Uutiset:

Outomaa on outo maa.

Mobiili päämenu

Maallinen vaellus

Aloittaja THL tiedottaa, 29.10.07 - klo:09:57

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

THL tiedottaa

Ihan totta! Jos joku haluaa puhua, siis kirjoittaa henkisistä asioistaan, niinku jotain tosta jumalastaan, niin sit ihan eri paikkaan, tässä on tarkoitus puhella meidän vaelluksestamme maan kamaralla. Ja vähän tietysti lellummallakin, suorastaan vesiperällä.

Ostin viime vuoden elokuussa Meindlin vaelluskengät, sellaiset keskiraskaat, klassiset TAIGAT, pitkävartiset CORE-TEX-kalvolla varustetut. Myyjä vakuutti että varmasti pitää veden ulkopuolella. Ohjevähittäishinta 310 euroa. Niin, niin, tuolla rahallahan saa vaikka auton, mutta minä siis ostin kengät.

Tämän vuoden elo–syyskuussa tein toisen Lapin-reissun ostamillani kengillä. Alkoivat vuotaa perkeleet! Eivät kestäneet kymmenen päivän vaellusta vesisateessa. Arvatkaa, oliko mukava kulkea märin jaloin!

Vein kengät Partiokauppaan takaisin moitteiden kera. Lähettivät ne tarkasteltaviksi maahantuojalle. Vastaus: "Takuuaika mennyt umpeen. Takuu raukeaa muutenkin, jos kenkiä ei hoideta asianmukaisesti."

Mitä helvettiä!
Kesken vaelluksenko pitää saada kengät kuiviksi ja niihin pitäisi levittää kenkävahaa ja suihkuttaa kyllästyaineet pintaan? Muutoin alkavat vuotaa muutaman päivän märässä varvikossa kulkemisen jälkeen.
Mitä! Eikö CORE-TEX-kalvo ole kengissä sitä varten, että vesi pysyy kenkien ulkopuolella?

Tavallisia nahkakenkiä saa alle sadan euron, miksi enää ostaisin kalliita Meindlin vaelluskenkiä, kun ne eivät tavallisia nahkakenkiä paremmin pidä jalkojani kuivina?
Ei noista muiden puheista kannata välittää.

ville

On siinä hintaa popolla. Onko ne kovin hiostavia ne Core-Tex-kengät?

Aakku

Lainaus käyttäjältä: "ville"On siinä hintaa popolla. Onko ne kovin hiostavia ne Core-Tex-kengät?

sellä on näemmä aika huonoja kokemuksia maalliseen vaellukseen tarkoitetuista Gore-tex kengistä. Jos lähtee kairaan vaeltamaan, ei valmistaja voi olettaa, että jalkineita pystyisi siellä säännöllisesti kuivattelemaan ja hoitamaan vahaamalla ja kyllästämällä. Kyllä 310 euron kenkien pitää kestää rankempaakin käyttöä jos niitä markkinoidaan vaelluskenkinä :)

Gore-tex:stä on tällaista tietoa :



"Gore-Tex -kalvossa on yli miljardi huokosta neliösenttimetrillä. Jokainen huokonen on
20 000 kertaa pienempi kuin vesipisara mutta samalla 700 kertaa suurempi kuin vesimolekyyli. Siksi vesi ei tunkeudu kalvon läpi, ei edes suurella paineella. Sitä vastoin höyry läpäisee kalvon helposti. Auringonvalo ei vaikuta Gore-Tex -kalvoon, eikä se vanhene. Gore-Tex -kalvo on 1,6 - 21,7 kertaa vesitiiviimpi ja sen hengittävyys on 2,4 - 7,2 kertainen kilpaileviin vesitiiviisiin/hengittäviin materiaaleihin verrattuna.

Gore-Texiä saavat käyttää vain ne valmistajat, joiden valmistustekniikan Gore on hyväksynyt. Jokainen uusi tuote on toimitettava Gorelle, joka testaa siiden ominaisuudet ennen kuin niihin saa kiinnittää Gore-Tex -merkin."


