Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

Onko äärettömyyttä olemassa?

Aloittaja Bongaaja, 07.09.09 - klo:04:57

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 7 Vieraat katselee tätä aihetta.

Aakku

Lainaus käyttäjältä: S - 12.10.09 - klo:02:00
Taidetaan sitten elää kukin ihan omanlaisessaan maailmassa, tai sitten käsitykset ympäröivästä todellisuudesta eroavat todella radikaalisti toisistaan. Sillä ainakin omassa elämässäni eilisen tai tämän päivän tapahtumat, ne pienetkin - jotka ovat tietenkin suhteellisesti jokaisen yksilön itse arvioitavissa, mitkä ovat pieniä, mitkä taas vähän merkittävämpiä asioita omassa elämässä, vaikuttavat mitä suuremmassa määrin tulevaan.

Ne pienet ovat minulla pääosin sellaisia, joilla ei ole kuin hetkellinen vaikutus ja ne pienet liittyvät yleensä juuri siihen tiettyyn hetkeen ja päivään ... tiedän jokseenkin tarkkaan, mitä tällä päivällä on tarjottavanaan. Tietysti jokin minusta riippumaton satunnainen ilmiö voi sotkea jatkumon. Esim. jään auton kanssa 50 tonnin rekan jyräämäksi ja poliisit raaputtelevat jäänteeni asfaltista ... Tällaisille satunnaisilmiöille ei itse voi tehdä mitään - jos tapahtuvat, niin tapahtuvat. Itse voi vaikuttaa vain olemalla tarkkaavainen, mutta jos joku muu panee tapahtumaketjun liikkeelle, on vain koitettava mukautua ja toimittava tilanteen vaatimalla tavalla.

LainaaTietysti jokainen kokee todellisuuden omalla tavallaan, eli voi sokeasti laput silmillä kulkien kieltää asioiden syy/seuraussuhteet; mutta pidemmälle menevän logiikan mukaan kaikki vaikuttaa kuitenkin kaikkeen. Elämä on lineaarisuutta & syklisyyttä, välillä myös kaaootisuutta - mutta aina siellä taustalla on havainto siitä, miten asiat tapahtuvat tietyllä tavalla käytännön tasolla. Ehkä sitten tarkkavainuisena hybriksenä vain vaistoan asioita herkemmin kuin muut - joten ehkä tämäkin välihuomio ei riitä selittämään muuntuvien aikakäsitysten olemassaoloa, tai niihin liittyviä paradoksaalisia ilmentymiä kokonaisuudessaan?!

Ei kai elämä voi olla syklistä, koska se tarkoittaisi, että palataan kiekan jälkeen lähtöruutuun :) Minusta lähtöruutuun ei ole paluuta. Lineaarisuus on paljon loogisempi ... tietysti sillä lisäyksellä, etteivät tapahtumat sananmukaisesti etene lineaarisesti, vaan yleensä epälineaarisesti ... silti aina poispäin lähtöruudusta - vaikka kulkisi pitkin spiraalia, loittonee alkupisteestä silti.

S

Tietysti on asioita, jotka ovat vain hetkellisiä tapahtumia, jotka tulevat & menevät välähdyksinä, joiden vaikutus jää siihen hetkeen. Mutta kokonaisuutena ajatellen, osa niistä pienistäkin jutuista siirtyvät huomaamatta tuleviin hetkiin - niihin ei aina vaan kiinnitä sen suurempaa huomiota - eikä jokaisen detaljiin pysty vaikuttamaan kuin osittain omilla toimillaan tai ajatuksillaan.

Tosin mitä enemmän ottaa subjektiivisen lähestymistavan asioihin, sen enemmän muokkaantuvat rakenteet maksimoivat muutoksen etenemisen omalla kohdallaan. Objektiivinen totuus voi ollakin sitten jo ihan toinen, mihin yksilön oma suhtautumis/reagointitapa, sekä asennoituminen vaikuttaa suurelta osin oman katsantokannan läpi suodatettuna totuutena.

- Minusta elämä on myös vuorovaikutteisesti syklistä, koska asiat jaksottuvat menneeseen, nykyhetkeen & tulevaan. Sylkisyydessä voi palata taannehtivasti johonkin menneeseen juttuun, muuttaa sen ilmenemismuotoja mielessään ajatusten kautta. Sen rakenteita voi siis omassa katsannossaan muokata, vaikka itse asiayhteyden perustaa ei pystyisikään enää pohjimmiltaan muuttamaan.

