetä absoluuttisesti todentamaan. Joten ne jäävät omalta osaltaan yhdenlaiseksi propagandaksi, muiden samankaltaisten mielipiteiden ilmaisujen kategoriaan kuuluviksi hypoteeseiksi!
- Tiedon jyvät versovat viisautta -

THL tiedottaa

Lainaus käyttäjältä: S - 21.01.11 - klo:14:27
... oman vastineeni tunnettujen teorioiden vastapainoksi.


- Joten nämäkin edellä mainitut kyseisen herran teorisoinnit ovat osittain uskonasioita, tietyntyyppisiä olettamuksia, joita ei kaikilta osin kyetä absoluuttisesti todentamaan. Joten ne jäävät vain yhdenlaiseksi propagandaksi, muiden samankaltaisten mielipiteiden ilmaisujen kategoriaan kuuluviksi hypoteeseiksi!

Heh, sinähän, Ässä, et ole edes tutustunut Hanskin tutkimustuloksiin.

Mut se taitaa olla sulle ihan luontaista, et ei sun tarvitsekaan tutustua kenenkään toisen tekemiin tutkimuksiin, kun sulla on omissaskin tarpeeksi sulattamista.

Huomautan, että Hanskin tutkimukset eivät ole yleisesti tunnettuja.
Tiedemiespiireissä, ekologien ja biologien keskuudessa toki, mutta eivät muutoin.

Tuo nyt kuitenkin edes yksi tutkimuksesi Hanskin tutkimusten vastineeksi.
Ainakin lupaat niin:

"... oman vastineeni tunnettujen teorioiden vastapainoksi. "

Ai niin, Hanskin tutkimuksethan eivät ole pelkkiä teorioita.

Ei noista muiden puheista kannata välittää.

karpalo

#96
Lainaus käyttäjältä: THL tiedottaa - 21.01.11 - klo:14:04
Sun käy, Ässä, vaan pirusti kateeks tota Hanskia, kun sulle ei oo myönnetty ainuttakaan palkintoo, Hanskille jo useita.



En usko, että Ässä on kateellinen, ei ole sitä tyyppiä. Onko tämä Ilkka Hanski muuten sukua Anna Hanskille.



Tossa kuvassa Anna Hanski lehtitiedon mukaan 10.04.2008 on esiintynyt veljensä Janus Hanskin kanssa Rekolan kirkossa.

***********
Tuli vaan mieleen, kun Rekolassa asuin 1970-luvulla silloin kun kävin Markkinointi-Instituutissa tenttimässä.

Sain erittäin kunnia-arvoisan huomionosoituksen ja mitalin tutkimuksistani kaupallisella alalla. Arvokkaan huomion kohteeksi jouduin sukulaisten taholta heidän keittiössään. Erityisesti lämmitti heidän pikkupilttinsä halaus ja röyhtäisy.


THL tiedottaa

Lainaus käyttäjältä: postman - 21.01.11 - klo:15:49
Lainaus käyttäjältä: THL tiedottaa - 21.01.11 - klo:14:04
Sun käy, Ässä, vaan pirusti kateeks tota Hanskia, kun sulle ei oo myönnetty ainuttakaan palkintoo, Hanskille jo useita.



En usko, että Ässä on kateellinen, ei ole sitä tyyppiä. ...

Ei kai se ihan oikeesti ookkaa.
Mut tää tällainen pikkupiikittely kuuluu meidän manöövereihimme.
Joskus tulee päin pläsiä plokista. Mut ei niistä isoimmista, joita leskientekijöiksi kutsuttiin silloin purjelaivakaudella. Mitä nyt joskus solmuruoskalla.

Ei mulla oo mitään tietoa noiden Hanskien sukulaissuhteista. Enkä selvääkään ota.


Ei noista muiden puheista kannata välittää.

S

#98
Täytyy kyllä tunnustaa, etten ole tarkemmin tutustunut kyseisen proffan tutkimustuloksiin. Minä kun muodostan omat näkemykseni itsenäisesti, kumartamatta auktoriteetteja missään asiassa mihinkään suuntaan. Tosiaan, omissakin tutkimuksissani on sen verran työsarkaa, etten ehdi paneutumaan syvällisemmin muiden aikaansaannoksiin. Sen verran kuitenkin lukaisin tätäkin ketjua, sekä sen itseään toistavia julistuksia; muodostaakseni aika selkeän käsitykseni tämän tutkijaherran lanseeraamista näkemyksistä.

- Näkisin kuitenkin, että akateemisen arvovallan, tai kunnioitetun aseman saavuttamiseksi riittää hänenkin kohdallaan se, että toistaa nyökytellen muiden tutkijoiden esiintuomia tutkimusaineistoja - jotta sitten voi taas sopivissa tilaisuuksissa pokata palkintoja, sekä kilistellä pönöttäen kuohujuomien äärellä. Samanmielisyys tieteentekijöidenkin joukossa luo kieltämättä usein omanlaisensa nurkkakuntalaisen patrionistisen vaikutelman, missä ei ole itsessään mitään uutta eikä uraauurtavaa!
- Tiedon jyvät versovat viisautta -

THL tiedottaa

Tuosta nyt kyllä paistaa selvästi, että et tiedä mitään Hanskin tutkimuksista!

Tässä ketjussahan niitä vaan ihan hiukan sivutaan.

Me ny kirjastoon ja lainaa kaksi kirjaa, jotka Hanski on julkaissut (muistaakseni vuonna 2007 ja 2008). Lue niistä, niin sen jälkeen tiedät. Voit sitten esittää myös arvostelua, jos vielä tuon lukukerran jälkeen kantti kestää!

Ei noista muiden puheista kannata välittää.

Pikavastaus

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 356 päivään.
Jollet ole varma, että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta, kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Varmistus:
Ole hyvä ja jätä tämä laatikko tyhjäksi:

Oikotiet: paina ALT+S lähettääksesi viestin tai ALT+P esikatsellaksesi sitä