Että oliko kengissäsi tämä merkki ?



Heeh - valitettavasti, kuluttajan kannalta, tuotteeseen on lisätty pieni koukku :

http://www.finscoop.fi/Goretex.htm

Katso kohtaa "Hoito" ...  :shock: Viimekädessä vastuu siirretään kuitenkin käyttäjälle.

S

Huonoa säkää, jos saa vaelluskengissä riesakseen jotkut maanantaikappaleet, joiden kalvot ovat susia jo kaupasta kiikutettaessa. Kyllähän ne kauppiaat innolla mainostavat CORE_TEX retkeilyjalkineidenkin vesitiiviyttä, joilla toki pitäisi olla käytössä luvattua katetta, sillä kyseinen keksintö on jo lähes parisenkymmentä vuotta vanha ja edustaa osittain jo vanhentunuttakin tuotemallia.

Mikään ei kuitenkaan ole täysin vedenpitävää, eikä edes asianmukaisesti käsiteltyihin tuotteisiin voi aina luottaa. Tosin ensikäsittely kyllästämisaineilla ja vahoilla näissä core-tex pinnoitteisissa kengissä on ensiarvoisen tärkeää. Jopa kyllästymiseen asti sitä toitotetaan, kun jalkineet aluksi kaupasta kannettuna sisäänajetaan.

Eli kunnon käsittely ennen varsinaista käyttöä, on suositeltavaa ja senkin jälkeen aina säännöllisesti voi suihkutella ja vahailla jalkineitaan, jotta ne hylkisivät paremmin kosteutta ja pitäisivät märkyyttä loitolla pidempään. Itselläni ei ole ollut ongelmia vaelluskengistä. Ne ovat täyttäneet tehtävänsä mallikkaasti, niin soilla, vesistöissä ja muissakin vaellusretkillä ja taivalluksilla. Liimaukset ja saumaukset ovat pitäneet ja hengittävyyskin on ollut kiitettävää luokkaa.

-Tosin jos haluaa pitää märkyyden vedenpitävästi  loitolla, niin kunnon vesikelin kumisaappaat ovat paras ratkaisu ongelmaan. Luulin että ne ikivihreät ja kuuluisat suosaappaat pysyisivät ainakin entisten ilmoitusten mukaan säällä kuin säällä jalassa. Se on vain siinä huono puoli, että jos ja kun sukat kastuvat, ei saappaita saa irti millään ilveellä, että voisi vaihtaa tarpeen tullen kuivempaan. Eikö sillä Lapin-reissulla sitten ollutkaan tarpeeksi varasukkia käytössä, vai oliko suotavampaa kulkea muuten märin jaloin?! Mutta  miehethän tunnetusti kulkevat aina vain omia polkujaan.
- Tiedon jyvät versovat viisautta -

THL tiedottaa

Lainaus käyttäjältä: "S"


Eli kunnon käsittely ennen varsinaista käyttöä, on suositeltavaa ja senkin jälkeen aina säännöllisesti voi suihkutella ja vahailla jalkineitaan, jotta ne hylkisivät paremmin kosteutta ja pitäisivät märkyyttä loitolla pidempään.

Ensinnäkin: mitä niihin kuuluisiksi tulleisiin saappaisiin tulee, en enää PIRSKATTI! voi pitää saappaita pitkillä vaelluksilla. Miksi? Varpaassani on todettu sellainen kuluma, että se ei neljää-viittä kilometriä enempää kestä astua. Siis saappailla. Tottakai menisin niin pirusti juuri saappailla yli puolivuosisataisen perinteen kunnioituksella, mutta nyt siis tilanne on tämä: on käytettävä riittävän tukevapohjaisia jalkineita, joissa varpaat eivät juurikaan taivu nivelistään. Sellaisia nämä vaelluskengät ovat.

Ja sitten asiaan.