- Myös luonnon kiertokulku toimii monimuotoisesti omalla tavallaan syklisesti, tietenkin myös aikakäsityksemme mukaan samalla myöskin lineaarisesti - jossa kuitenkin vastavuoroiset voimat vaikuttavat, saaden nämä erisuuntaiset lainalaisuudet toteutumaan järjestyksen/epäjärjestyksen välisissä kaoottisissa voimasuhteissa. Deterministisyyskään ei siis toteudu sellaisenaan luonnossa, eikä myöskään yksiselitteisesti ihmisten välisessä vuorovaikutus-suhteissa. 

- Tämä muodostaa sitten olemisen erilaiset satunnaisetkin tasot, niiden eri ulottuvuudet - jotka toteutuvat muuntuneina ketjuina tapahtumien keskipisteissä, antaen asioille & ilmiöille kulloinkin niiden toimivat merkityssuhteet. Jokainen tietenkin omassa elämässään muodostaa näistä merkityksistä yksilökohtaisen elämänkäsityksensä, oman maailmankuvansa, joka voi erottautua yleisesti totutuista käsityksistä, hyvinkin perustavanlaatuisilla tavoilla. Näin tämän asian näkisin, tosin hieman vaikeaselkoisesti selitettynä, mutta kuitenkin loogisina ajatuskulkuina edeten alkupisteestään määränpäätään/päämääräänsä kohti...?!   
- Tiedon jyvät versovat viisautta -

THL tiedottaa

Lainaus käyttäjältä: Indigo - 11.10.09 - klo:23:11
No yksi vastaus vielä tuohon astrologia-aiheeseen koska kerran itse vastailitte. Ennustamista olisi jos sanoisin, että niin tulee tapahtumaan. Sellaista ei kuitenkaan kukaan voi sanoa koska ihminen aina itse päättää mitä tekee. Astrologiasta voi katsoa vain suotuisia tai epäsuotuisia ajanjaksoja.

Indigo


Se, että katsoit tulevaisuuteen, oli siis sittenkin astrologiaa!

Se ei siis ole astrologiaa, kun katsotaan menneitä ajanjaksoja?

Miten, Indis, erotat nämä kaksi asiaa toisistaan?
Menneethän ovat jo tapahtuneita juttuja, tulevat ajanjaksot sen sijaan ovat vielä toteutumattomia, eli tulevaisuutta. Eikö niin?




Ei noista muiden puheista kannata välittää.

Aakku

Lainaus käyttäjältä: se - 12.10.09 - klo:12:29Se, että katsoit tulevaisuuteen, oli siis sittenkin astrologiaa!

Se ei siis ole astrologiaa, kun katsotaan menneitä ajanjaksoja?

Miten, Indis, erotat nämä kaksi asiaa toisistaan?
Menneethän ovat jo tapahtuneita juttuja, tulevat ajanjaksot sen sijaan ovat vielä toteutumattomia, eli tulevaisuutta. Eikö niin?

Indiaani ei ole nyt paikalla, mutta toteanpahan vain, että menneen ennustaminen on helppoa - tulevaisuuden ennustaminen taas on mahdotonta ...  ;D

Päivän horot :

Aakku 22.6. - 22.7.

Saat tukea erääseen projektiin ihan lähipiiristä. Sinulla on suuri ajatus, josta voi syntyä vaikka minkälainen kokemus, kunhan saat muut lähtemään mukaan.


Lähipiiristä nyt saan tukea mille asialle hyvänsä - vaikka minkälaisia kokemuksia syntyy, vaikkei saisi ketään muuta mukaan. Keksii vain jotain tarpeeksi häröä.

Amanda

Lainaus käyttäjältä: Indigo - 11.10.09 - klo:23:11Se on niin paljon helpompaa kun sen deterministisistä tapahtumista ei tarvitse ottaa itse vastuuta.

Anteeksi, että puutun tähän kun itse asiastakaan osaa sanoa mitään paitsi,  että on vaikea uskoa tähdistä ennustamiseen.

Mitä tarkoittaa deterministinen?
Kuinka moni suomalainen osaa lausua tuon kielen menemättä solmuun? Ainakin minulla tahtoo mennä :P



Determination
on päättäväisyyttä... hetkinen, haenpa Thesauruksen tuolta...
firm resolution, conclusion.. tarkoittaa vahvaa päätöstä tai päätelmää


Wiki sanakirjakaan ei tunne
http://fi.wiktionary.org/w/index.php?title=deterministinen&action=edit&redlink=1
Tässähän alkaa ihan kielitieteilijäksi :D



rapevainaa

.

Tuo sana on englantia , determinism, deterministic

Eli tapahtumat on jo ennalta määräytyneet.