Tottakai huolsin 310 euron vaelluskengät asianmukaisesti ja huolellisesti juuri ennen retkeä. Vahat ja kyllästysaineet kun eivät vain pysyneet monta päivää niissä märissä varvikoissa. Katajat, pajut, vaivaiskoivut ja märkä sammalikko tekivät tehtävänsä: viimein reissun loppupuolella kengät olivat sen näköiset, ettei kukaan voi uskoa niihin koskaan mitään voidetta laitetun.

Miten kukaan voi olettaa, että eräretkellä kengät saa välillä kuiviksi? Tätä kuitenkin edellytetään hoito-ohjeessa, jossa kehotetaan "hoitamaan retken aikanakin kenkiä".* Eihän läpimärkiin kenkiin mitään hoitoaineita voi ujuttaa!!

Voi perkeleen perkele! Meindlit on tarkoitettu VAIN POLUILLE!

-----------------

*
Hoito

Pintamateriaalin vettä ja likaa hylkivien ominaisuuksien säilyttämiseksi Gore-Tex -kenkiä on hoidettava (niin kuin kaikkia muitakin kenkiä). Käytön jälkeen puhdistetaan kengät harjalla tai kostealla rätillä, otetaan pohjallinen pois ja annetaan kuivua.
Ei noista muiden puheista kannata välittää.

S

Ymmärrän hyvin ongelman ytimen. Kumisaappaat ovat pääosin vain lyhyitä reissuja varten; pidemmille vaelluksille ns. vaelluskengät ovat tunnetusti parempi ratkaisu, varsinkin jos on liikavarpaita, tai muuten varvastelu on vaivalloista. Onhan hyvät vaelluskengät kieltämättä ergonomisesti kohtuullisen hyvin suunniteltu, tukevine pohjineen ja jalkaa mukavasti mukailevine varsineen päivineen.

Tietenkin myös, jos vaivalla ja 'isolla' rahalla ostetut vaellusjalkineet eivät kestä kunnon kulutusta, vaikka ne olisivat kuinka käsitelty ennen ja jälkeen, niin susiahan ne silloin ovat ja ymmärrettävästi niiden käyttöarvo ja mukavuus laskee huomattavasti. Jos vaelluskengät vuotavat kuin seula, eivätkä pidä vettä ja kosteutta loitolla, niin vesilintuahan niillä voi huoletta heittää.

Ehkä kannattaa ostovaiheessa varmistua, että kengät todellakin ovat jokasään jalkineet, eikä mitkään 'katubootsit'. Vaikka eihän sekään vielä takaa mitään, kun nykyään voidaan luvata ja mainostaa ihan mitä vaan. Toisaalta huonolla säkällä voi saada silkkaa sekundaa, vaikka kuinka maksaisi itsensä kipeäksi!
- Tiedon jyvät versovat viisautta -

rapevainaa

Lainaus käyttäjältä: "se"Ostin viime vuoden elokuussa Meindlin vaelluskengät,  Ohjevähittäishinta 310 euroa. Niin, niin, tuolla rahallahan saa vaikka auton, mutta minä siis ostin kengät.
?

Ostin viime viikolla autoon 4 uutta kesärengasta ja hinta taisi olla just sama.

Kun ajattelee maallista vaellusta Lapissa, pidän parempana ajaa pientä ylinopeutta. Ainoa mielenkiinto Suomen Lapissa on vilkkuva keskiviiva.

Kävimme pojan kanssa Pohjolan kierroksen. Ajoimme autolla noin 800 km päivässä. Tuli sillekin hintaa mutta sillä tavalla näkee 15 kertaa enemmän maisemia. Varsinkin ikävistä maisemista pääsee eroon nopeammin. Ainoa kummjainen on norjalainen ruokapaikka. Koskaan ei jää mieleen mitä tulee Norjassa syötyä.

Eugen

Tollaset vaelluskengät perustuu kusetukseen...310 ekee... niin, niin tuolla hinnalla pitääkin luvata kuu taivaalta... Ja miten niin takuu mennyt umpeen? -Eivätkö ole kuulleet tuotevastuusta... jos sanovat että pitää vettä, eivätkä kestä yhtä reissua on vikaa kengässä! Ja ostajalla eli suinulla asiaa kuluttajaasiamiehelle.

Voipa olla että nuo Meidelit ei ole tarkoitettu Suomen olosuhteisiin vaan Keski-Eurooppaan alpeilla samoiluun, jossa kenkä ei pääse kastumaan, jollei läikytä kenttäpullosta vettä päälle...
"Aye, caramba!"

THL tiedottaa

Lainaus käyttäjältä: "Eugen"
Ja miten niin takuu mennyt umpeen?

Kiitos Eugen! Tästä olen samaa mieltä ja valmistelen parhaillaan yhteydenottoa kuluttaja-asiamiehen toimistoon. Vuoden takuu on virallisesti annettu (pari viikkoa meni siitä ylitse), mutta näinhän se on, että olennainen ominaisuus pitää olla tuotteessa vielä takuuajan jälkeenkin kohtuulliseksi katsotun ajan. Kyllä tällaisten maastokenkien pitää tuollaiset viisi vuotta olla vuotamatta...

Mitä se Rape siellä kirjoitti, että autolla ajaessa näkee 15 kertaa enemmän. Näkee tuotakin nopeammin, mutta aina niitä samoja maisemia, tienvarsia, jotka ei vuodessa muutu miksikään. Kun menee kauas tieltä näkee uusia maisemia. Ja kun kiipeää korkealle näkee joka suuntaan kymmeniä kilometrejä. Niin, kummasta sitä näkeekään enemmän?  :D

---------------

Tää on muuten hauska (CORE-TEXin sivuilta):

"Gore-Tex -kalvossa on yli miljardi huokosta neliösenttimetrillä. Jokainen huokonen on
20 000 kertaa pienempi kuin vesipisara mutta samalla 700 kertaa suurempi kuin vesimolekyyli...."

Vesipisara on helvetin suuri, vesihän menee läpi paljon paljon vesipisaraa pienemmästä raosta...   :D
Ei noista muiden puheista kannata välittää.

Aakku

Lainaus käyttäjältä: "se"Tää on muuten hauska (CORE-TEXin sivuilta):

"Gore-Tex -kalvossa on yli miljardi huokosta neliösenttimetrillä. Jokainen huokonen on
20 000 kertaa pienempi kuin vesipisara mutta samalla 700 kertaa suurempi kuin vesimolekyyli...."

Vesipisara on helvetin suuri, vesihän menee läpi paljon paljon vesipisaraa pienemmästä raosta...   :D

Suuri ja suuri, esim. sumu koostuu hyvin pienistä vesipisaroista - hikoillessa vapautuvat vesimolekyylit läpäisevät tuon Gore-tex kalvon, mutta nestemäinen vesi ei. Samaa tekniikkaa käytetään kemianteollisuudessa kaasujen ja nesteiden erotteluun. Suodatinkalvo läpäisee kaasumaiset, muttei nestemäisiä komponentteja.

Vesimolekyyli on epäsymmetrinen :



Vetypäässä on positiivinen ja happipäässä negatiivinen sähkövaraus --> syntyy nk. vetysidos, joka aiheuttaa näinkin yksinkertaiselle molekyylille suhteellisen korkean kiehumispisteen. Toinen saman ryhmän alkuaine, rikki, muodostaa hapen kanssa samantapaisen yhdisteen, mutta sen molekyyli on symmetrinen, eikä vetysidoksia synny ja se on huoneenlämpötilassa kaasu.

Pikavastaus

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 356 päivään.
Jollet ole varma, että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta, kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Varmistus:
Ole hyvä ja jätä tämä laatikko tyhjäksi:

Oikotiet: paina ALT+S lähettääksesi viestin tai ALT+P esikatsellaksesi sitä