1 a : a theory or doctrine that acts of the will, occurrences in nature, or social or psychological phenomena are causally determined by preceding events or natural laws b : a belief in predestination
2 : the quality or state of being determined

ON sunnilleen samaa kuin  pre·de·ter·mine

1 a : foreordain, predestine b : to determine beforehand
2 : to impose a direction or tendency on beforehand

Alien Weird

LainaaDeterminismi eli lainalaisuusoppi on filosofian näkökanta, jonka mukaan kaikilla asioilla on syynsä. Tästä seuraa, että maailman syy-seuraus -suhteet muodostavat ketjun, joka määrää kaikki tapahtumat. Determinismin mukaan kaikki, mikä tapahtuu, tapahtuu välttämättä, eikä mikään voisi tapahtua toisin. Vastaavasti indeterministit sanovat, että todellisuudessa on satunnaisuutta eivätkä kaikki tapahtumat seuraa välttämättä edellisistä. Determinismiin voi liittyä myös ennaltamääräytyvyys: joku tai jokin on määrännyt etukäteen kaikkien tapahtumien lopputuloksen, eli tapahtumat kulkevat kohti jotain tiettyä päämäärää, kuten esimerkiksi predestinaatio-opissa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Determinismi

Tässä ajattelussa on tiettyä logiikkaa.
Mutta eihän se näin mene.
Jokainen tietää itse että omat valinnat vaikuttavat siihen mitä tulee tapahtumaan itselle, samoin se vaikuttaa myös muiden asioihin.

Kuuluisa allegoria perhosen siiven värähdyksestä joka tavalla tai toisella vaikutta vähän kaikiin asioihin mitä maapallolla tapahtu pitää minusta paremmin paikkansa kuin tämä determinismin oppi.
Kaikki siis vaikuttaa aina kaikkeen, tosin se vaikutus on useimmiten niin pieni että sitä ei edes huomaa, mutta tämä ajattelutapa on kuitenkin realistisempi kuin deterministinen ajattelu.
Tämä johtaa myös siihen että kenties ennustjat eivät tiedä tulevaisuutta mutta heidän ennustuksillaan voi olla suuri vaikutus tulevaisuuteen, ainakin mikäli niihin uskotaan.


.

AveLazio

Samoilla linjoilla kuin edelliset kirjoitukset on myös nykyfysiikka. Sen mukaan kaikki aika on aina ollut olemassa. Me vain subjektiivisesti koemme, että "menneisyys" on tapahtunut, mutta "tulevaisuutta" ei vielä ole olemassa. Tulevaisuus ei "synny". Se on jo. Samoin kuin Mikkeli on jo olemassa, vaikka olisimme vasta matkalla sinne.
At a narrow passage there's no brother, no friend

Amanda


Ilmankos sitten puhutaan kohtalosta, kismetistä, fatalismista, ties mistä..   Ihmisen kollektiivinen kokemus puhuu siitä, että kohtalo on olemassa. 

Jotkut uskonnot uskovat vahvasti ennalta määrättyyn kohtaloon. Esimerkin tietävät kaikki minun sitä tähän taas vetämättä .. ;)    Mutta saman uskonnon progresiiviset ajattelijat yrittävät todistaa, myös uskonkappaleilla, että ihminen voi vaikuttaa kohtaloonsa ja hänellä on vapaa tahto.
Muuten logiikka ei täsmää..  jos on vapaa tahto tehdä syntiä tai ei tehdä, niin tietenkin kohtaloonsa voi vaikuttaa.  Voi olla ahkera ja elättää itsensä tai olla laiska ja nähdä nälkää. Ja koska pahat ja hyvät teot punnitaan vastakkain viimeisenä päivänä ja siitä ratkeaa sielun lopullinen kohtalo  :)

AveLazio

Niin, Amanda, jota suuresti arvostan. Puutuit suurimpaan uskonnolliseen paradoksiin. Vapaaseen tahtoon. Jos kerran tulevaisuus on jo olemassa, kaikki päätökseni ovat jo valmiiksi tehtyjä. Eli jos mietin, hyppäänkö sillalta vai menenkö kotiin, olen oikeasti jo tehnyt päätöksen - oli se kumpi vain. Weird stuff. 8)
At a narrow passage there's no brother, no friend

Pikavastaus

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 356 päivään.
Jollet ole varma, että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta, kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Varmistus:
Ole hyvä ja jätä tämä laatikko tyhjäksi:

Oikotiet: paina ALT+S lähettääksesi viestin tai ALT+P esikatsellaksesi sitä